© PXimport

Veilig op reis

Geplaatst: 22 augustus 2011 - 11:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Als u binnenkort op vakantie gaat en uw laptop, smartphone of tablet meeneemt, kunt u het thuisfront de laatste foto's mailen en met een drankje in de hand Skypen met uw vrienden. Dat klinkt goed, maar zonder goede voorbereiding loopt u het risico te worden geconfronteerd met diefstal of torenhoge rekeningen. We zetten de beste tips op een rij, zodat u onbezorgd van uw vakantie kunt genieten.

Voorbereidingen thuis

1. Back-up

Het zal u maar overkomen. Neemt u uw laptop veilig mee op vakantie, valt het apparaat in een ravijn of wordt het gestolen. Het gevolg: uw dure apparaat is weg en u bent al uw dierbare bestanden kwijt. Het is daarom verstandig om een gedegen back-up van uw laptop te maken. U kunt hiervoor een speciaal back-up programma aanschaffen, maar Windows 7 is voorzien van eigen software. Om het back-upproces te starten, klikt u op Start en typt u back-up maken. Klik nu op Een back-up van uw computer maken. U hebt de keuze om een systeemkopie of een 'normale' back-up te maken. Een systeemkopie is een exacte kopie van de harde schijf, terwijl u met de normale back-up zelf bestanden kunt selecteren. We kiezen de laatste variant, omdat we alleen persoonlijke documenten willen veiligstellen. Klik op Back-up instellen. Kies nu een locatie waar de bestanden naar moeten worden gekopieerd, bij voorkeur een externe harde schijf met ruim voldoende vrije ruimte. Klik op Volgende en vervolgens op Zelf bepalen om zelf mappen aan te klikken. Kies wederom Volgende en volg de laatste stappen om het kopieerproces van start te laten gaan.

© PXimport

Gebruik de back-upfunctie van Windows om belangrijke documenten op een veilige plek te bewaren.

2. Gegevens opbergen

Nu de externe harde schijf vol staat met persoonlijke gegevens, is het noodzaak deze veilig op te bergen. Mocht u over een kluis beschikken, dan is het geen gek idee om de schijf hierin te bewaren. Een alternatieve optie voor een externe schijf, is om een online kluis aan te maken. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand, mocht het om een groot aantal GB's gaan. Via diensten als iDrive (5 GB gratis opslag) of Dropbox (2 GB gratis opslag) kunt u wellicht de volledige map 'Mijn Documenten' gratis bewaren. Als u meer ruimte nodig hebt, kunt u die tegen betaling krijgen. Een website als Live Drive, geeft een onbeperkte opslagcapaciteit voor één computer. Uw bestanden zijn via de browser en ook via een iPhone of iPad in te zien. De dienst is de eerste twee weken gratis, waarna u kunt beslissen of u hem wilt blijven gebruiken, voor 4,45 euro per maand. Die twee weken 'op proef' kunt u wellicht precies samen laten vallen met uw vakantiedagen!

© PXimport

Er zijn diverse gratis back-updiensten op internet te vinden.

Wat niet weet, wat niet deert

De verleiding is groot om via Hyves, Facebook en Twitter het thuisfront mee te laten genieten van uw welverdiende vakantie. Helaas kunnen onbekenden gewoon meelezen op een slecht beveiligde pagina. Terwijl u een foto post waarop u een cocktail drinkt, weten insluipers rustig uw huis binnen te dringen. Wees dus verdacht op dergelijke zaken en zet foto's pas op Picasa of Flickr bij thuiskomst. Zo maakt u het uzelf gemakkelijker en dieven moeilijker!

3. Livedrive

Op Live Drive vult u direct uw e-mailadres en wachtwoord in en vervolgens klikt u op Start Free Trial. Kies Backup / Continue. Bij stap 3, Finish Signup, vraagt Live Drive of u vooraf wilt betalen, zodat u goedkoper uit bent. Om gebruik van de proefversie te kunnen maken, kiest u de laatste optie: €4,45. Let op: na veertien dagen wordt het account automatisch afgesloten, tenzij u uw rekeninggegevens verstrekt. De Live Drive back-upsoftware wordt nu gedownload. Na een herstart moet u configureren, dat wil zeggen: inloggen met uw accountgegevens en uw computer een naam geven. Kies vervolgens de mappen die u wilt back-uppen. Via Add Folder is de externe harde schijf te benaderen. Kies Next, waarna het back-upproces automatisch opstart vanuit de systeembalk, naast het Windows-klokje. Als u op het blauwe logo klikt, verschijnt een overzicht van de back-upstatus. Via dit logo kunt u ook enkele instellingen aanpassen.

© PXimport

Via Live Drive kunt u een onbeperkte hoeveelheid data online opslaan.

4. Beveiligingsupdates

Wees hackers en ander gespuis voor! Installeer de laatste beveiligingsupdates van Windows en van software die verbinding met internet moet maken om te kunnen worden gebruikt. Windows werkt u bij door op Start te klikken en vervolgens Windows Update in te typen. Laat het systeem naar updates zoeken en kies Belangrijke updates zijn beschikbaar. Download en installeer de beveiligingsupdates. Andere updates waaraan u moet denken zijn die van HP, Google, Apple en Adobe. Vooral Adobe is roemrucht vanwege lekken in programma's als Adobe Reader en Adobe Flash. Als u in het buitenland gebruikmaakt van een openbare internetverbinding, kunt maar beter alles hebben dichtgespijkerd.

© PXimport

Met het installeren van de laatste updates bent u er zeker van dat uw software optimaal is beveiligd.

5. Beveiligingspakket

Mocht u nog geen antivirus of firewall op uw computer hebben geïnstalleerd, dan is dit een perfect moment om deze software aan te schaffen of gratis te downloaden. Enkele gratis scanners zijn volgens diverse tests net zo goed als dure pakketten. Installeer bijvoorbeeld Security Essentials, een antiviruspakket van Microsoft, Avira AntiVir Personal of Avast! Free Antivirus. De keuze is aan u; het verschil zit voornamelijk in de lay-out van de software. Sommige pakketten leggen de nadruk op specifieke functies. Zo brengt Microsoft de optie 'Netwerkinspectiesysteem' naar voren, ter beveiliging van het netwerk waarmee u verbonden bent. Dit is een handige functie als u onbekende wifi-verbindingen gebruikt.

© PXimport

Zonder beveiligingspakket gaan internetten is alsof u van huis gaat met de deuren en ramen open. Bijzonder onverstandig!

6. Thuismodem veilig achterlaten

Als u enkele dagen of weken van huis gaat, moet het niet zo zijn dat de buren even flink profiteren van uw snelle thuisnetwerk. Trek daarom de stekker uit het stopcontact, tenzij u een server onderhoudt of grote bestanden downloadt tijdens uw afwezigheid. In dat geval is het verstandig om het draadloze signaal te beschermen met een ijzersterk wachtwoord. Er zijn nog steeds te veel mensen die hun modem laten openstaan, en dat kan vervelende gevolgen hebben. Als u met de computer of telefoon naar beschikbare draadloze verbindingen scant, toont het logo direct of er een slot en dus een wachtwoord op zit of niet. Klik in Windows op het netwerklogo in het systeemvak. Houd de muis nu op een gevonden verbinding. Staat naast Beveiligingstype het woord Open, dan moet u hier een slot op zetten. Raadpleeg de handleiding van uw modem om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Het wachtwoord moet uit verschillende soorten tekens bestaan, zodat uw buren het onmogelijk kunnen raden.

© PXimport

Vergeet niet om uw thuismodem uit te zetten of van een slot te voorzien.

7. Tijdelijk e-mailadres

U weet nooit op wat voor locaties u terechtkomt in de wereld en met wat voor internetverbindingen u te maken krijgt. Om spam en andere narigheid te voorkomen, en om tegen te gaan dat een keylogger (software die uw toetsaanslagen registreert in bijvoorbeeld een internetcafé) het wachtwoord van uw e-mailaccount achterhaalt, is het aanmaken van een tijdelijk extra e-mailadres een goed idee. Dit kan bijvoorbeeld bij Hotmail, Gmail, Yahoo of een soortgelijke dienst. Laat uw familie en vrienden even weten dat dit adres slechts voor de vakantieduur van kracht is. Surf bijvoorbeeld naar Hotmail en klik op Registreren of volg de registratiestappen achter de knop Een account maken op Gmail. Op Ikbenspamvrij.nl kunt u een tijdelijk mailadres aanmaken voor de registratieprocedure op een website. Zo blijft uw eigen mailadres veilig achter schot. Op de website vult u bij Je eigen emailadres het adres in dat u dagelijks gebruikt en vervolgens bepaalt u de Geldigheid, ofwel de periode waarin het adres moet werken. Sluit af met Maak tijdelijk emailadres.

© PXimport

Een tijdelijk mailadres zorgt ervoor dat keyloggers buiten spel worden gezet.

Kaarten voor onderweg

Het gps-signaal van uw navigatiesysteem of mobiele telefoon is natuurlijk uiterst handig, maar in het geval van een smartphone hebt u een internetverbinding nodig om de locatie op een kaart te laten zien. U kunt daarom beter vooraf al enkele kaarten uitprinten, zodat u alsnog de weg gewezen wordt. We zetten enkele websites op een rij die u hierbij van dienst kunnen zijn. Uiteraard zijn deze pagina's ook handig in de favorietenlijst van uw browser, voor het geval u onderweg alsnog een wifi-signaal oppikt.

Zoekmachine:

De gemakkelijkste manier om een toeristenkaart te verkrijgen zonder een VVV-kantoor te bezoeken, is door de zoekterm * map filetype:pdf in te voeren in bijvoorbeeld Google, waarbij u op de plek van het sterretje een plaatsnaam invult. Zoekt u naar een kaart van het lokale openbaar vervoer, vul dan in: * transport map filetype:pdf. Gebruik * hotels map filetype:pdf om alle hotels in de betreffende plaats te vinden.

© PXimport

Fietsroutes:

Op Bikemap.net vindt u alle populaire fietsroutes in de regio. Of u nu in Nederland of in Bolivia op de tweewieler stapt: er is voor iedereen een perfecte route te vinden. Het mooie aan deze pagina is dat u gewoon op het land van keuze klikt, inzoomt op de locatie waar u bent en direct een aantal suggesties aantreft. De route is zichtbaar op een duidelijke satellietkaart en kan direct worden geëxporteerd. Klik op Afdrukken voor een fysieke print, of op Gps export om de coördinaten in een Google Earth-bestand (.kml) of universeel gps-formaat (.gpx) te verkrijgen. Gedetailleerde informatie over de route is af te lezen door de muis op de route te plaatsen, of door onder het kopje Details aan de rechterzijde van het scherm te kijken.

© PXimport

Vliegroutes:

Als u met de rugzak naar het buitenland trekt, is het fijn om te weten of u ook een vliegtuig naar een andere locatie kunt nemen. Op Skyscanner vindt u een uitgebreide prijsvergelijking tussen maatschappijen, maar ook een kaart met luchthavens en belangrijke informatie hierover. Op de homepage klikt u op Luchthavens. Kies nu onder Vliegvelden ter wereld voor Alle en zoek naar uw gewenste locatie. U kunt ook op regio zoeken, onder Luchthavens - op continent. Eenmaal een plaats gekozen, ziet u alle details, zoals de lengte- en breedtegraad, vliegvelden in de buurt en welke maatschappijen er vliegen. Verder vindt u hier een routekaart, aankomsttijden en een prijsoverzicht.

© PXimport

Zeeroutes:

Een dagje met de boot naar Newcastle, Rostock of Helsinki? Via Openseamap krijgt u een volledig overzicht van alle ferry-routes ter wereld. Klik op een plaats om het laatste gedetailleerde weerbericht te lezen en klik op Download Chart om de kaart bijvoorbeeld als afbeelding of Google Earth-bestand naar de computer te halen. Een klik op Main Page brengt u bij de hoofdpagina van de site Open Sea Map, waarop u terecht kunt om gps-routes te downloaden, het laatste botennieuws te lezen of windkaarten in te zien. Ook op Direct Ferries vindt u een groot overzicht aan zeeroutes.

© PXimport

Kaarten-apps:

Uiteraard zijn er ook applicaties voor de tablet of smartphone verkrijgbaar. Of u hiermee uit de voeten kunt, ligt aan de locatie die u bezoekt. Zo zijn voor diverse grote steden speciale apps ontwikkeld waarmee u niet alleen een plattegrond op het scherm krijgt, maar ook specifieke route-informatie en de historische achtergrond van bijvoorbeeld standbeelden die u tegenkomt. Kijk in de app-store die bij uw telefoon hoort of ook voor uw vakantieplek een app is ontwikkeld.

© PXimport

Op reis

8. Dataroaming uitzetten

Voordat u de grens overgaat of het vliegtuig instapt, moet u controleren of dataroaming op uw smartphone 'uit' staat. Bij roaming wordt uw mobiele telefoonverbinding overgenomen door het signaal van een andere aanbieder. Dat is handig, want zo kunt u ook in het buitenland via een lokale provider naar Nederland bellen. Bij dataroaming, waarbij u dus via een lokale provider verbinding met internet maakt, kunnen de kosten echter hoog oplopen. U zou niet de eerste vakantieganger zijn die bij thuiskomst wordt verrast door een rekening van enkele honderden euro's. Bij een iPhone staat roaming standaard al uit. Als u een BlackBerry hebt, gaaat u naar Opties / Netwerk / Gegegevensservices uit. Bij een telefoon die is voorzien van een oude Android-versie (bijvoorbeeld. 1.5) moet u een APN-widget installeren die u in de Android Market kunt downloaden. In nieuwere versies van het besturingssysteem is APN al in het optiemenu opgenomen. Ook bij Windows Mobile is er verschil tussen versies, maar meestal staat dataroaming ook hierbij standaard al uit. Controleer hoe dan ook altijd even wat de 'roaming-status' is, in het optiemenu van uw telefoon.

© PXimport

Apps als Spotify maken verbinding met internet om te kunnen werken. Let dus goed op dat dataroaming uitstaat en voorkomen torenhoge rekeningen!

9. Veilige hotspots

Als u in het buitenland gebruikmaakt van internet, moet u er eerst zeker van zijn dat de netwerkverbinding die u aanklikt van een betrouwbare partij afkomstig is. Dat kan bijvoorbeeld de lokale bibliotheek of een internetcafé zijn. Gebruikmaken van een gratis toegankelijke verbinding is altijd af te raden. Als u geen wachtwoord hoeft in te voeren, is de kans groot dat criminelen direct toegang hebben tot uw computer. Bent u toch met een open netwerk verbonden? Let er dan in ieder geval goed op dat u alleen persoonlijke gegevens invoert op websites met het https-protocol, die u herkent doordat het webadres begint met https://. De 's' staat secure, oftewel 'veilig' en veel mailservers en banken maken gebruik van dit protocol. Let hier goed op! Met een https-verbinding is de overdracht versleuteld en dus niet toegankelijk voor anderen op het netwerk.

© PXimport

Gebruikt u een open verbinding? Houd dan goed in de gaten of u al dan niet op een beveiligde https-pagina zit.

Wachtwoordenkluis

KeyPass is een handig programmaatje om mee te nemen op vakantie, zodat u geen papieren schrift met belangrijke wachtwoorden voor e-mail en internetbankieren hoeft mee te nemen. U kunt KeyPass gewoon op een usb-stick zetten, waarna u alle wachtwoorden opslaat onder één 'Master Password'. In geval van verlies of diefstal kan dus niemand in uw wachtwoordenkluis komen, aangezien alleen u de code ervan kent. Surf naar keepass.info en klik op Downloads. Kies voor Portable KeePass (ZIP Package). Unzip het bestand op de usb-stick (of op een harde schijf), door te kiezen voor Alle bestanden uitpakken / Bladeren en de locatie te selecteren waar het programma moet worden opgeslagen. Open KeyPass nu. Klik File / New en voer een Master Password in dat als slot voor de kluis geldt. Eventueel kunt u een Key File gebruiken. Dat is een bestandje dat u zelf selecteert en dat altijd aanwezig moet zijn om de databank te kunnen openen. Klik ten slotte op OK. Met de toetscombinatie Ctrl+Y kunt u wachtwoorden genereren en toevoegen. U kunt ook nog informatie toevoegen over de websites of software waarvan u de wachtwoorden bewaart.

© PXimport

Een papieren schrift vol wachtwoorden is niet handig en bovenal onveilig. Gebruik daarom Keypass.

10. Schijf delen

Als u uw laptop buiten de vakantie om vooral als desktopcomputer gebruikt, kan het zo zijn dat u ten behoeve van het thuisnetwerk al uw bestanden deelt met aan het netwerk gekoppelde computers. Controleer daarom de instellingen. Ga in Windows naar Start en typ Netwerkcentrum. In het Netwerkcentrum gaat u naar Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. De instellingen op de eerste rij gelden voor een thuisnetwerk of een verbinding die als zodanig is ingesteld. Scroll naar beneden en ga naar het tabblad Openbaar door op het pijltje te klikken. U kunt u nu een aantal opties in- of uitschakelen. De volgende zaken moet u uitschakelen: Netwerkdetectie, bestands- en printerdeling, en openbare mappen delen uitschakelen. Juist ingeschakeld moeten worden:128-bitsversleuteling gebruiken en Met wachtwoord beveiligd delen inschakelen. Sluit af met Wijzigingen opslaan. In het Netwerkcentrum controleert u onder het kopje De actieve netwerken weergeven of de connectie is ingesteld als thuisnetwerk of als openbaar netwerk. Klik op het type netwerk om het te wijzigen in een ander type.

© PXimport

Vergeet niet dat u nu ' openbaar' werkt. Sluit de omgeving daarom goed af.

11. Historie verwijderen

Een rondje langs de geschiedenispagina's van Internet Explorer (IE) levert vaak persoonlijk getinte informatie op: de bezochte Facebookpagina's van vrienden, bij welke bank u hebt ingelogd, en nog veel meer. Klik daarom ook nooit op 'wachtwoord automatisch opslaan' wanneer u in een internetcafé of bibliotheek zit. Als u dit per ongeluk toch hebt gedaan of gewoon uw browsegeschiedenis wilt verwijderen, moet u het volgende doen. In IE klikt u op Extra / Internetopties en hier kiest u het tabblad Algemeen. Kies onder Browsegeschiedenis de knop Verwijderen. Zet een vinkje voor elke optie, dus ook bij Wachtwoorden en Formuliergegevens. Bevestig de actie met Verwijderen. In andere browsers komt u een soortgelijk optie tegen in het optiemenu. Let daarbij op een term als 'Browsegegevens wissen' of 'Wis browsegeschiedenis'.

© PXimport

Laat geen sporen achter, verwijder de browsegeschiedenis.

12. Voorkom oververhitting

Lekker, bij 35 graden op het strand in Spanje! Uw laptop en smartphone voelen zich er echter minder prettig bij. Bewaar uw dure apparatuur daarom in een koelbox zonder ijselementen of wikkel hem in een paar t-shirts om ervoor te zorgen dat er geen zonlicht op de beeldschermen valt. Overigens kan ook extreme koude voor problemen zorgen. In de Scandinavische landen zijn iPhone-gebruikers al boos naar de winkel gegaan omdat hun smartphone de winterse temperatuur niet aan bleek te kunnen. Online kunt u bij verschillende webwinkels terecht voor zogenaamde notebook-, pc- of tablet-hoods. Een hood is een zonnekap voor het beeldscherm. Deze hoods zijn ook verkrijgbaar voor uw fotocamera, zodat u ook onder zomerhitte en winterse kou foto's kunt blijven maken.

© PXimport

Met een zonnekap is het aangenamer om onder zomerse omstandigheden op uw laptop te werken.

13. Beslecht taalbarrières

Verschillende apps voor uw smartphone en programma's voor uw notebook maken het leven in het buitenland een stuk gemakkelijker. Allereerst is er Google Vertalen. Bij deze software kiest u de gewenste vertaaltaal en vervolgens typt u uw tekst in. U kunt ook een url invoeren, zodat Google een hele webpagina omzet naar het Nederlands. Sinds kort kan Google Vertalen ook woorden uitspreken; dat kan erg handig zijn als u bijvoorbeeld in een restaurant iets wilt bestellen. Verder is er voor bijna ieder model smartphone een vertaal-app beschikbaar. In de App Store van Apple en in de Android Market vindt u bijvoorbeeld het handige My Words. Deze app is aardig aan de prijs (€ 9,95), maar hij is bijzonder veelzijdig. U kunt er teksten mee laten omzetten naar tientallen talen, waaronder Duits, Frans en Engels, maar ook Chinees en Turks. De app biedt ook taalspelletjes en een tool die u helpt om uw uitspraak te verbeteren.

© PXimport

Een digitaal woordenboek komt altijd van pas als u in het buitenland van uw vakantie geniet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten