Videoformaten

Door: jeroen-horlings | 02 juli 2012 14:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Populaire videoformaten

4. Mpeg1

De afkorting mpeg staat voor Moving Picture Expert Group. Het formaat is het video-equivalent van jpeg en net als bij dit formaat gebruiken de mpeg-codecs 'lossy' compressie. Mpeg1 is de eerste versie uit 1991, oorspronkelijk bedoeld voor video-cd. Voor audio maakt het gebruik van het mp3-formaat.

5. Mpeg2

Opvolger mpeg2 verscheen in 1995 en werd de standaard voor video-dvd's en is op enkele verbeteringen na grotendeels identiek aan mpeg1. Mpeg2 wordt vandaag de dag nog veel gebruikt. Onder andere dus voor dvd's, maar ook soms voor blu-ray en digitale tv.

6. Mpeg4

Ooit was er nog mpeg3, maar die standaard mislukte en werd later geïntegreerd in een verbeterde versie van mpeg2. Mpeg4 werd in 1998 geïntroduceerd en was een doorbraak op het gebied van compressie. Video nam beduidend minder ruimte in beslag terwijl de kwaliteit nauwelijks achteruit ging. De codec werd in eerste instantie nog niet vrijgegeven door Microsoft, waarna hij gekraakt werd en in iets gewijzigde uitkwam als divx. Momenteel wordt mpeg4 nog steeds gebruikt, onder andere voor blu-ray, met een sterk verbeterde encoder (x264).

7. QuickTime (mov)

In 1991 introduceerde Apple Quicktime, dat als één van de eerste programma's overweg kon met verschillende codecs (een zogenaamd 'container'-formaat). De meest recente versie is compatibel met h.264. Mov wordt door verschillende fabrikanten in camera's gebruikt, waaronder door Canon.

8. Avi

Audio Video Interleave (avi) werd in 1992 door Microsoft geïntroduceerd en is net als Quicktime een zogenaamd container-bestand. Avi was oorspronkelijk door Microsoft uitgebracht als onderdeel van zijn 'Video voor Windows'-strategie, maar het formaat werd begin 2000 populair omdat het veel werd gebruikt voor de divx-codec.

9. Mkv

Een mkv-bestand wordt ook wel Matroska genoemd. Het is een multimediacontainer-bestand dat verschillende video- en audiocodecs kan bevatten. Het is een populair formaat om complete dvd's en blu-ray's naar om te zetten, omdat de complete menustructuur, hoofdstukken en verschillende ondertitelformaten worden ondersteund. In plaats van vele vob- en mts-bestanden van dvd's en blu-ray's, blijft er één gecomprimeerd mkv-bestand over waar alles in zit. Vaak neemt het ook minder ruimte in beslag.

10. Mts en m2ts

Wie wel eens een blu-ray-schijf op de pc bekeken heeft, weet dat deze net als een dvd bestaat uit verschillende mappen en bestanden. Het mts-bestand bevat de feitelijke film. Het is gebaseerd op het mpeg2-formaat. Mts wordt ook gebruikt door 1080p-camcorders die avchd ondersteunen. Het mts-bestand wordt ook wel een bdav-container genoemd.

11. Flv

Het flv-formaat is een containerbestand voor flashvideo. Verschillende codecs worden ondersteund, waaronder Sorenson Spark, VP6 en h.264.

Waarmee kan ik verschillende videoformaten afspelen?

Standaard kan uw pc met de meeste gebruikelijke videoformaten overweg. Zo kan Windows Media Player sinds Windows 7 bijvoorbeeld ook overweg met h.264 mpeg4-codecs, avchd, mts/m2ts, mov en mp4. Maar als u specifieke formaten wilt afspelen, zoals het containerformaat mkv, dan hebt u daar aanvullende software voor nodig. Dit kan simpelweg via een plug-in of codec die Windows Media Player compatibel maakt. Het is echter gebruikelijker om een speler te downloaden die standaard met vrijwel alle formaten overweg kan. Twee zeer populaire gratis programma's zijn GOM Player en VLC.

Programma's als GOM Player of VLC kunnen overweg met de meest uiteenlopende videoformaten en -codecs.

Een film afgespeeld op een iPad via de VLC-app

1 Reactie(s) op: Videoformaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2015 22:23 Anoniem
  Zeer leerzaam, Hartelijk Dank. Afz.Daan D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.