Verloren bestanden herstellen

Door: Robbert Brus | 09 maart 2012 16:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Deel 3: Herstellen met Active@ File Recovery

1. Scan naar verwijderde bestanden

We laten ook zien hoe u bestanden herstelt met Active@ File Recovery. Het verschil tussen de betaalde en demoversie van deze software, is dat u bij de demoversie geen bestanden groter dan 64 KB kunt herstellen. De stappen die we hier beschrijven werken voor beide versies. Start de software en selecteer in het linkervak de schijf, cd of multimediakaart die u wilt herstellen en klap uit zodat u de stationsletter te zien krijgt. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de stationsletter en kies Quick scan. Afhankelijk van de omvang kan het enige tijd duren voordat een scan klaar is. Zodra deze klaar is, komt rechts in het venster een lijst met resultaten. In de map Lost & Found staan de bestanden die verwijderd zijn en nog op de schijf terug gevonden zijn. Selecteer de map op het bestand dat u wilt terughalen en klik in de werkbalk op de knop Recover. Kies een locatie waar u het bestand wilt opslaan (nooit op dezelfde locatie) en klik op Recover.

Met een normale scan worden al veel verwijderde bestanden terug gevonden.

2. SuperScan

Als een gewone scan geen soelaas biedt of de partitie is beschadigd waardoor er geen stationsletter meer zichtbaar is, probeer dan een SuperScan. Dit kost een stuk meer tijd, maar er wordt uitgebreider gezocht naar verloren bestanden en er wordt gecontroleerd op beschadigde partities. Selecteer de gewenste schijf en druk op de knop SuperScan. Controleer of de juiste schijf nog is geselecteerd, kies het bestandssysteem en geef eventueel aan tussen welke sectoren gezocht moet worden. Klik op de knop Start om de scan te beginnen. Na het scannen komt er in het linkervenster een extra 'apparaat' bij met SuperScan en de naam van schijf in de titel. In de map Files Recognized by Signatures kan in een lijst met bekende bestandsformaten worden gezocht: doc-, mov-, jpg-, xls- en zip-bestanden. Klik op een partitie om te zien wat er is gevonden. Zijn er teveel resultaten, klik dan op Search in de werkbalk om naar een bestand of map te zoeken. Zoeken kan op bestandsnaam, datum of formaat. Een bestand terughalen kan door het te selecteren en op de knop Recover te klikken.

Heeft uw schijf geen stationletter of krijgt u de melding dat de schijf geformatteerd moet worden, dan is een SuperScan wellicht uw redding.

3. Image maken

Maakt de schijf vreemde geluiden, maar is deze nog wel te lezen, dan kunt u proberen nog snel een image (kopie) met Active@ File Recovery maken. Dit image kan gebruikt worden om de data terug te halen, zodat de schijf zo min mogelijk wordt belast. Om een image van de schijf te maken, is een back-upschijf met een grotere capaciteit nodig. Selecteer de schijf met problemen en klik op de knop Create. Kies de locatie waar de kopie moet komen te staan en klik op Opslaan. Afhankelijk van de omvang kan het enige tijd duren voordat het image gemaakt is. Sluit na het kopiëren de computer af en koppel de defecte schijf zo snel mogelijk af. Om het image te lezen, klikt u in Active@ File Recovery op de knop Open en selecteert u de schijfkopie. In het linkerveld komt een extra station met Image RAW in de titel. Deze kunt u benaderen als een extra schijf, waardoor u er een Scan of SuperScan op kunt uitvoeren zoals in de vorige stappen is beschreven.

Is uw schijf bijna overleden, maak dan snel een image en gebruik deze om uw data terug te halen.

Externe schijf

Hebt u een externe usb-schijf, controleer dan eerst de usb-kabel, en of de externe schijf wel voldoende stroom krijgt. U kunt overwegen de harde schijf uit de externe behuizing te halen en in de computer aan te sluiten. In sommige gevallen is de behuizing defect en niet de schijf. Hoort u piepjes en tikjes uit de schijf komen, dan ligt het probleem waarschijnlijk aan de schijf.

Bij een externe schijf kan het probleem ook bij de behuizing liggen.

Spiegel twee schijven

Gebruikt u Windows 7 Professional, Ultimate of Enterprise en hebt u geen zin om telkens al uw data te kopiëren naar een externe harde schijf? Dan kunt u overwegen een softwarematige RAID1 (mirror) in te stellen. Dit kan gerealiseerd worden door een harde schijf met een gelijke omvang als uw huidige harde schijf in de computer te plaatsen en deze in Windows te configureren als een gespiegeld volume. Op deze manier wordt er een exacte kopie van de ene schijf op de andere geplaatst en wordt dit continu bijgehouden. Als een van de harde schijven stuk gaat, dan kunt u (na een herstel met de Windows-dvd) gewoon verder werken en de defecte schijf vervangen. Daarentegen biedt het wel minder veiligheid dan een externe back-up. Bij bijvoorbeeld waterschade of blikseminslag zijn vaak beide schijven defect en dient alsnog een dataherstelbedrijf ingeschakeld te worden om uw bestanden terug te halen.

Door twee harde schijven in een gespiegeld volume te gebruiken, bent u altijd verzekerd van een exacte kopie van uw bestanden.

0 Reactie(s) op: Verloren bestanden herstellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.