Windows wordt standaard geleverd met de Windows Verkenner, waarmee u de mappen en bestanden op uw pc kunt beheren. Een fijn programma, maar niet extreem uitgebreid. Er zijn dan ook veel (gratis) programma's die de functionaliteit van de Windows Verkenner brengen plus een waslijst aan extra mogelijkheden. FreeCommander is daar een fijn voorbeeld van. We geven u een kijkje onder de motorkap.

Total Commander

FreeCommander lijkt wat functionaliteit betreft enorm op een programma met een gelijksoortige naam: Total Commander. In het MS-DOS-tijdperk was er eigenlijk maar één krachtig bestandsbeheerprogramma: Norton Commander. Windows Commander was een Windows-kloon van dit programma (van andere makers) en het programma werd later hernoemd naar Total Commander. Laatstgenoemde is betaalde software (al kunt u de proefversie gratis blijven gebruiken met een terugkomende herinnering, ook wel 'nagware' genoemd). Total Commander is nog net iets uitgebreider dan FreeCommander, maar gezien de naam en de vrijwel identieke menu-indeling, mag bij FreeCommander wel van een kloon gesproken worden.

1. Downloaden en installeren

Alvorens u FreeCommander kunt gebruiken, dient u het programma (in tegenstelling tot Windows Verkenner, die standaard geïnstalleerd is) te downloaden en te installeren. Ga hiervoor naar FreeCommander en klik op Downloads in het menu bovenin. Dit is belangrijk, want er staan veel banners op de site met het woord download, die niet naar FreeCommander leiden. Vervolgens klikt u op fc_setup_.zip om het bestand te downloaden. Pak het bestand uit en dubbelklik op fc_setup.exe om FreeCommander te installeren.

2. Twee-venster-weergave

Wanneer u het programma start, ziet u wellicht dat het in grote lijnen lijkt op Windows Verkenner, met een linker- en rechterdeelvenster. De interface mag dan lijken op die van Windows Verkenner, het principe werkt volledig anders. Klikt u in Windows Verkenner namelijk in het linkerdeelvenster op een map, dan wordt de inhoudt van die map getoond in het rechterdeelvenster. In FreeCommander werkt dit anders. Het linker- en rechterdeelvenster werken onafhankelijk van elkaar. Dit is zeer handig, omdat u zo twee locaties tegelijkertijd kunt openen. Ter illustratie: dit maakt het mogelijk om een bestand of map van het linkerdeelvenster naar het rechterdeelvenster te kopiëren door op F5 te drukken en te verplaatsen door op F6 te drukken (of de bestanden te verslepen). Het is ook een ideale weergave om bestanden te uploaden via ftp (meer hierover bij stap 7 'Ftp'). Boven beide vensters ziet u de beschikbare schijfstations, zodat u snel naar de juiste map op het juiste station kunt bladeren.

© PXimport

De twee-venster-weergave maakt het eenvoudig om snel bestanden te kopiëren of verplaatsen.

3. Tabbladen

De weergave met twee deelvensters is handig omdat u op die manier snel tussen twee locaties kunt schakelen. Dat is fijn als u inderdaad maar twee locaties hebt waartussen u bestanden wilt kopiëren, maar wat als u er drie of vier hebt (bijvoorbeeld omdat u bestanden uit allerlei mappen wilt verzamelen in één map)? Ook in dat geval biedt FreeCommander uitkomst, dankzij de tabbladen. Zowel in het linker- als rechterdeelvenster kunt u tabbladen aanmaken, vergelijkbaar met de tabbladen-functie in uw webbrowser. Zo kunt u dus verschillende stations en/of mappen open hebben in verschillende tabbladen, ook nog eens verdeeld over twee deelvensters. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. U opent een nieuw tabblad door te klikken op het deelvenster waarin u het tabblad wilt hebben, en kiest vervolgens Beeld / Nieuwe maptab. Door met de rechtermuisknop te klikken op een tabblad hebt u extra opties, zoals het tabblad verplaatsen naar het andere deelvenster, het tabblad Vastzetten (waardoor het tabblad met inhoud automatisch wordt geopend wanneer u FreeCommander opnieuw start), enzovoort.

© PXimport

Elk deelvenster bevat een tabbladenfunctie, vergelijkbaar met uw internetbrowser.

4. Weergavemogelijkheden

U hebt redelijk veel invloed op de manier waarop FreeCommander de bestanden aan u presenteert. Zo kunt u in beide deelvensters onafhankelijk aangeven of u de bestanden wilt weergeven als kleine pictogrammen, grote pictogrammen, met details enzovoort, net als in Windows Verkenner. Interessant is de optie Beeld / Snel weergeven, waarmee u door op een bestand of map te klikken in het linkerdeelvenster, statistische informatie krijgt in het rechterdeelvenster. Nadeel hiervan is wel dat u de kracht van de twee deelvensters kwijt bent. Klikt u op Beeld / Boomstructuur, dan wordt het actieve deelvenster in tweeën gesplitst en functioneert het zoals de Windows Verkenner. Tot slot hebt u nog de optie om alleen bestanden te tonen door te klikken op Beeld / Platte weergave - bestanden en alleen mappen te tonen door te klikken op Beeld / Platte weergave - mappen.

© PXimport

Door te kiezen voor Boomstructuur, verandert ieder deelvenster in een soort Windows Verkenner.

Zwitsers zakmes

Zoals deze basiscursus al omschrijft, bevat FreeCommander een overdaad aan opties. Naast het feit dat niet alle opties even logisch zijn (zo is een functie voor het vastleggen van schermafbeeldingen niet echt gerelateerd aan bestandsbeheer) moet ook opgemerkt worden dat niet alle functies even uitgebreid zijn. Een programma als WinZip of WinRar bevat bijvoorbeeld veel meer functies dan de ingebouwde in- en uitpakfunctie van FreeCommander, en een zelfstandig programma voor het hernoemen van bestanden is veel krachtiger dan de ingebouwde variant. FreeCommander is dan ook niet de beste oplossing voor alles, maar geldt wel als een Zwitsers zakmes: u kunt er alle basishandelingen mee, en hoeft niet tien programma's te installeren. Wilt u meer de diepte in met een bepaald onderdeel, dan zijn afzonderlijke programma's waarschijnlijk een betere oplossing.

5. Selectiemogelijkheden

Net als in Windows Verkenner kunt u in FreeCommander alle bestanden en/of mappen selecteren met behulp van de toetscombinatie Ctrl+A, en specifieke bestanden en/of mappen selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de gewenste bestanden of mappen te klikken. FreeCommander biedt nog meer opties voor het maken van selecties. Zo kunt u bijvoorbeeld alle Word-documenten in een map selecteren door te klikken op Bewerken / Groep selecteren en vervolgens *.doc in te typen. Wilt u niet typen, dan klikt u het soort bestand aan dat u wilt selecteren en klikt op Bewerken / Bestanden met dezelfde extensie selecteren. Het werkt ook andersom: bijvoorbeeld door alles te selecteren en vervolgens te klikken op Bewerken / Groep niet selecteren en dan *.doc (of een andere extensie) in te typen. Alle bestanden zijn dan geselecteerd, behalve de bestanden met de extensie die u hebt ingegeven. Dit soort trucs kunnen u veel tijd besparen.

6. Bestands- en mapbeheer

FreeCommander is een bestandsbeheerprogramma, hetgeen betekent dat het gespecialiseerd is in het eenvoudig beheren van uw bestanden. Snel kopiëren, verplaatsen, hernoemen, mappen aanmaken: daar is het programma voor gemaakt. U kunt een bestand of map hernoemen door er twee keer langzaam achter elkaar op te klikken. Bent u op zoek naar een bepaald bestand, dan kunt u deze zoeken met de ingebouwde zoekfunctie, onder Bestand / Zoeken. U kunt bestanden eenvoudig tussen de deelvensters kopiëren en verplaatsen zoals omschreven bij stap 2 'Twee-venster-weergave'. Wilt u alleen bestanden met een bepaalde extensie zien, klik dan op Map / Filter / Filter kiezen. Een handige functie is de mogelijkheid om de inhoud van de map als lijst te laten wegschrijven in een tekstbestand. Dit doet u door te klikken op Map / Mappenlijst maken. Tot slot bevat FreeCommander de mogelijkheid om de inhoud van twee mappen te synchroniseren (zodat ze allebei dezelfde inhoud hebben). Blader in het rechterdeelvenster naar de map die u wilt vergelijken met de map in het linkerdeelvenster. Klik op Map / Mappen synchroniseren. Klik op Vergelijk en u ziet aan de hand van de pijlen welke bestanden in welke map ontbreken. Door te klikken op Synchroniseren, maakt u de inhoud van beide mappen gelijk.

© PXimport

Met de synchronisatiefunctie kunt u eenvoudig de inhoud van mappen gelijktrekken.

7. Ftp

Met FreeCommander kunt u niet alleen bestanden lokaal beheren maar ook op een webserver, dankzij de ingebouwde ftp-functie. U benadert deze functie door te klikken op het ftp-pictogram (wereldbolletje) bovenin, naast de schijfstations. U kunt een nieuwe ftp-verbinding toevoegen door te klikken Nieuwe FTP-verbinding. Bij Naam vult u een naam in waaraan u de verbinding herkent. Bij Hostadres vult u het ftp-adres in en bij Gebruikersnaam en Wachtwoord de inloggegevens van de server. De overige velden hoeft u niet in te vullen. Klik op OK in plaats van op Verbinden (zo slaat u de verbinding op). Door nu op de naam te klikken die u zojuist hebt aangemaakt, maakt u verbinding. Nu kunt u eenvoudig bestanden uploaden of downloaden door ze te slepen of door op F5 te drukken.

© PXimport

FreeCommander is ook een uitstekend ftp-programma.

8. Archiefbeheer

Een apart programma installeren voor het in- en uitpakken van bestanden? Niet per se nodig, die functie heeft FreeCommander ingebouwd. Om bestanden in te pakken selecteert u de gewenste bestanden en klikt u op Bestand / Inpakken. Bij Doelarchief bladert u naar de gewenste map (standaard wordt de map uit het rechter deelvenster weergegeven) en geeft u een naam in voor het zip-bestand. Er zijn hier aanzienlijk wat opties, zoals de optie Wachtwoord om het archiefbestand te beveiligen en EXE maken om een gecomprimeerd bestand te maken dat zichzelf uitpakt. Door te klikken op Multivolume Volumegrootte kunt u bepalen dat het gecomprimeerde bestand verdeeld moet worden over meerdere bestanden, zodat het bijvoorbeeld op verschillende cd's past. Uitpakken met FreeCommander doet u door te klikken op een zip-bestand, en vervolgens te klikken op Bestand / Uitpakken. Het uitpakken is rechttoe rechtaan, zonder ingewikkelde opties.

Windows Verkenner

Na het zien van alle functies in FreeCommander zou u zich kunnen afvragen of Windows Verkenner niet ontzettend slecht is, met z'n relatief beperkte aanbod aan mogelijkheden. Dat hangt er echter vanaf hoe u het ziet. FreeCommander werkt heerlijk, maar heeft wel een batterij aan knoppen en functies. En hoewel deze functies handig zijn, zullen ze lang niet door iedereen gebruikt worden. Windows Verkenner is gemaakt om te voldoen aan de basisbehoefte van bestandsbeheer, op een manier die voor iedere consument te begrijpen is. De waslijst aan knoppen en functies van FreeCommander, schrikt waarschijnlijk heel wat mensen af. Gelukkig zijn we vrij om te kiezen wat we installeren.

9. Bestanden automatisch hernoemen

Er zijn veel (gratis) programma's die u in staat stellen om grote hoeveelheden bestanden automatisch te hernoemen. FreeCommander heeft deze functie ingebouwd. Selecteer de map(pen) waarin u bestanden wilt hernoemen en klik op Bestand / Meervoudig hernoemen. In het venster dat verschijnt vinkt u de optie Met submappen aan om alle bestanden in de onderliggende mappen ook te hernoemen. Verwijder het vinkje bij Alleen bestanden, tenzij u wilt dat de mapnaam ook veranderd wordt. Het venster ziet er ingewikkeld uit, maar is in feite heel eenvoudig. Linksboven ziet u de oude (huidige) namen, daarnaast de nieuwe (aangepaste) namen. Naast het veld Bestandsnaam klikt u op de blauwe pijl en selecteert Naam. U ziet dan dat bij Nieuwe naam de huidige naam herhaald wordt. Typt u nu iets voor de [n] of erna, dan verschijnt wat u typt in het veld nieuwe naam, voor of na de naam. Wilt u de bestanden bijvoorbeeld nummeren, zet de cursor dan na de [n], klik op blauwe pijl en selecteer Teller. Nu wordt er automatisch een oplopend getal achter de namen gezet. Door de waarden onder het kopje Teller te wijzigen kunt u de nummering beïnvloeden. Zo hebt u nog veel meer opties om de benaming te automatiseren. Klik op Hernoemen als u alles naar wens hebt ingesteld.

© PXimport

De functie Meervoudig hernoemen kan u heel wat tijd besparen.

10. Schermafbeeldingen maken

Een extra functie van FreeCommander is de mogelijkheid om schermafbeeldingen te maken. Het werkt heel eenvoudig, klik op Opties / Afbeelding van bureaublad. In het menu dat verschijnt kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Volledig scherm of Selectie (voor als u bijvoorbeeld slechts een venster wilt selecteren). U kunt ervoor kiezen om de afbeeldingen op te slaan als bmp- of jpg-bestand, waarbij u met een schuifregelaar de kwaliteit kunt bepalen. Door te klikken op Bestand slaat FreeCommander de afbeelding op in een map die u ingeeft bij Map. Bij Sneltoets bepaalt u tenslotte met welke toetsencombinatie u de functie activeert. Gebruik vervolgens die sneltoets om een schermaf­beelding te maken.

© PXimport

FreeCommander heeft zelfs een ingebouwde functie voor het maken van schermafbeeldingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten