Veilig op weg met TrueCrypt

Door: Maikel Dijkhuizen | 12 oktober 2010 11:37

Apps & Software

Bewaart u belangrijke bestanden op een usb-stick? De afgelopen jaren hebben bewezen dat u dan zeer voorzichtig moet zijn, want voor u het weet valt er gevoelige informatie in verkeerde handen. Voor extra veiligheid versleutelt u de gegevens daarom met behulp van het programma TrueCrypt. U hebt op die manier alleen ­toegang tot de informatie met het juiste wachtwoord.

1. Software downloaden

Met TrueCrypt creëert u gemakkelijk een containerbestand, dat eigenlijk als virtuele harde schijf functioneert op uw usb-stick. Alle bestanden die u hierin plaatst, zijn door middel van encryptie beschermd. De software werkt op de besturingssystemen Windows, Linux en Mac OS X. Surf naar de website Truecrypt en download de meest ­recente versie van het programma. Dubbelklik op het exe-bestand en bevestig de licentieovereenkomst met Accept. Klik telkens op Next om alle stappen van de installatiewizard te doorlopen. Eventueel maakt u met behulp van de software een herstelpunt. Hiermee zet u het systeem naar een eerder moment terug, mocht dat onverhoopt nodig zijn. Maak een keuze en klik als laatste op Install. De gebruikersinterface van TrueCrypt ziet er erg sober uit. Er staan meerdere stationsletters, die u eventueel als virtuele harde schijf kunt inrichten. U hoeft daar echter pas in de derde stap iets mee te doen, want het is eerst noodzakelijk om een containerbestand op de datadrager te plaatsen.

Bekijk nauwkeurig alle opties in de installatiewizard.

2. Containerbestand maken

Voordat u de gegevens op uw usb-stick versleutelt, is het handig om alvast alle belangrijke data in een aparte map te plaatsen. Controleer hoeveel ruimte de bestanden gezamenlijk innemen. Klik in TrueCrypt op de knop Create Volume en kies in het nieuwe dialoogvenster voor Create an encrypted file container. Klik op Next en selecteer vervolgens de optie Standard TrueCrypt Volume. In het volgende scherm navigeert u via Select File naar de juiste map van de usb-stick. Bedenk een toepasselijke naam voor het containerbestand en bevestig met Opslaan. Vervolgens kiest u een versleutelingsmethode. U hebt keuze tussen de algoritmes AES, Serpent en Twofish, een combinatie is ook mogelijk. Klik weer op Next en bepaal de volumegrootte van het containerbestand. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte reserveert, zodat u in de toekomst ook nieuwe data kunt toevoegen. Daarna bedenkt u een wachtwoord en sluit u de wizard met Format. Na enkele minuten is het containerbestand op uw usb-stick aangemaakt.

Kies één of meerdere versleutelingstechnologieën.

3. Toegang usb-stick

Keer terug naar het hoofdvenster van TrueCrypt. Klik op de knop Select File en zoek het zojuist aangemaakte bestand op. Kies Openen en selecteer één van de vrije stationsletters. Klik op Mount en geef het goede wachtwoord op. De gekozen stationsletter is nu zichtbaar in de Verkenner. Ga naar de Verkenner en sleep de map met belangrijke bestanden naar de nieuwe schijfletter. Elke keer dat u de versleutelde gegevens wilt openen, doet u dat door het containerbestand in TrueCrypt als virtuele harde schijf te ‘mounten’. Het is dus noodzakelijk TrueCrypt op de computer of de usb-stick te hebben staan. U ‘ontkoppelt’ de virtuele schijf via Dismount. U kunt ook de volledige usb-stick versleutelen. Navigeer in dat geval naar Create Volume / Encrypt a non-system partition/drive / Standaard TrueCrypt volume. Blader via Select Device naar de betreffende usb-stick en doorloop daarna dezelfde stappen als bij het versleutelen van een map. Versleutelt u de hele usb-stick, let dan op: bestaande data op de usb-stick worden tijdens het proces verwijderd.

U wijst een volume toe aan het containerbestand.

0 Reactie(s) op: Veilig op weg met TrueCrypt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.