Volledige controle over uw weblog

Door: Koen Vervloesem | 03 januari 2011 15:27

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Twee weken terug bespraken we hoe u uw eigen Linux-server opzet. U hebt daardoor de volledige controle over een eigen server, waarop u kunt installeren wat u wilt. Deze maand gaan we dit in de praktijk uitvoeren: we installeren WordPress, een populair opensource blogplatform, op de server. Daardoor hebt u uw blog volledig in eigen beheer zodat u niet afhankelijk bent van WordPress of een andere aanbieder. Als u ooit niet meer tevreden bent over WordPress, installeert u gewoon een ander blogsysteem. Terwijl we dit alles installeren en configureren, leren we u nog een boel Linux-commando's.

1. Webserver

In de vorige workshop hebben we tijdens de installatie van Ubuntu 10.04 de LAMP-server al geïnstalleerd. Er draait op uw Linux-systeem nu dus al een webserver. Navigeer in uw favoriete webbrowser naar http://IPADRES, waarbij u IPADRES vervangt door het IP-adres van uw Linux-server. Als de webserver goed draait, krijgt u een eenvoudige webpagina te zien met de melding 'It works! This is the default web page for this server. The web server software is running but no content has been added, yet.' U bent nu klaar om een website op uw Ubuntu Server aan te maken.

2. Directory's

Lees voordat we WordPress gaan downloaden en installeren nog een in de vorige workshop hoe u inlogt op uw server (bijvoorbeeld met het Windows-programma PuTTY). De webserver heeft zijn webpagina's in de directory /var/www staan. U gaat naar die directory met het commando cd /var/www. Als u nu het commando ls intypt, dan krijgt u index.html te zien. Dit is de webpagina die u de melding 'It works!' toonde toen u naar uw server surfte. U kunt dit nagaan door de inhoud van het bestand te tonen met het commando cat index.html.

3. Download

Download nu de nieuwste versie van WordPress in de directory /var/www met het volgende commando: sudo wget http://wordpress.org/latest.tar.gz. Met het commando ls kunt u verifiëren dat het bestand latest.tar.gz nu in de directory /var/www staat. Een bestand met de extensie tar.gz is te vergelijken met een zip-bestand, en we kunnen dit uitpakken met het commando sudo tar xvzf latest.tar.gz. Hierna is WordPress geïnstalleerd in de directory /var/www/wordpress. Kijk maar eens met ls wordpress/ welke bestanden en directory's WordPress zoal geïnstalleerd heeft.

4. phpMyAdmin

We maken een database aan waarin WordPress uw blogteksten bijhoudt. Dat kan met allerlei commando's, maar het is eenvoudiger om phpMyAdmin te installeren; een webgebaseerde interface waarmee u de MySQL-database kunt beheren. Installeer phpMyAdmin met het commando sudo apt-get install phpmyadmin. Tijdens de installatie krijgt u de keuze om phpMyAdmin te configureren voor de webserver apache2 of lighttpd. Selecteer apache2 met de spatiebalk, ga met de Tab-toets naar OK en bevestig uw keuze met Enter. Kies bij de configuratie voor de database voor Nee.

5. Databasebeheer

Navigeer nu met uw webbrowser naar http://IPADRES/phpmyadmin/, waarna u het aanmeldscherm van phpMyAdmin te zien krijgt. U kunt als taal gerust Nederlands kiezen (alhoewel de vertaling van niet zo'n goede kwaliteit is). Daarna geeft u als gebruikersnaam root in en als wachtwoord datgene dat u in vorige workshop tijdens de installatie van LAMP gekozen hebt voor MySQL. Klik op Start om in te loggen. U krijgt een overzicht van de draaidende webserver (Apache) en databaseserver (MySQL), en kunt allerlei beheertaken uitvoeren vanuit uw webbrowser.

6. Nieuwe database

We gaan nu een nieuwe database aanmaken voor WordPress. Vul in de startpagina van phpMyAdmin onder Nieuwe database aanmaken een naam van de aan te maken database in (bijvoorbeeld wordpress) en klik op Aanmaken. In de zijbalk links krijgt u nu de zojuist aangemaakte database te zien, die voorlopig nog leeg is. Klik nu op het Home-icoontje om naar de startpagina te gaan en dan op Rechten. Klik op Voeg een nieuwe gebruiker toe.

0 Reactie(s) op: Volledige controle over uw weblog

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.