Vernieuwde Spotify

Door: Martin Gijzemijter | 05 april 2012 11:43

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De ontwikkelaars van de populaire muziekdienst Spotify hebben bepaald niet stilgezeten. Spotify is sinds kort beschikbaar voor Linux en Premium-leden met een BlackBerry of Windows Phone kunnen nu ook mobiel aan de slag. De grootste veranderingen zitten echter in de-versie die in december 2011 voor Windows en Mac verscheen, met nieuwe sociale functies en apps.

Een belangrijke stap richting de toekomst van Spotify werd al in september 2011 gezet, door middel van een verregaande samenwerking tussen het muziekplatform en Facebook. Door die samenwerking werd het mogelijk om in te loggen met een Facebook-account, nieuwe accounts moeten zelfs gekoppeld worden aan Facebook. Tevens werd het mogelijk om muziek die men luistert op Spotify, automatisch te publiceren en delen op een Facebook-profiel. Vervolgens kunnen Facebook-vrienden die muziek ook luisteren. In het nieuwe Spotify-platform snijdt het mes van de Facebook-integratie nu ook aan twee kanten. Wanneer u inlogt op uw Spotify-account, komt u automatisch terecht in het venster Nieuw, waarin wordt getoond welke populaire afspeellijsten zijn aangemaakt door mensen in uw omgeving (op basis van de locatiegegevens die bij Facebook bekend zijn). Ook ziet u in dit venster welke nummers er in uw omgeving het meest beluisterd zijn. Deze nummers kunt u uiteraard direct beluisteren door erop te dubbelklikken. Wel jammer is dat u bij de individuele nummers in dit overzicht niet kunt zien door wie ze beluisterd zijn, iets dat bij afspeellijsten wel het geval is.

1. Linux

Het is sinds eind 2011 ook voor mensen die met Linux werken, mogelijk om gebruik te maken van Spotify. Tot voorheen was dat alleen omslachtig mogelijk via het Linux-tooltje Wine, dat een virtueel Windows-systeem nabootst. De makers geven op de website wel aan dat de Linux-versie nog verre van volmaakt is, en dat er nog volop aan gewerkt wordt.

Wie inlogt op het nieuwe Spotify-platform komt terecht in het venster Nieuw, waarin een overzicht wordt gegeven van locatiegebaseerde muzikale activiteiten.

Mobiel luisteren

Spotify was al beschikbaar voor mobiele apparaten die draaien op Android of iOS. Nu zijn er ook apps voor BlackBerry en Windows Phone. Nadeel is hier, net als bij de Spotify-apps voor Android en iOS, dat het alleen mogelijk is om gebruik te maken van de mobiele app wanneer u een Premium-account hebt. Overigens is zo'n account zeker het overwegen waard. U hebt dan voor ongeveer een tientje per maand ongelimiteerd toegang tot muziek op uw desktop en smartphone. Vooral dat laatste is prettig, al moet u wel de datalimiet van uw mobiele provider in de gaten houden, want de muziek is van hoge kwaliteit en genereert nogal wat dataverkeer.

2. Apps

Het nieuwe sociale aspect is slim en interessant, maar absoluut niet het paradepaardje van het nieuwe Spotify-platform. Die eer valt namelijk ten deel aan de nieuwe app-functionaliteit van het programma. Met behulp van apps kunnen derden nieuwe functionaliteiten toevoegen aan Spotify, waarmee de mogelijkheden van het platform in principe eindeloos zijn. Het concept van apps is uiteraard niet nieuw. Maar al zou Apple graag patent hebben op het concept, het staat andere softwareontwikkelaars vrij om hetzelfde trucje toe te passen op hun eigen producten. Hoewel Spotify niet als eerste bij ons opkwam als product dat zou kunnen profiteren van apps, blijkt het direct een gouden vondst.

Een onverwachte keuze: apps binnen een platform als Spotify. Spotify Apps heeft wel wat weg van de Apple App Store, maar het is eenvoudiger.

3. Applicatiewinkel of vinder?

Bij apps denken we uiteraard direct aan een applicatiewinkel. Hoewel Spotify in zekere zin nu ook zo'n winkel heeft, werkt het allemaal iets minder omslachtig. Het enige dat u hoeft te doen is in het menu links te klikken op App Finder, waarna u een lijst te zien krijgt met beschikbare apps. U kunt op zo'n app klikken om er meer informatie over te zien, of u klikt direct op Add zodat de app direct wordt toegevoegd. Hij verschijnt dan onder het kopje Apps. De apps vormen - eigenlijk net als bij apps voor mobiele platformen - geen echte integratie in het platform, oftewel aan de basislay-out verandert niets. Het is meer een laag die over het platform wordt uitgerold. Door een app te openen kunt u gebruikmaken van de informatie die het platform beschikbaar heeft. Twee apps heeft Spotify al standaard voor u geïnstalleerd: Spotify Radio en Toplijsten. Spotify Radio gaat de directe concurrentie aan met Last.fm: het genereert een afspeellijst op basis van een (al dan niet recent beluisterde) artiest. Met Toplijsten kunt u de populairste nummers op Spotify zien. Het is overigens enigszins irritant dat Spotify deze functionaliteiten als apps bestempelt, maar u niet de mogelijkheid geeft om ze uit te schakelen.

Er worden standaard twee apps meegeleverd, deze kunt u niet uitschakelen.

Ook bij Spotify worden rechten toegekend aan apps.

Spannend jaar

2011 is ontzettend spannend geweest voor Spotify. Het bedrijf is één van een handjevol bedrijven dat in staat is gebleken om mensen op grote schaal te laten betalen voor muziek. Zo maakte het bedrijf begin 2011 bekend dat het z'n miljoenste betalende gebruiker verwelkomd had, om vervolgens in november 2011 te melden dat er inmiddels alweer 2,5 miljoen betalende gebruikers waren. Daarmee bewijst Spotify bestaansrecht te hebben. Maar er zijn ook kanttekeningen. Zo hebben een hoop gebruikers met een Spotify Free-account de dienst de rug toegekeerd, nadat deze gratis variant behoorlijk lamgelegd werd door allerlei restricties.

0 Reactie(s) op: Vernieuwde Spotify

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.