Virtuele draadloze router

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 24 maart 2011 11:35

Apps & Software

Als u een draadloos netwerk wilt opzetten, dan kunt u daarvoor een router aanschaffen. Hebt u daar geen geld voor (over) of kunt u om een andere reden niet over een router beschikken, dan heeft Windows 7 een andere oplossing. Via een specifieke functie in Windows 7, kunt u de pc omtoveren tot een draadloos toegangspunt.

1. Virtual Router Manager downloaden

De functionaliteit (uitsluitend in Windows 7 aanwezig) kunt u volledig instellen zonder software van derden. Dit vereist echter wel wat kennis, want u dient dit te doen met behulp van commando’s in een DOS-box. Dat is natuurlijk omslachtig en niet erg duidelijk, maar gelukkig is er een gratis programma dat het geheel in een grafische interface giet: Virtual Router Manager. Klik in de site op het tabblad Downloads en vervolgens op VirtualRouter_0.9_Beta.msi. Wellicht ten overvloede, maar u kunt dit trucje uiteraard alleen gebruiken als uw pc is uitgerust met een usb-dongel of netwerkkaart voor een draadloos netwerk. Deze tip is ideaal voor wanneer u met de laptop (die tegenwoordig vrijwel altijd uitgerust is met wifi) op stap bent en ineens uw internetverbinding wilt delen met anderen.

De Virtual WiFi-functie bedient u via de DOS-box, maar dankzij dit programma kan het ook met een grafische interface.

2. ‘Router’ instellen

Zodra u het programma hebt gedownload en geïnstalleerd, dient u het uiteraard nog in te stellen. Het werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als met een ‘echte’ router, maar dan met een stuk minder instellingen. Start het programma. Bij het veld Network Name (SSID) vult u de naam in van het netwerk. Het maakt niet zoveel uit wat u hier ingeeft, maar onthoud dat het de naam is die zal worden weergegeven in de lijst met draadloze netwerken. In het veld Password vult u een wachtwoord in voor het draadloze netwerk. U kunt niet voor een onbeveiligd netwerk (zonder wachtwoord dus) kiezen. U moet een wachtwoord van minimaal acht tekens opgeven (pas op voor pottenkijkers, het wachtwoord wordt niet versleuteld). Bij Shared Connection geeft u aan welke verbinding u wilt delen met anderen, in ons geval de LAN-verbinding (oftewel u deelt dan de LAN-verbinding via wifi). Wanneer u alles hebt ingesteld, klikt u op Start Virtual Router. Met behulp van de ingebouwde functionaliteit in Windows 7, wordt de verbinding nu gedeeld.

U dient slechts drie dingen in te stellen voordat u uw draadloze netwerk kunt lanceren.

3. Verbinding maken met het netwerk

De laatste stap is het eenvoudigst. Het draadloze netwerk hangt namelijk op precies dezelfde manier in de lucht als wanneer u het met een router zou hebben gerealiseerd. Wanneer u klikt op het pictogram voor draadloze verbindingen in het systeemvak, ziet u de lijst met draadloze verbindingen. De verbinding die u zojuist hebt aangemaakt staat daartussen. Klik erop en vul het wachtwoord in dat u hebt opgegeven om verbinding te maken. Zo hebt u in een paar stappen, zonder dure router, een draadloos netwerk gemaakt. Dit trucje is overigens ook extreem handig wanneer u ergens op een hotelkamer zit in bijvoorbeeld Spanje, met alleen een ethernetkabel uit de muur, en u iets wilt opzoeken op een smartphone. In plaats van dure roaming (datagebruik in het buitenland is onbetaalbaar) voor uw internet-apps te gebruiken, kunt u op deze manier dus ook een draadloos netwerk instellen voor uw smartphone.

Wanneer het netwerk is gemaakt, ziet u deze gewoon tussen uw lijst met draadloze netwerken.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Virtuele draadloze router

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.