© PXimport

Veilig wifi onderweg

Geplaatst: 16 juni 2011 - 06:29

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Robbin Ooijevaar

De voordelen van internetten op uw notebook via een hotspot laten zich raden: het surfen is vaak gratis en u hebt een snelle verbinding. Nadelen zijn er ook en hierbij staan veiligheidsrisico’s met stip op nummer één. We bespreken in deze snelstart hoe u deze risico’s kunt mijden.

1. Openbaar netwerk

Als u verbinding maakt met een netwerk, is er sprake van tweerichtingsverkeer; u verstuurt gegevens en u ontvangt ze. Afhankelijk van uw instellingen deelt Windows allerlei gegevens die op uw computer staan. Dit is in Windows 7 eenvoudig te voorkomen door de juiste netwerklocatie in te stellen. Zodra u verbinding maakt met een netwerk vraagt Windows hierom, maar sommige mensen klikken deze melding weg en gaan direct aan het werk. De juiste keuze is eenvoudig gemaakt: als u niet op uw thuisnetwerk zit, moet u altijd voor Openbaar netwerk kiezen. Zo voorkomt u dat u bestanden en andere bronnen per ongeluk deelt. Weet u niet wat voor verbinding u hebt ingesteld? Open het configuratiescherm en kies Netwerk en internet / Netwerkcentrum. U vindt de naam van uw netwerklocatie onder De actieve netwerken weergeven. Klik op de netwerklocatie als u de instelling wilt aanpassen.

© PXimport

Als u niet op uw eigen netwerk bent aangesloten, moet u altijd Openbaar netwerk als netwerklocatie aangeven.

2. E-mail

Op alle netwerken die niet van uzelf zijn, liggen mogelijk luistervinken op de loer. Zelfs als de draadloze verbinding beveiligd is, zegt dit niets over de aanwezigheid van ‘spionnen op de lijn’. Iedereen die verder verbinding maakt met het draadloze netwerk kan mogelijk meeluisteren en precies zien welke websites u bezoekt. Mailprogramma’s springen vaak onveilig om met wachtwoorden. Tenzij u zeker weet dat u gebruikmaakt van een versleutelde verbinding, luidt het enige juiste advies dat u uw mailprogramma nooit op een vreemd netwerk moet gebruiken. Onder mailprogramma’s vallen Outlook Express, Outlook en Windows Live Mail. In plaats hiervan kunt u webmail gebruiken om uw mail te versturen en te ontvangen. Let hierbij nadrukkelijk op dat u een https-verbinding maakt. Een standaard http-verbinding (dus zonder de s) is onveilig en kan worden afgeluisterd.

© PXimport

Let altijd op de ‘s’ achter http (https://) als u wachtwoorden invult op een netwerk.

3. Honingpot

Op iedere computer hoort bijgewerkte beveiligingssoftware te draaien, dus ook op uw notebook of netbook. Als daar een phishing-filter in is opgenomen, voorkomt u dat u een veilige https-verbinding maakt met een nep-website die lijkt op die van Hotmail, Gmail of uw bank. Daarnaast kunt u veel problemen voorkomen door uw gezonde verstand te gebruiken en licht wantrouwend te zijn. Voor veel internetgebruikers fungeert een aanlokkelijk ogend systeem als een honingpot. Stel uzelf voor dat u op een parkeerplaats bij een restaurant staat. U ziet twee draadloze netwerken: één is beveiligd (u krijgt de code alleen bij een kop koffie) en het andere heeft de naam van het restaurant, maar is onbeveiligd. Als u even snel wilt mailen, lonkt het gratis netwerk, Maar wie zegt u dat de onbeveiligde verbinding niet van een medeparkeerder is die u probeert te verleiden om verbinding te maken? De onverlaat zou u kunnen laten internetten via zijn eigen mobiele verbinding (bijvoorbeeld via 3G) om ondertussen uw verkeer af te luisteren.

© PXimport

Kwaadwillenden kunnen heel eenvoudig een ‘fake-netwerk’ opzetten dat bij een betrouwbare locatie lijkt te horen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten