VeraPlus - Al je slimme apparaten in één domoticasysteem

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 10 maart 2016 14:36

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een echt domoticasysteem knoopt alles aan elkaar en ontsluit het via één app. Vera's nieuwe VeraPlus is zo'n systeem dat dankzij ondersteuning voor allerlei standaarden al je apparatuur aan elkaar belooft te knopen.

Score
60
 • Pluspunten
 • Apps van gebruikers
 • Duidelijke interface
 • Ondersteunt veel apparaten
 • Minpunten
 • Geen ZigBee LL
 • Trage webinterface
 • Virtuele schakelaars niet standaard
 • Beperkte aanpasbaarheid dashboard

None

Vera VeraPlus

Straatprijs € 200,- ($169,95 bij Vera zonder verzendkosten en belasting)

Processor 880MHz MIPS SoC

RAM 256 MB

Aansluitingen 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 2.0

Draadloos Z Wave Plus, ZigBee HA, Bluetooh 4.0/LE, 802.11a/b/g/n/ac

Afmetingen 19,6 x 12,7 x 3,4 cm

Je eerste stapjes in domotica zijn snel gemaakt. Koop een slimme thermostaat en je kunt overal ter wereld je huistemperatuur regelen. Koop bijvoorbeeld Philips Hue en je kunt ook overal ter wereld je verlichting bedienen. Misschien ben je qua verlichting nog simpeler begonnen en gebruik je klik-aan-klik-uit-setjes om je verlichting draadloos te bedienen. Lees ook: Bestuur je huis met de Raspberry Pi.

Kortom: iets in je huis automatiseren of draadloos bedienen is niet zo'n probleem, maar je hebt al gauw allerlei losstaande systeempjes en apps op je smartphone die niet samenwerken. Ben je dat beu, dan is het tijd voor een controller waarmee je al je slimme apparaten integreert tot één domoticasysteem. De Vera VeraPlus is zo'n controller die belooft al je slimme apparaten te ontsluiten via één webinterface en app.De straatprijs van de VeraPlus is ongeveer 200 euro.

De VeraPlus is een onopvallend zwart kastje.

Bomvol radio's

Om zoveel mogelijk apparaten te ondersteunen zijn er diverse technieken in de VeraPlus ingebouwd. Qua draadloze technologie ondersteunt de VeraPlus Z Wave Plus, ZigBee HA, Bluetooth 4.0/BLE en 802.11a/b/g/n/ac. Daarnaast is de VeraPlus via een gigabitnetwerkaansluiting verbonden met je thuisnetwerk waardoor het apparaat ook kan communiceren met apparaten die hun eigen hub of netwerkverbinding gebruiken.

Heb je aan al die draadloze standaarden nog niet genoeg, dan kun je dankzij een usb2.0-poort zelf een draadloze standaard toevoegen. Zo wordt de populaire RfxCom RFXtrx433E ondersteund waarmee je 433MHz-apparatuur als klik-aan-klik-uit of andere soortgelijke 'bouwmarktsetjes' kunt gebruiken. De RFXtrx433E kost ongeveer 110 euro.

Met een RFXCom RFXtrx433E maak je de VeraPlus ook geschikt om KAKU-apparatuur te bedienen.

Ook wifi-accesspoint

Het wifigedeelte doet in een normaal thuisnetwerk dienst als wifi-accesspoint. Echt nuttig is dit accesspoint niet als je een goed wifi-netwerk hebt. Is je dekking op de plek waar de VeraPlus staat minder goed, dan kunt je het accesspoint gebruiken om bijvoorbeeld een IP-camera of thermostaat aan te sluiten. Je kunt uiteraard ook gewoon surfen. Verwacht dan geen topprestaties: het lijkt om een wifiradio met één antenne te gaan. Reken op zo'n 80 Mbit/s via 802.11n en maximaal 200 Mbit/s via 802.11ac. Tijdens onze testperiode leek het 5GHz-netwerk niet echt stabiel en verdween het regelmatig. Het 2,4GHz-netwerk had hier geen last van.

Het nut van ZigBee

Een groot verschil met de goedkopere VeraEdge is dat de VeraPlus een ZigBee-radio bevat. Dat klinkt natuurlijk goed, maar de ZigBee-radio is eigenlijk niet bijster interessant. ZigBee maakt gebruik van meerdere profielen en de VeraPlus ondersteunt alleen ZigBee Home Automation (HA). Er is nu nauwelijks ZigBee HA-apparatuur verkrijgbaar. Wat je wel volop kunt kopen zijn lampen die gebruik maken van ZigBee Light Link, een ander profiel binnen de ZigBee-standaard. Philips Hue en Osram Lightify maken bijvoorbeeld gebruik van LL en beide fabrikanten communiceren dat ze gebruik maken van ZigBee. Je zou wellicht verwachten dat je deze losse ZigBee-lampen direct kunt koppelen met de VeraPlus, maar dat is niet het geval. De enige manier om via de VeraPlus te communiceren met LL-lampen is Philips' Hue-bridge die de lampen benaderbaar maakt via het thuisnetwerk en zijn eigen ZigBee-radio bevat.

Snel online

Je sluit de VeraPlus met een netwerkkabel aan op je thuisnetwerk. Denk wel goed na over de locatie, er zitten immers radio's in. Hoewel Z Wave bij genoeg apparaten een meshnetwerk opbouwt, is dat bij een eventuele optionele RfxCom niet het geval. Na het aansluiten activeer je het systeem via een website waar je een account aanmaakt en een korte wizard uitvoert om aan te geven waar je woont. Via de website kun je ook de lokale webinterface openen, dat kan binnen je thuisnetwerk uiteraard ook direct door het IP-adres in te geven.

Het gros van de interface draait lokaal op het apparaat terwijl de aangemaakte account gebruikt wordt om te communiceren met de app. Als alles goed gaat, staat de webinterface vlotjes in beeld. Met een te grote regelmaat wordt het geheel echter traag. Het lijkt erop alsof de processor of de hoeveelheid RAM-geheugen net niet voldoende zijn om het geheel lekker te laten draaien. Na sommige acties zie je bovendien een melding dat bepaalde modules voor de aansturing van apparatuur opnieuw wordt geladen en daar moet dan op gewacht worden.

Het dashboard is de startpagina van de interface.

Dashboard

Het hart van het systeem wordt gevormd door het dashboard. Hier kun je snel aangeven of je thuis, afwezig, slaapt of op vakantie bent. Aan deze statussen kun je scenes en acties koppelen zodat bijvoorbeeld de verwarming en verlichting uitschakelt en een alarm inschakelt als je gaat slapen. Onder de statusknoppen vind je shortcuts waarmee je alle verlichting en alle sloten kunt schakelen. Hoewel ik geen slimme sloten heb, verschijnt dit onderdeel wel standaard in de app. In de webinterface wordt dan weer enkel een shortcut voor verlichting getoond, dit soort kleine dingetjes geeft het gevoel dat het geheel niet helemaal af is.

Tot slot kun je apparatuur als favoriet toevoegen aan het dashboard. Ik heb mijn thermostaat toegevoegd zodat ik snel de temperatuur kan veranderen. In de app vind je favorieten op tweede tabblad binnen het dashboard. Een minpunt van het dashboard, zeker in de app, is dat je het beperkt naar je smaak kunt aanpassen. De helft van het scherm wordt ingenomen door tegels met meldingen terwijl ik liever wat favorieten op het belangrijke eerste scherm zou plaatsen.

Op het dashboard kun je favorieten plaatsen waarmee je apparaten direct kunt bedienen.

Mobiele app

Het systeem is ook te bedienen met de app Vera die beschikbaar is voor iOS en Android. Net als bij de webinterface vormt het dashboard het startpunt. Je kunt via de app snel één van de vier statussen kiezen en alle lampen aan of uit zetten. Vreemd is dat er in de app ook een shortcut voor sloten getoond wordt, ik heb geen slimme sloten. In de app zijn de favorieten waar je snelkoppelingen kunt plaatsen naar apparaten ondergebracht op een tweede tabblad, je kunt zelf niets op het hoofdscherm van de app plaatsen.

De overige functionaliteit van Vera zit onder een menu. Hier heb je net als in de webinterface toegang tot bijvoorbeeld je apparaten en scenes. De app ondersteunt geofencing, je kunt zelf een cirkel rond je huis instellen. Zo weet de VeraPlus vanzelf of je thuis bent. De app volgt de vormgeving van de webinterface, maar Vera is niet helemaal consequent. Veel apparaten hebben een ander pictogram in de app. Vreemd, want de interface zelf is niet nieuw en wordt ook op andere controllers van Vera gebruikt.

Met de app bedien je het systeem en je apparaten.

2 Reactie(s) op: VeraPlus - Al je slimme apparaten in één domoticasysteem

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 maart 2016 09:52 Jumper
  Beste, ik leest dat je met het Vera systeem Honeywell Evohome kan bedienen maar op de website van Vera wordt dit niet vermeld wat is nu waar?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 17:23 Anoniem
  Als je de vind dat je de app zelf niet voldoende kunt configureren, moet het eens naar imperihome home kijken, bied voor minder dan 5 euro erg veel toegevoegde waarde.

  Groetjes Patrick
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.