Voor- en nadelen van een Mac

Door: Martin Gijzemijter Martin | 05 januari 2011 13:01

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Veel mensen die overstappen op een Mac zijn enthousiast, nee, haast lyrisch over hun ontdekking van 'die fantastische nieuwe computer'. Het is opmerkelijk hoe fanatiek sommige Mac-liefhebbers zijn en dan vooral in hun ambities om u ook over te laten stappen. Hoewel de Mac niet zo heilig en magisch i

Voordat u een beslissing kunt nemen over of een Mac de juiste keuze voor u is, is het belangrijk dat u eerst weet wát een Mac precies is. De Mac wordt vaak genoemd als de tegenhanger van de pc. Dat is interessant, want pc staat voor personal computer en dat is precies wat een Mac ook is. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken. Het overgrote deel van wat met pc's wordt bedoeld, heeft namelijk een versie van Windows als besturingssysteem, terwijl bij de Mac het besturingssysteem standaard Mac OS X is.

1. Eén fabrikant

Een ander groot (en zeer belangrijk) verschil is dat pc's worden gemaakt door allerlei verschillende fabrikanten en Windows door nog een andere partij, te weten Microsoft. Alle Macs daarentegen worden gemaakt door Apple en datzelfde bedrijf maakt ook het besturingssysteem Mac OS X. Hierdoor weet u zeker dat het besturingssysteem en de hardware optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het voordeel hiervan is dat, afgezien van randapparatuur welke overigens vaak ook door Apple wordt gemaakt - u geen gedoe hebt met het zoeken naar de juiste drivers. Ook wanneer er een probleem is met de software of hardware van uw Mac, is het handig dat alles in handen van Apple is. U hoeft namelijk maar één bedrijf te bellen en er is geen ander bedrijf om u naar door te verwijzen. Uiteraard kleeft daar ook een nadeel aan. Mocht u er niet uitkomen bij een defect of probleem of raakt u zelfs in conflict, dan kunt u zich niet tot een ander wenden.

Alle Macs en het besturingssysteem daarop komen van hetzelfde bedrijf: Apple.

2. Waarom een Mac?

De belangrijke vraag is uiteraard: waarom zou u van een pc overstappen op een Mac, en wat kan het apparaat dat een pc niet kan? Het antwoord op die vraag is al snel subjectief. Feit is dat er eigenlijk niets is dat de Mac niet kan dat een pc wel kan en andersom. Waar het allemaal om draait is de manier waarop. Vraagt u aan een Mac-gebruiker wat het grote voordeel is van een Mac boven een pc dan ligt het antwoord steevast in de trant van: 'Omdat het gewoon werkt en omdat het eenvoudig is.' Uiteraard is de Mac in werkelijkheid geen walhalla van eenvoud, maar het moet gezegd worden dat er een kern van waarheid in zit. Los van het feit dat Mac OS X fraai is vormgegeven (Apple steekt veel energie en geld in design, zowel van hardware als software) werkt het in de basis erg eenvoudig. Bijvoorbeeld: wanneer u een programma niet meer wilt, hoeft u dit niet te de-installeren, maar gooit u het simpelweg in de prullenbak. Veel zaken werken dus net iets eenvoudiger. Voor ervaren Windows-gebruikers geldt dit natuurlijk minder, die weten immers in Windows feilloos de weg. U zult als Windows-gebruiker dus wel even moeten wennen wanneer u overstapt naar Mac OS X, het voelt echt volledig anders aan.

Coverflow is een bekend voorbeeld van de fraaie interface van OS X.

3. Kracht, veiligheid en levensduur

Los van gebruiksvriendelijkheid worden Macs ook vaak geroemd om hun snelheid en stabiliteit als het gaat om grafische applicaties (foto- en videobewerking). Dat lijkt vooral een softwarekwestie te zijn; op papier zijn Macs vaak gelijk en soms zelfs inferieur aan pc's wat hardware betreft. Toch is Adobe Photoshop CS5 (ter illustratie) op een drie jaar oude pc niet heel prettig om mee te werken, terwijl dezelfde software op een drie jaar oude Mac met vergelijkbare hardware prima draait. Dat uit zich ook in waardevastheid. Zoek op Marktplaats maar eens naar een tweedehands MacBook of iMac en u zult zien dat u ook voor een tweedehands Mac nog flink wat mag neertellen.

Dan is er ook nog het voordeel van Time Machine: het back-up-systeem van Apple. Op uw pc kunt u een systeemherstelpunt maken, maar als de pc helemaal stuk is, kunt u niet zomaar een nieuwe pc kopen en zo'n herstelpunt terugzetten. Gebruikt u Time Machine (u krijgt deze software standaard bij Mac OS X) dan kunt u een nieuwe Mac kopen, deze neerzetten, Time Machine aanzetten en - afhankelijk van hoe snel uw netwerk is - een paar uur later weer verdergaan met behoud van al uw bestanden. U dient dan uiteraard wel de back-ups te maken op een externe schijf of op Apples Time Capsule (een combinatie van NAS en router in één apparaat).

Tot slot: een Mac heeft een stuk minder last van virussen dan een pc. In tegenstelling tot een paar jaar geleden zijn er wel degelijk virussen die Macs infecteren, maar de dreiging is bij lange na niet zo groot als bij de pc. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de Mac-markt veel kleiner en dus oninteressanter is voor hackers dan de pc-markt.

Macs gaan nooit kapot en crashen nooit!

Een bemoedigend kopje en ongetwijfeld een bewering die u wel eens uit de mond van een Apple-liefhebber hebt horen komen. Het is natuurlijk onzin. Ook Macs kunnen kapot en het besturingssysteem Mac OS X kan zeker crashen. Feit blijft echter, zoals u in dit artikel kunt lezen, dat zowel de hardware als het besturingsysteem door Apple wordt gemaakt. Daardoor zijn hardware en software perfect op elkaar afgestemd. Echter, hardware kan nog steeds slijten, waardoor bijvoorbeeld het geheugen en de harde schijven nog steeds kapot kunnen. En het feit dat u software op Mac OS X kunt installeren die niet door Apple wordt gemaakt, zorgt er uiteraard voor dat ook de software prima kan crashen.