Vervang uw grafische kaart

Door: Jeroen Boer Jeroen | 27 december 2011 09:12

Apps & Software

Als u een gamer bent, loont het de moeite om regelmatig uw grafische kaart te vervangen door een snellere uitvoering. Wij laten in deze Opgelost zien waar u rekening mee moet houden en hoe u een nieuwe kaart in uw systeem inbouwt.

1. Gebalanceerd

Het uitkiezen van de meest optimale grafische kaart voor uw systeem is geen eenvoudige klus. Natuurlijk moet de kaart flink sneller zijn dan uw huidige exemplaar, maar u dient tevens rekening te houden met de rest van uw pc. Is de nieuwe kaart te krachtig in verhouding met uw cpu, dan zal de kaart moeten wachten op de cpu, terwijl het bij een te zwakke grafische kaart precies andersom is. Is uw pc niet voorzien van de allernieuwste processor, dan is een kaart uit de zogenaamde middenklasse van rond de 200 tot 300 euro een veilige keuze. Wij upgraden in dit artikel bijvoorbeeld een pc met een Intel Core 2 Quad Q9650. Ooit was dit een supersnelle processor, tegenwoordig kunnen we het nog net gemiddeld noemen. Een goede middenklasse grafische kaart van rond de 180 tot 225 euro lijkt ons een goede keuze. Wij kiezen voor een NVIDIA GeForce GTX 560 Ti die in de plaats komt van een NVIDIA GeForce GTX 260. Onze pc moet hierdoor een stuk sneller worden in games.

2. Randvoorwaarden: behuizing en voeding

Er zijn een aantal randvoorwaarden waar u aan moet denken voordat u een grafische kaart koopt, die u gemakkelijk over het hoofd ziet. Zo moet de kaart uiteraard wel in uw behuizing passen. Zeker de topmodellen zijn qua lengte langer dan wat in een gemiddelde wat oudere behuizing past. Een instap- of middenklasse grafische kaart zal echter zelden tot een probleem leiden. Dan is er nog de voeding, die moet uiteraard krachtig genoeg zijn om de nieuwe grafische kaart van energie te kunnen voorzien. Zeker bij een oudere voeding van 400 of 500 watt kunt u tegen een probleem aanlopen. Verzeker u er dus van dat uw voeding de nieuwe grafische kaart aankan.

3. Voorbereidingen

Download de laatste stuurprogramma's voor uw nieuwe grafische kaart en sla die op. Installeer ze echter nog niet. Verwijder vervolgens de stuurprogramma's van de huidige grafische kaart. Dit is ook een goed idee als uw nieuwe grafische kaart een gpu van dezelfde fabrikant bevat als uw huidige kaart. Zet uw pc uit en verwijder in ieder geval de voedingskabel naar de voeding en de bekabeling naar de monitor. Handiger is om alle bekabeling van de achterkant te verwijderen en uw pc ergens neer te zetten of te leggen waar u er goed bij kunt.

4. Processorkoeler

Als u het stappenplan hieronder volgt, kan de koeling van de processor in de weg zitten als u de grafische kaart wilt verwijderen of inbouwen, zeker als dit een fors exemplaar is. U zult de processorkoeler eerst moeten verwijderen. Vergeet in dit geval niet om de gebruikte koelpasta van uw processor en processorkoeler te verwijderen en nieuwe koelpasta aan te brengen voordat u de koeler terugzet. Gebruikt u de standaardkoeler van Intel of AMD of een andere bescheiden processorkoeler, dan is deze stap niet nodig.

5. Handig gereedschap

1. Hoofdlampje op batterijen

2. Verschillende schroevendraaiers

3. Grijptangetje

Stappenplan grafische kaart vervangen

Ontkoppel de aangesloten energiekabels van de grafische kaart. Is de ruimte in uw behuizing te krap, dan kunt u de stroomkabels ook verwijderen nadat u de kaart uit het PCI-E-slot haalt.

Verwijder het schroefje dat de grafische kaart aan de behuizing vastmaakt.

Duw het palletje van het PCI-E-insteekslot opzij, zodat de kaart ontgrendelt.

U kunt de kaart nu uit de behuizing tillen. Installeer de nieuwe grafische kaart in het PCI-E-slot en schroef de kaart vast aan de behuizing.

Sluit vervolgens de noodzakelijke stroomkabels vanaf uw voeding aan op de nieuwe grafische kaart. Mocht dit te krap zijn, dan kunt u de kabels ook aansluiten voordat u de kaart in het systeem inbouwt.