Virtueel printen

Door: Robbin Ooijevaar | 19 augustus 2010 12:53

Apps & Software

Soms is het handig om een document of website op te slaan als een afbeelding. U kunt met Knipprogramma (Windows 7) een screenshot maken, maar het werkt veel beter om een virtuele printer zoals ImagePrinter te gebruiken. In deze snelstart leest u hoe u met dit programma een jpg-, png- of pdf-’printje’ maakt.

1. Download en installatie

ImagePrinter Free is een gratis programma waarmee u een virtuele printer installeert. Deze printer gedraagt zich hetzelfde als uw andere afdrukapparaten. Na installatie is hij dus ook zichtbaar in uw configuratiescherm, waar hij tussen uw ‘normale’ printers staat. Surf naar Code-industry en haal de juiste versie van ImagePrinter binnen, via het menu Download. De Pro-versie kost geld, maar wij gaan met het gratis ImagePrinter Free aan de slag. Het installatiebestand is verpakt in een zip-archief. Download dit archief, pak de inhoud uit en start setup.exe. De installatieprocedure is eenvoudig te doorlopen en na afloop lijkt er niets aan uw computer te zijn veranderd. U vindt de virtuele printer terug via Start, Apparaten en printers of Start, Printers en faxapparaten. Alle ‘afdrukken’ die u via ImagePrinter maakt kunt u bewaren als jpg-, png- of pdf-bestand.

ImagePrinter Free is een virtuele printer waarmee u onder andere png-, jpg- en pdf-bestanden kunt maken.

2. Foto of pdf

De afdrukken worden standaard bewaard als tiff-bestand in uw document-map (afbeeldingen). U kunt dit aanpassen via Start, Alle programma’s, ImagePrinter, Options ImagePrinter. Open het tabblad File format en kies het uitvoerformaat, bijvoorbeeld JPG (afbeelding) of PDF (pdf-document). Als u meerdere pagina’s wilt afdrukken, activeert u bij PDF de optie Multiple page.

Als u een ‘afdruk’ naar een jpg-, png- of pdf-bestand maakt, wilt u hier meestal direct iets mee doen. U wilt de afbeelding bijvoorbeeld bewerken of versturen via e-mail. Zorg ervoor dat ImagePrinter Free het bestand bewaart op uw bureaublad, zodat u het snel terugvindt. Open het tabblad System en klik bij Output folder op de knop met de drie puntjes. Wijs uw bureaublad aan als opslaglocatie. Bevestig de instellingen van ImagePrinter Free door op OK te klikken.

Kies voor het gewenste formaat (jpg of pdf) en geef aan dat u uw bestand wilt bewaren op het bureaublad.

3. Afdruk maken

ImagePrinter Free werkt vanuit alle Windows-programma’s waarin u een printopdracht kunt geven. Het afdrukken naar ImagePrinter Free gaat precies hetzelfde als een afdrukopdracht voor uw ‘gewone’ printer. Omdat ImagePrinter Free niet uw standaardprinter is, dient u bij de meeste programma’s eerst aan te geven dat u ImagePrinter Free voor de betreffende opdracht wilt gebruiken. Klik hiervoor niet op het icoontje van uw printer, maar kies het menu Bestand, Afdrukken. Ziet u het menu niet staan? Druk eerst op de Alt-toets, zodat het printerdialoogvenster verschijnt. Selecteer ImagePrinter als afdrukapparaat en bevestig met Afdrukken (of OK). Er lijkt nu niets te gebeuren, omdat uw eigen printer opvallend stil blijft. ImagePrinter zet de afdruk echter om naar het gewenste formaat. U vindt het resultaat als bestand op uw bureaublad.

ImagePrinter Free is de zuinigste printer ooit! ‘Afdrukken’ worden als bestand op uw bureaublad opgeslagen.

1 Reactie(s) op: Virtueel printen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 5 december 2014 16:16 Anoniem
    Hoe doe je dat op een android tablett?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.