Verloren bestanden herstellen

Door: Robbert Brus | 09 maart 2012 16:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De harde schijf is een fragiel onderdeel van uw computer, waarop het besturingssysteem én al uw persoonlijke bestanden staan. Soms zijn we net iets te haastig met het verwijderen van bestanden, of is na besmetting van een virus het leed niet meer te overzien. Gelukkig betekent het feit dat een bestand niet meer zichtbaar is, niet direct dat het bestand ook echt verloren is.

Een heel eenvoudige manier om de werking van een harde schijf uit te leggen, is deze te vergelijken met een boek. Er zijn een hoop pagina's (bestanden) en er is een inhoudsopgave. De computer kijkt alleen naar de inhoudsopgave, waar informatie over de locatie van de pagina's staat. Als u een pagina (bestand) weggooit, verwijdert u simpelweg alleen de verwijzing in de inhouds­opgave. Zolang er geen nieuwe inhoud op uw verwijderde pagina in de plaats wordt gezet, zal de pagina dus gewoon blijven bestaan. In deze cursus laten wij u een aantal programma's zien, waarmee u mogelijk uw verloren bestanden terug kunt halen.

Belangrijk

Bij dataverlies is het essentieel dat er geen nieuwe gegevens over de 'verloren' bestanden worden geschreven. Bij een crash van uw besturingssysteem, harde schijf, geheugenkaart of het overenthousiast wissen van uw bestanden, moet u dus nooit overschrijven. Gebruik zo min mogelijk bestanden, en begin zeker niet meteen met een nieuwe installatie van een besturingssysteem of de installatie van herstelsoftware. Herstelsoftware is vaak beschikbaar als portabele versie zodat u vanaf een usb-stick of een opstartbare cd kunt starten.

Zo snel mogelijk de juiste diagnose stellen is ook essentieel. Ga nooit zelf aan een schijf met een mechanisch defect rommelen, maar schakel dan een dataherstelbedrijf in. Hoe meer u een kapotte schijf laat werken, hoe groter de kans wordt dat uw data onherstelbaar verloren gaan. Hebt u de gegevens van een nagenoeg kapotte harde schijf weten te redden, gebruik de schijf dan nooit meer opnieuw. Laat deze vernietigen of deponeer hem bij het chemisch afval.

Dataverlies is erg vervelend, maar ga niet direct van het ergste uit. In de meeste gevallen kunt u uw verloren bestanden nog terughalen.

De juiste diagnose

Stel bij problemen de juiste diagnose. Zo kunt u overenthousiast wat bestanden in de prullenmand in hebben gegooid, maar kan het ook dat uw harde schijf een mechanisch probleem heeft. Schroef nooit zomaar een schijf open, het wordt (op internet) wel veel gesuggereerd, maar in vrijwel alle gevallen gaat uw data onherstelbaar verloren. Is uw harde schijf echt kapot door waterschade, blikseminslag of maakt deze vreemde klik- of piepgeluiden, koppel deze dan meteen los en laat hem door een gespecialiseerd bedrijf controleren. Twee bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd zijn, zijn Kroll Ontrack en Seagates DataRecovery-service. De kosten die hiervoor gerekend worden verschillen per medium, omvang van het medium en per probleem. Op de site van Kroll Ontrack kunt u online een analyse aanvragen.

0 Reactie(s) op: Verloren bestanden herstellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.