Videoformaten

Door: jeroen-horlings | 02 juli 2012 14:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Codecs en alternatieve videoformaten

12. DivX

Het divx-formaat is gebaseerd op mpeg4, dat door Microsoft is ontwikkeld. Omdat de codec aanvankelijk niet vrijgegeven werd en gebruikers deze alleen konden decoderen (afspelen) en niet coderen (zelf opslaan), kwam er begin 2000 een gekraakte variant in omloop. DivX (versie 3) was een implementatie van mpeg4, maar week op bepaalde punten af. Met behulp van de divx-codec kon een 4,3GB-dvd-film van 120 minuten worden teruggebracht naar een bestand van 700 MB, dat op een cd-schijfje past. Later ging werd het divx-formaat commercieel als onderdeel van DivX networks, waarbij het een gesloten formaat werd. Het antwoord hierop was het opensource xvid.

13. XviD

Opensource-programmeurs die aan de divx4-codec gewerkt hadden, waren logischerwijs niet blij met de vercommercialisering van het divx-formaat. Als reactie hierop begonnen zij het xvid-project. De xvid-codec borduurde voort op de laatst bekende divx-versie en werd vervolgens zelfstandig verder ontwikkeld. Net als divx wordt de avi-container vaak gebruikt voor de xvid-codec. Het formaat biedt ook ondersteuning voor 5.1-geluid en ondertiteling.

14. H.264

H.264 (ook bekend als Advanced Video Coding, avc) is een videocodec die onder andere in mpeg4 wordt gebruikt. Deze versie biedt een zeer sterke compressie in combinatie met goede videokwaliteit. Dankzij de deze codec is het onder andere mogelijk om video te streamen via het internet (o.a. via YouTube), mede omdat hardware ondertussen snel genoeg is om de codec te decoderen. H.264 is momenteel zeer populair en de standaard voor blu-ray en diverse videobestanden.

15. WebM

Het webm-formaat is ontwikkeld door Google als open videoformaat voor HTML5-websites. Een webm-bestand is gebaseerd op het mkv-containerformaat, met als verschil dat het specifieke codecs gebruikt om compatibiliteit te garanderen: VP8 voor video en Vorbis voor audio. Het webm-formaat is opensource en kan via een bsd-licentie kosteloos gebruikt worden. Het wordt ondersteund door Mozilla Firefox en Googles eigen Chrome-browser, maar niet door Internet Explorer en Safari (wel via een plug-in). Adobe heeft aangegeven dat zijn flashspeler ook compatibel zal worden met WebM, maar het is nog niet duidelijk wanneer precies. WebM wordt ook gebruikt in Android-smartphones en -tablets.

16. Avchd

Het avchd-formaat werd ontwikkeld door Sony en Panasonic, de eerste producten die deze standaard ondersteunden kwamen in 2006 op de markt. Ook andere fabrikanten, zoals Canon, JVC en Hitachi gebruiken deze standaard in hun high-end-producten. Avchd is compatibel met blu-ray en gebruikt ook dezelfde mappenstructuur (met een mts-bestand als videobron). Het formaat wordt gebruikt voor video met de mpeg4 avc/h.264-codec en voor audio de dolby ac3-codec (of lineaire pcm-audio zonder compressie).

17. Audio

Naast videoformaten bestaan er ook verschillende audioformaten en -codecs. Zo gebruiken mpeg1 en mpeg2 bijvoorbeeld audio in mp3-formaat, maar is de gebruikte codec per containerformaat verschillend. Er bestaan verschillende audiocodecs en formaten, zoals wav, mp3, flac en wma.

Hoe kan ik een videoformaat omzetten?

Als u een videobestand wilt omzetten naar een ander formaat, bijvoorbeeld van mov naar avi of mkv naar mpeg, dan hebt u daar geschikte software voor nodig. Het kan bijvoorbeeld met een videobewerkingsprogramma. U opent het videobestand daarmee en slaat het vervolgens op in een ander formaat. Zie ook het kader 'Videobewerkingsprogramma's'.

Als u dergelijke software niet hebt, zijn er ook speciale programma's waarmee u het bestandsformaat kunt omzetten, de codec kunt wijzigen of de resolutie kunt aanpassen (bijvoorbeeld voor een apparaat met een specifieke schermresolutie zoals een smartphone of tablet). Hieronder noemen we een aantal gratis programma's.

Freemake Video Converter

Hamster Free Video Converter

Koyote Free Video Converter

De resolutie of het type videobestand wijzigen kan heel makkelijk via een converter.

Videobewerkingsprogramma's

Als u een videobewerkingsprogramma bezit, dan kunt u dit gebruiken om videobestanden om te zetten, bijvoorbeeld naar een andere resolutie, formaat of codec. Als het gaat om uw eigen videomateriaal dan kunt u deze programma's ook gebruiken om uw video te verfraaien en met anderen te delen (bijvoorbeeld op dvd of online). We noemen enkele populaire bewerkingsprogramma's.

[list type="bullets"]Adobe Premiere Elements

Adobe Premiere Pro

Apple Final Cut Pro (Mac)

Apple iMovie (Mac)

Avid Media Composer

Blender

Corel VideoStudio Pro

Cyberlink PowerDirector

Kdenlive (Linux)

MAGIX Video deluxe

Pinnacle Studio Plus

Sony Vegas Pro

Windows Live Movie Maker[/list]

1 Reactie(s) op: Videoformaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2015 22:23 Anoniem
  Zeer leerzaam, Hartelijk Dank. Afz.Daan D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.