5 bijzondere tech-innovaties van de CES 2015

Door: Joris Peterse | 28 december 2015 08:00

Blog

Begin januari staat in het teken van de CES, de grootste electronicabeurs ter wereld. Ook Computer!Totaal is weer vertegenwoordigd. Maar eerst een korte terugblik op de trends van de vorige editie.

Virtual reality

Hoewel er al jaren over virtual reality wordt gesproken, zijn de ontwikkelingen de afgelopen anderhalf jaar in een stroomversnelling geraakt. Met name door het bedrijf Oculus, dat een virtual reality-bril ontwikkelde om mee te gamen. In 2014 is Oculus voor een hoog bedrag door Facebook gekocht. Wat de aandacht trok van andere bedrijven die hun eigen virtual reality-apparaten ontwikkelde.

Alles slim en verbonden

Steeds meer objecten en apparaten worden slim gemaakt door ze te verbinden met het internet om ze zo extra functionaliteit te geven. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, horloges, tv's en thermostaten. Op de CES wordt duidelijk dat deze trend doorzet.

Bijvoorbeeld deze led-gloeilampen van Sengled. Deze gloeilampen kun je in iedere bestaande verlichting draaien. Maar de stroom wordt niet alleen gebruikt voor het genereren van licht. Er zijn varianten verkrijgbaar met een ingebouwde wifi-repeater, speaker of beveiligingscamera.

Je kunt zelfs een tennisracket slim maken? Sony heeft voor fanatieke tennisspelers een toevoeging gemaakt voor tennisrackets. Deze verzamelt allerlei informatie over je speelstijl, hoe hard je slaat, hoe je de slagbeweging maakt, enzovoort.

Robots

Op de beursvloer rijden en lopen de robots je bijna tegen de enkels. De robotica wordt voor allerlei doeleinden ingezet. Allereerst voor de knutselaar. Deze robot kan worden gemaakt met Meccano.

Of wat dacht je van deze robot? Via een appje op je smartphone of tablet valt hij te besturen. Handig om op feestjes drankjes te bezorgen. Alleen moet iemand nog wel het drankje op de plaat zetten.

De robots kunnen ook praktisch ingezet worden. Zoals deze stofzuigrobot, dat met het bezempje al het vuil naar binnen weet te werken op verschillende oppervlaktes.

Maar je hebt ook robots die je tegen het raam plaatst om de ramen te laten lappen.

Maar niet alleen kun je je ramen lappen met een robot. Zelfs je zonnepanelen zijn robotisch schoon te houden.

Drones

Onbemande vliegende objecten, die op afstand bestuurd worden of zelfs zelf in staat zijn om van punt A naar punt B te vliegen. Oftwel Drones. Ze zijn op de CES in grote getale aanwezig en de nieuwe technologieën laten vooral zien hoe de drones stabiel bestuurd kunnen worden met behulp van smartphones en tablets en hoe de apparaten in staat zijn te vliegen zonder te botsen. Zoals deze drones in formatie:

Maar wat vooral opviel is dat drones tegenwoordig in allerlei soorten en maten gemaakt worden. Zoals deze drones, die niet veel groter zijn dan mijn duim.

3D-printen

3D-printers zijn het afgelopen jaar al regelmatig in het nieuws geweest. De meeste printers en printmateriaal zijn onbetaalbaar, maar langzaam maar zeker zie je steeds meer printers komen die consumenten ook betaalbaar zelf in huis kunnen halen.

Natuurlijk kun je de 3D-printer het werk laten doen om je modelbestandjes uit te printen. Maar je kunt ook uit de losse pols printen, met deze 3D-print pen.

1 Reactie(s) op: 5 bijzondere tech-innovaties van de CES 2015

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 januari 2015 10:06 Stafhorst
    bestuurd
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.