Verloren bestanden herstellen

Door: Robbert Brus | 09 maart 2012 16:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Deel 1: Verschillende programma's

1. Recuva

Recuva is een zeer gemakkelijk programma om een herstelpoging mee te beginnen. Door middel van een wizard wordt u door de stappen begeleid. De wizard biedt u de keuze: afbeeldingen, documenten, video's, archieven, e-mails en muziek terughalen of alle verwijderde bestanden doorzoeken. Onderschat Recuva niet door zijn eenvoud, met het programma kunt u een goed resultaat boeken. Naast een eenvoudige snelle scan kan Recuva ook een uitvoerige scan (Deep Scan) uitvoeren. Dit duurt langer, maar geeft ook meer en betere resultaten. Bestanden die u enige tijd geleden hebt verwijderd, kunnen via deze methode soms nog teruggehaald worden. Recuva is er ook in een portabele versie, zodat u geen gegevens op de computer hoeft te overschrijven.

Recuva is gratis, maar een prima eerste redmiddel bij dataverlies.

2. EasyRecovery DataRecovery

EasyRecovery DataRecovery is een programma dat aangeboden wordt door het dataherstelbedrijf Kroll Ontrack. Het programma heeft een gemakkelijke interface. Er is keuze uit drie herstelmogelijkheden: een standaard-herstel, herstellen van verwijderde bestanden en herstellen van een geformatteerde harde schijf. Naast be­standen herstellen kan EasyRecovery DataRecovery ook beschadigde zip-bestanden repareren. U kunt het herstellen pauzeren en later weer hervatten. De mogelijkheid om een opstartbare cd (of diskette, lekker ouderwets) te maken, is er ook. EasyRecovery is niet gratis, wel kunt u de software eerst gratis proberen en kijken of uw data te herstellen is met deze tool. De proefversie kan één bestand gratis terughalen.

EasyRecvovery DataRecovery heeft een duidelijke interface en is gemakkelijk in gebruik.

3. Active@ UNDELETE

Active@ UNDELETE haalt een breed scala aan verwijderde bestanden met gemak terug. Het pro­gramma is uitgebreid en biedt vele mogelijkheden zoals het herstellen van verwijderde bestanden en mappen, terughalen van verwijderde partities, maken van een schijf­kopie, automatische data-analyse en herstel van bestanden op een beschadigde RAID-opstelling. De interface ziet er complex uit, maar het heeft ergens wat weg van Windows Verkenner. Er zijn twee werkbalken en een aantal tabbladen. Onder het tabblad My Computer staat aan de linkerkant een lijst met de aangesloten opslagapparaten en aan de rechterkant staan de resultaten van een scan of de informatie van het apparaat zelf (zoals bestandssysteem, firmwareversie en serienummers). Scannen kan op twee manieren. Met een Quick Scan kunt u de hele schijf scannen, bestanden worden dan in hun oorspronkelijke mappen getoond. Met een Low Level Scan kan naar een specifiek bestandsformaat gezocht worden. Met een voorvertoning (Preview) kan een bestand bekeken worden voordat u besluit het te herstellen. UNDELETE is er in een aantal varianten: demo, standaard, professional en enterprise.

Active@ UNDELETE ziet er op het eerste gezicht wat ingewikkeld uit door de vele mogelijkheden.

4. Active@ File Recovery

Active@ File Recovery heeft een eenvoudigere interface dan UNDELETE. Bovenin vindt u een werkbalk met knoppen, daaronder is het venster in tweeën gedeeld. Aan de linkerkant vindt u een overzicht van de aangesloten opslagapparaten in een boomstructuur en rechts een overzicht van de bestanden. De software biedt uitgebreide herstelmogelijkheden. Zo kunnen verwijderde bestanden teruggehaald worden, is het mogelijk een defect geraakte RAID-opstellingen uit te lezen en kan het programma verwijderde of beschadigde partities uitlezen en de bestanden terughalen. Active@ File Recovery is er in een aantal varianten: een standaardversie met alleen het programma Active@ File Recovery, een professional-versie met ook het programma Active@ Partition Recovery (voor het repareren van partities) en een Enterprise-versie met de mogelijkheid om een opstartbare cd of usb-stick te maken.

Active@ File Recovery heeft een gebruiksvriendelijke interface en is gemakkelijk in gebruik.

Dvd's herstellen

Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen gaat een cd of dvd in optimale omstandigheden tussen de twintig en vijftig jaar mee. Het komt helaas vaak voor dat een cd na een aantal jaar al niet meer te lezen is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de bekendste vocht en zon zijn. Is uw cd of dvd niet meer te lezen, dan zijn niet direct al uw bestanden verloren. U kunt u nog proberen met speciale programma's de schijf te redden of de bestanden eraf te halen die nog wel te lezen zijn. Twee programma's die deze klus kunnen klaren zijn: CDRoller en IsoBuster.

Als een cd, dvd of blu-ray niet meer te lezen is hoeft dat niet het einde van uw bestanden te betekenen.

0 Reactie(s) op: Verloren bestanden herstellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.