Verbatim MediaShare Home Network Storage

Door: Edmond Varwijk | 01 maart 2011 09:34

Apps & Software

Nadat Verbatim eerder al eens succesvol overstapte van floppydisks op cd’s en dvd’s, wil het bedrijf nu voet aan de grond krijgen in de markt voor netwerkopslag en mediaspelers.

Laat een markt binnenstappen, heeft als voordeel dat de kunst eerst van collega’s en concurrenten af kan worden gekeken. Verbatim heeft die kans gegrepen, in elk geval wat betreft het ontwerp van de MediaShare. Het apparaat ziet er door het gebruik van geborsteld aluminium en het platte model met afgeronde hoeken, erg mooi uit. Omdat de NAS niet over een ventilator beschikt, mag er echter niets bovenop het apparaat geplaatst worden. De vorm nodigt daar wel toe uit. Het ontbreken van een ventilator maakt de MediaShare stil, maar brengt ook het risico van oververhitting. Aan de voorzijde beschikt de MediaShare over een usb 2.0-poort en enkele status-leds. Aan de achterzijde zijn er nog twee usb 2.0-poorten, een eSATA-poort en een Gigabit-netwerkpoort. De usb-poorten kunnen worden gebruikt om extra opslag aan de NAS te koppelen of om mediabestanden te synchroniseren.

De behuizing van de Verbatim MediaShare Home Network Storage is van aluminium.

HipServ

De software op een NAS is bepalend voor het gemak dat een NAS biedt. Verbatim heeft ervoor gekozen de software voor de NAS niet zelf te ontwikkelen, maar gebruikt Axentra HipServ Home Server. Dat doen meer fabrikanten van NAS-apparaten zoals ook Netgear en LaCie. HipServ heeft een mooie maar erg donkere interface, die deels op Adobe Flash is gebaseerd. HipServ biedt veel functionaliteit, maar toch beduidend minder dan de firmware in NAS-apparaten van QNAP of Synology. Het is mogelijk foto’s, video’s en muziek op de NAS te plaatsen en te delen, bestanden kunnen via slepen en neerzetten worden geüpload (Java vereist). Hoewel de nieuwste versie van HipServ ook een eigen back-upprogramma biedt, volstaat Verbatim met tekst en uitleg te geven om Windows Backup aan de MediaShare te koppelen. Via www.myverbatim.com biedt Verbatim de mogelijkheid gemakkelijk via het internet toegang te krijgen tot de bestanden op de NAS. Ook kunnen daar Premium-diensten worden gekocht, die u vervolgens activeert op de NAS. Hiervoor krijgt men de mogelijkheid een onbeperkt aantal accounts op de NAS te maken en beveiligd te verbinden via ftps. Ook kunnen familie en vrienden via RSS worden geïnformeerd wanneer er nieuwe foto’s op de NAS zijn geplaatst, die bovendien automatisch op Flickr kunnen worden gepubliceerd of via Cooliris op de NAS gepresenteerd. Hiervoor vraagt Verbatim 20 dollar per jaar en dat is veel geld, vooral omdat dit soort functies bij veel andere NAS-apparaten standaard aanwezig zijn en bijvoorbeeld een iTunes-server of downloadmanager nog altijd ontbreken.

Conclusie

Verbatim maakt met de MediaShare vooral een heel mooie entree in het middensegment van de NAS-markt. De keuze voor HipServ past daarbij, het ontbreken van genoemde functionaliteiten echter niet. Doordat voor het weinige extra in de Premium-diensten ook nog eens flink geld gevraagd wordt, is de Media¬Share voorlopig geen aanrader.

Verbatim Media Share Home Network Storage 1TB

Prijs € 209,-

Taal Engelstalig

Systeemeisen Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Garantie 2 jaar

Oordeel 5/10

Pluspunten

Mooi vormgegeven

HipServ-software

DDNS

Minpunten

Maar één disk

Premium Services tegen betaling

Premium Services niet premium (bij andere NAS-merken standaard)

Flash en Java vereist op pc

Geen downloadmanager

0 Reactie(s) op: Verbatim MediaShare Home Network Storage

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.