Veiliger computergebruik

Door: Edmond Varwijk | 23 november 2011 16:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De meeste mensen zorgen er wel voor dat hun huis goed is beveiligd, maar zijn minder secuur als het om de toegang tot hun thuisnetwerk, computers en opgeslagen bestanden gaat. Als u alles goed dicht wilt timmeren, komt u er niet met de installatie van een enkel antivirusprogramma. Wij laten zien wat de tien belangrijkste veiligheidslekken zijn, en hoe u ze kunt dichten.

1. Routerbeheer

Als uw router alleen de 'uitgaande' toegangspoort tot internet zou zijn, was dat al genoeg reden om het apparaat goed te beveiligen. De router is echter ook de 'binnenkomende' toegangspoort vanuit internet naar uw huis, en bij die gedachte zouden de alarmbellen eigenlijk moeten gaan rinkelen. Toch zijn routers vaak niet goed beveiligd. Veel gebruikers houden gewoon de standaardconfiguratie van de fabriek in stand, compleet met een standaardwachtwoord. Bovendien gebeurt het maar al te vaak dat het beheer van de router niet wordt beperkt tot computers die onderdeel zijn van het bedraadde thuisnetwerk. Het gevolg daarvan is dat de mogelijkheid blijft bestaan dat onbevoegden vanaf internet of via een draadloos netwerk kunnen inloggen als administrator.

Het is dus verstandig om de beveiliging van uw router aan te pakken. Log in op de configuratiepagina van het apparaat en onderzoek waar u voor het beheerderaccount een wachtwoord kunt instellen. Voer hier een sterk wachtwoord in met hoofd- en kleine letters en gebruik het liefst ook cijfers. Hoewel een wachtwoord nog sterker wordt door ook leestekens in te voeren, kunnen met name iets oudere routers daar problemen mee hebben. Enige terughoudendheid met het gebruik van speciale tekens kan dus geen kwaad. Is het wachtwoord eenmaal ingesteld, dan is het belangrijk om te controleren of de mogelijkheid kan worden uitgeschakeld om de router via internet of een draadloos netwerk te beheren. Haal het vinkje weg bij een functie die klinkt als Toegang via WLAN (per router kan de benaming verschillen) en doe hetzelfde bij Extern beheer of Beheer via internet. Door deze laatste functie uit te schakelen, wordt het onmogelijk gemaakt om via internet op de router in te loggen en de configuratie aan te passent. Bevestig de wijziging in de routerconfiguratie.

Beveilig de router met een sterk wachtwoord en schakel beheer via WLAN en internet uit.

2. Updaten

Windows Update, de updatefunctie van het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld, is inmiddels standaard opgenomen in Windows. Dit onderdeel van het besturingssysteem installeert elke nacht nieuwe updates. Die zijn erg belangrijk voor uw beveiliging, want in veel gevallen gaat het om reacties van softwareontwikkelaars op fouten die aan het licht zijn gekomen. Het gaat daarbij vaak om fouten die door hackers kunnen worden gebruikt om kwaadaardige praktijken uit te voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een fout in uw browser. Als cybercriminelen u weten te verleiden om een gehackte webpagina te bezoeken, kan de browser via die systeemfout worden gebruikt om van afstand en zonder uw toestemming malware op uw computer te installeren. Updates repareren zulke lekken. Daarbij is het onvermijdelijk dat ze bijna altijd achterlopen en pas uitkomen nadat de fout in de software al weken of zelfs maanden bekend is.

Hoewel updaten een belangrijke klus is, kan hij ook voor hoofdpijn zorgen. Updates generen pop-ups, vragen u bepaalde programma's af te sluiten of willen dat de computer opnieuw wordt opgestart. Daarom negeren veel gebruikers updates liever, of ze schakelen het automatisch updaten uit als ze daar de mogelijkheid toe hebben. Dat is echter bijzonder onverstandig. Zonder updates loopt uw computer 'achter de feiten aan' en wordt hij optimaal beschermd. Schakel het automatisch downloaden en installeren van updates daarom weer in wanneer een andere gebruiker van uw pc deze optie uit geeft gezet, en ontneem hem of haar de mogelijkheid om hem opnieuw uit te schakelen. Hoe u dat laatste aanpakt, leest u verderop in dit artikel, als we het hebben over gebruikers die te veel rechten hebben. Windows Update schakelt u weer in via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update / Automatische updates in- of uitschakelen. Selecteer hier de aanbevolen optie in om updates automatisch te installeren en zet ook een vinkje bij alle andere opties. Klik daarna op OK. Download bovendien zoveel mogelijk updates voor alle programma's die op uw computer zijn geïnstalleerd.

Laat updates automatisch downloaden en installeren zodra ze beschikbaar zijn. Zo creëert u maximale veiligheid.

3. Verouderde software

Onderzoek wijst uit dat besmetting door malware veel minder vaak voorkomt op computers met een 64bit-versie van Windows 7 dan op apparaten die op de 32bit-versies van dit besturingssysteem draaien. Bovendien is aangetoond dat Windows 7 - net als het vermaledijde Windows Vista - beter scoren dan Windows XP als het om veiligheid gaat. Dat is uiteraard geen toeval. In de strijd tegen malware heeft Microsoft grote stappen gezet in de jaren die zijn verstreken tussen de komst van XP en de release van Windows 7. Het bedrijf controleert zijn software beter, en die wordt bovendien ontwikkeld in navolging van speciale richtlijnen die voor meer veiligheid zorgen. Ook zijn in de nieuwere versies van Windows talrijke aanpassingen doorgevoerd die de kans verkleinen dat u uw computer het slachtoffer wordt van malware. Die betere beveiliging geldt niet alleen voor Windows Vista ten opzichte van XP en Windows 7 ten opzichte van Vista, want de 64bit-versie van Windows 7 kent ook weer minder 'potentiële lekken' dan de 32bits-versie van dit besturingssysteem. De 64bit-versie heeft bijvoorbeeld Kernel Patch Protection, dat voorkomt dat bepaalde malware die op een 32bit-systeem werkt, geen kans maakt onder de 64bit-versie ervan.

De 64bit-versie van Windows 7 blijkt het van alle Windows-versies het minst kwetsbaar voor malware.

Als u een nieuwe computer gaat kopen, is het dus zeker de moeite waard om de 64bit-versie van Windows 7 als besturingssysteem te kiezen. Staan er in uw huis nog computers met oudere Windows-versies of de 32bit-versie van Windows 7, ga dan ook daarbij - voor zover de hardware dat toelaat uiteraard - over op de 64bit-versie. Zo maakt u uw computerpark een stuk veiliger. Om te zien welke Windows-versie er op ene computer staat, klikt u met de rechtermuisknop op Deze Computer of op Computer en kiest u vervolgens voor Eigenschappen. In het scherm dat verschijnt ziet u welk besturingssysteem er op de computer is geïnstalleerd. Overigens geldt 'nieuwer = beter' niet alleen voor het besturingssysteem. Nieuwere versies van belangrijke programma's en pakketten zoals Microsoft Office en de software van Adobe zijn veiliger als u een recenter exemplaar gebruikt. Zeker bij oude programma's waar in sommige gevallen zelf geen updates meer voor uitkomen, is het aan te bevelen om een update in installeren. Met name in Adobe Reader zijn de laatste jaren erg veel beveiligingslekken ontdekt. Het nieuwe Adobe Reader X is gebaseerd op een 'sandboxing'-techniek, waardoor de data die in het pakket wordt gebruikt geen toegang kan krijgen tot de andere delen van uw computer. Adobe Reader upgraden naar deze versie is daarom zeer sterk aan te raden.

De upgrade van Adobe Reader naar versie X is eigenlijk een verplichting voor iedereen die veilig wil computeren.

0 Reactie(s) op: Veiliger computergebruik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.