Verkennen met FreeCommander

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 29 april 2011 11:35

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Windows wordt standaard geleverd met de Windows Verkenner, waarmee u de mappen en bestanden op uw pc kunt beheren. Een fijn programma, maar niet extreem uitgebreid. Er zijn dan ook veel (gratis) programma's die de functionaliteit van de Windows Verkenner brengen plus een waslijst aan extra mogelijkheden. FreeCommander is daar een fijn voorbeeld van. We geven u een kijkje onder de motorkap.

Total Commander

FreeCommander lijkt wat functionaliteit betreft enorm op een programma met een gelijksoortige naam: Total Commander. In het MS-DOS-tijdperk was er eigenlijk maar één krachtig bestandsbeheerprogramma: Norton Commander. Windows Commander was een Windows-kloon van dit programma (van andere makers) en het programma werd later hernoemd naar Total Commander. Laatstgenoemde is betaalde software (al kunt u de proefversie gratis blijven gebruiken met een terugkomende herinnering, ook wel 'nagware' genoemd). Total Commander is nog net iets uitgebreider dan FreeCommander, maar gezien de naam en de vrijwel identieke menu-indeling, mag bij FreeCommander wel van een kloon gesproken worden.

1. Downloaden en installeren

Alvorens u FreeCommander kunt gebruiken, dient u het programma (in tegenstelling tot Windows Verkenner, die standaard geïnstalleerd is) te downloaden en te installeren. Ga hiervoor naar FreeCommander en klik op Downloads in het menu bovenin. Dit is belangrijk, want er staan veel banners op de site met het woord download, die niet naar FreeCommander leiden. Vervolgens klikt u op fc_setup_.zip om het bestand te downloaden. Pak het bestand uit en dubbelklik op fc_setup.exe om FreeCommander te installeren.

2. Twee-venster-weergave

Wanneer u het programma start, ziet u wellicht dat het in grote lijnen lijkt op Windows Verkenner, met een linker- en rechterdeelvenster. De interface mag dan lijken op die van Windows Verkenner, het principe werkt volledig anders. Klikt u in Windows Verkenner namelijk in het linkerdeelvenster op een map, dan wordt de inhoudt van die map getoond in het rechterdeelvenster. In FreeCommander werkt dit anders. Het linker- en rechterdeelvenster werken onafhankelijk van elkaar. Dit is zeer handig, omdat u zo twee locaties tegelijkertijd kunt openen. Ter illustratie: dit maakt het mogelijk om een bestand of map van het linkerdeelvenster naar het rechterdeelvenster te kopiëren door op F5 te drukken en te verplaatsen door op F6 te drukken (of de bestanden te verslepen). Het is ook een ideale weergave om bestanden te uploaden via ftp (meer hierover bij stap 7 'Ftp'). Boven beide vensters ziet u de beschikbare schijfstations, zodat u snel naar de juiste map op het juiste station kunt bladeren.

De twee-venster-weergave maakt het eenvoudig om snel bestanden te kopiëren of verplaatsen.

3. Tabbladen

De weergave met twee deelvensters is handig omdat u op die manier snel tussen twee locaties kunt schakelen. Dat is fijn als u inderdaad maar twee locaties hebt waartussen u bestanden wilt kopiëren, maar wat als u er drie of vier hebt (bijvoorbeeld omdat u bestanden uit allerlei mappen wilt verzamelen in één map)? Ook in dat geval biedt FreeCommander uitkomst, dankzij de tabbladen. Zowel in het linker- als rechterdeelvenster kunt u tabbladen aanmaken, vergelijkbaar met de tabbladen-functie in uw webbrowser. Zo kunt u dus verschillende stations en/of mappen open hebben in verschillende tabbladen, ook nog eens verdeeld over twee deelvensters. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. U opent een nieuw tabblad door te klikken op het deelvenster waarin u het tabblad wilt hebben, en kiest vervolgens Beeld / Nieuwe maptab. Door met de rechtermuisknop te klikken op een tabblad hebt u extra opties, zoals het tabblad verplaatsen naar het andere deelvenster, het tabblad Vastzetten (waardoor het tabblad met inhoud automatisch wordt geopend wanneer u FreeCommander opnieuw start), enzovoort.

Elk deelvenster bevat een tabbladenfunctie, vergelijkbaar met uw internetbrowser.

0 Reactie(s) op: Verkennen met FreeCommander

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.