Verkoop smartphones zonder abonnement in de lift

Door: Elmar Rekers Elmar | 17 augustus 2012 16:08

Apple

Er worden in Nederland steeds meer smartphones verkocht zonder abonnement. Dat concludeert onderzoeksbureau GfK. Vermoedelijk komt dit doordat dure smartphones zelden nog gratis bij een abonnement worden geleverd.

De toestelsubsidies bij abonnementen zijn de afgelopen jaren steeds verder verlaagd, wat ervoor heeft gezorgd dat dure smartphones niet langer gratis bij een abonnement geleverd worden. Het aantal smartphones dat zonder abonnement werd verkocht is het afgelopen jaar met vijftig procent gestegen. Dat maakt GfK bekend in zijn Retail Report.

Sim-only

Daarnaast neemt het onderzoeksbureau ook een stijging waar in het aantal afgesloten sim-only-abonnementen. Tegenover website Tweakers.net laat GfK weten dat er mogelijk een verband is tussen de twee marktontwikkelingen. Consumenten zouden steeds vaker kiezen voor een goedkoper sim-only-abonnement en daar een los toestel bij kopen.

Exacte cijfers maakt GfK in het rapport niet bekend. Wel komt het bureau met enkele percentages op de proppen. Zo was in de maand juni 67 procent van alle verkochte telefoons in Nederland een smartphone. 46 procent van alle telefoons werd nog gewoon samen met een contract verkocht.