Vodafone gebruikt DPI voor voipblokkade

Door: andreas-udo-de-haes | 13 mei 2011 17:08

Apps & Software

Vodafone geeft, net als KPN, toe dat het de omstreden Deep Packet Inspection-techniek gebruikt. Maar anders dan KPN blokkeert het actief mobiele VoiP, SMSoIP, en tethering.

Na de ophef over het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) door KPN om het mobiele internet te monitoren, erkent rivaal Vodafone dat het deze controversiële technologie al jaren inzet. Vodafone ziet weinig reden tot ophef, aangezien DPI-gebruik in de industrie wijdverbreid is.

Bovendien wordt het slechts ingezet om de ‘Quality of Service’ (QoS) te bewaken, sust de operator. 'De technologie niet wordt ingezet om te spieken in de inhoud van het mobiele internetgebruik van klanten'.

Maar met dat beheren van de verkeersstroom gaat Vodafone wel een stuk verder dan KPN. KPN vatte de nieuwe strategie omtrent opkomende internetdiensten eerder deze week samen met: ‘We gaan niet blokkeren, maar tariferen'.

Voip, SMSoIP, tethering geblokkeerd

Desgevraagd bevestigt Vodafone wat veel klanten al wisten: de operator blokkert actief protocollen en externe diensten waarvoor niet apart betaald wordt. Als je geen speciale bundel of BloX hebt, blokkeert Vodafone bepaalde functionaliteit en diensten.

“Als klanten niet het juiste abonnement hebben, wordt softwarematig de poort dichtgehouden die VoIP mogelijk maakt”, meldt Vodafone. “Voor SMSoIP geldt hetzelfde: is te gebruiken, mits het juiste prijsplan. Anders softwarematig onmogelijk.” Onder SMSoIP vallen overigens niet chatdiensten als WhatsApp of instant messaging via mobiel.

En ook tethering, het gebruik van een smartphone als modem, wordt geblokkeerd. “Net als voor VoIP is voor tethering een aparte BloX beschikbaar. Tethering is alleen mogelijk met deze BloX”, aldus een woordvoerder.

Vodafone benadrukt dat privacy van klanten 'hoog in het vaandel' staan. "Vodafone kijkt alleen naar de inhoud van het mobiele internetverkeer als daar een verzoek voor komt van de officier van justitie, die daarvoor toestemming moet hebben van de rechter-commissaris."

Blokkades én datalimiet

Vorig jaar september stapte Vodafone al af van 'onbeperkt' mobiel internet (met een fair use) naar gelimiteerde databundels. Maar ondanks dat gebruikers dus al per MB betalen, laat Vofadone bepaalde diensten van derden alleen toe als daarvoor extra wordt betaald.

T-Mobile geen DPI

Webwereld heeft ook vragen uitstaan bij T-Mobile over DPI en het meten, filteren en blokkeren van protocollen en apps. De operator was niet direct bereikbaar, maar andere media melden dat T-Mobile geen DPI zou gebruiken.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Vodafone gebruikt DPI voor voipblokkade

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.