Videobellen met een koptelefoon: tips en trucs

© PXimport

Videobellen met een koptelefoon: tips en trucs

Geplaatst: 3 november 2021 - 07:05

Aangepast: 19 december 2023 - 06:00

Wesley Akkerman

Videobellen met een koptelefoon is een must voor de thuiswerkers onder ons. En aangezien we allemaal voorlopig gedeeltelijk blijven thuiswerken, is het handig om te investeren in een goede koptelefoon. Maar wat zijn nou punten waar je op moet letten? Hierbij wat tips en trucs.

Naast een goede koptelefoon voor het videobellen is goede software ook belangrijk. Die kiest het bedrijf waar je werkt vaak uit, dus daar heb je weinig invloed op. Mogelijk heb je wel invloed op de kwaliteit en functionaliteit van de koptelefoon die je in combinatie met die software gebruikt. Dan krijg je waarschijnlijk een budget van je werk (of als je eigen ondernemer bent, dan bepaal je dat zelf, natuurlijk) en moet je een zo goed mogelijke headset uitkiezen. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo’n koptelefoon? Hieronder geven we wat tips.

Google Meet

© PXimport

Koptelefoon voor videobellen

Allereerst is het belangrijk dat de koptelefoon voor het videobellen comfortabel zit. Je moet hem soms een paar uur per dag dragen, dus dan is het fijn als die ook echt goed op je hoofd zit. Controleer het gewicht en hoe strak die zit. En als je oordopjes overweegt, hoe goed ze in de oren blijven zitten. En hoe zit het precies met de padding van de oorkussens? Allemaal zaken die vaak terugkomen in recensies van dergelijke producten, dus lees je goed in.

Daarna komt de audiokwaliteit aan bod. Omdat je waarschijnlijk met veel mensen tegelijkertijd een gesprek voert, is het van belang dat je iedereen goed verstaat. Audio moet dus kraakhelder zijn (al heeft de microfoon aan de andere kant van de lijn en de verbinding daar ook invloed op). Koptelefoons met grote drivers genieten hier de voorkeur, zodat ze audio helder overbrengen. Ook doe je er goed aan te letten op actieve ruisonderdrukking, zodat je niet van buitenaf gestoord wordt. En als je een microfoon aan de koptelefoon hebt hangen, is het fijn als daar een filter omheen zit die achtergrondgeluiden elimineert. Tot slot is de frequentierespons van belang; alle koptelefoons die een bereik hebben van 20 Hz tot 20.000 Hz zijn goede opties wat het bereik aangaat.

Draden en compatibiliteit

Draadloze koptelefoons voor videobellen bieden meer vrijheid en flexibiliteit aan, maar de bluetoothverbinding kan soms parten spelen (zeker in een drukke omgeving met andere, draadloze signalen). Daarnaast moet je letten op de batterijduur (twintig tot dertig uur is respectabel) en manieren van opladen (het is handig als je de koptelefoon kunt opladen tijdens het gebruik, zodat je nooit zonder headset komt te zitten). Koptelefoons met draad zijn over het algemeen meer betaalbaar, hebben geen last van verbindingsproblemen en hoeven ook niet opgeladen te worden.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat je koptelefoon voor het videobellen compatible is met de soft- en hardware die je gebruikt. In de meeste gevallen werkt bluetooth gewoon, maar het kan geen kwaad dit even bij een systeembeheerder te controleren. Soms hebben koptelefoons bepaalde certificaten nodig, waar je wellicht niets van af weet, terwijl andere headsets juist geoptimaliseerd zijn voor programma’s als Skype of Microsoft Teams. Dat is dus het onderzoeken waard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten