Vooruitblik op Windows Live ‘Wave 4’

Microsoft werkt druk aan de nieuwe reeks producten van Windows Live. Zowel de online diensten – zoals Hotmail – als de lokale programma’s – zoals Messenger – worden flink onder handen genomen. Tijd voor een vooruitblik, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1: Hotmail; Messenger;

Pagina 2: Photo Gallery; Windows Mail; Live Sync; conclusie.

Hotmail

Hotmail heeft een paar slimme nieuwigheden, waarbij de Active View in het oog springt. Zodra u een e-mail ontvangt met een verwijzing, zoals een koppeling naar een YouTube-filmpje of een track&trace-nummer van een pakketje, wordt dit automatisch door Hotmail gedetecteerd. De ‘achterliggende’ inhoud wordt vervolgens direct getoond in het e-mailbericht. U kunt dus direct de video afspelen binnen Hotmail of de status van het pakket opvragen.

© PXimport

Direct video’s bekijken binnen Hotmail.

Deze functionaliteit gaat redelijk ver: zo kunt u ook een uitnodiging voor een sociaal netwerk accepteren binnen de Hotmail-omgeving. Navraag leert dat deze functionaliteit wel geschikt moet worden gemaakt voor lokale markten. In de praktijk zal dus niet alle inhoud automatisch worden gedetecteerd.

© PXimport

Het online ‘social dashboard’, met koppeling naar de Hotmail-omgeving.

Daarnaast valt op dat sommige elementen uit clientprogramma’s, zoals Outlook 2010, ook hun opwachting maken in Hotmail. Goed voorbeeld hiervan is de discussieweergave, waarbij conversaties worden gegroepeerd in één weergave. Daarnaast kunt u binnen de Hotmail-omgeving ook externe e-mail uitlezen, bijvoorbeeld van Gmail. In het verlengde hiervan zien we meer opties waardoor de gebruiker de omgeving niet meer hoeft te verlaten. Office-documenten, van bijvoorbeeld Word, PowerPoint of Excel, kunnen direct worden getoond en – tot op zekere hoogte – worden bewerkt in de browser. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Office Web Apps, een online variant van de lokale Office-applicaties.

© PXimport

Documenten bewerken met de Office Web Apps.

Messenger

Messenger heeft een flinke vernieuwing ondergaan. Microsoft ziet in dat chatten inmiddels een van de vele kanalen is om contact met elkaar te houden, en sociale netwerken een steeds prominenter rol krijgen bij het communiceren. Centraal in Messenger staat dan ook een ‘sociaal dashboard’, waarop de updates binnen uw vriendennetwerk zichtbaar zijn. Hierbij kunt u denken aan foto’s en activiteitenupdates. Personen die u hebt opgenomen in het favorietenlijstje, krijgen voorrang in de rangorde van het updateoverzicht.

© PXimport

Het ‘social dashboard’ van Windows Live Messenger.

Het Messenger-venster neemt relatief veel ruimte in, zeker ten opzichte van de vorige versie. Het is dan ook prettig dat de klassieke weergave ook nog beschikbaar is, waarin alleen de contactpersonen zichtbaar zijn. De makers zouden er goed aan doen dit schakelpictogram in de uiteindelijke editie iets prominenter te tonen. Vooral gebruikers die Messenger primair willen blijven gebruiken als chatprogramma en niet actief zijn in sociale netwerken, hebben meer aan de compacte weergave. Een wat ons betreft lang verwachte eigenschap is het per groep kunnen aangeven van de aanwezigheidsstatus. Zo kunt u voor vrienden ‘Afwezig’ zijn, terwijl u voor collega’s ‘Online’ bent.

© PXimport

De ‘klassieke’ compacte weergave van Messenger.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Messenger niet voor Windows XP beschikbaar komen. Hoewel technische beperkingen (vooral op grafisch vlak) hieraan ten grondslag zouden liggen, is dit een gewaagde keuze van Microsoft. Een groot deel van de huidige computers draait nog altijd op Windows XP. Deze gebruikers zijn genoodzaakt de oude versie te blijven gebruiken. Tijdens een conversatie met een gebruiker die de oudere client gebruikt, verdwijnen de nieuwe opties automatisch.

Photo Gallery

Ook de andere programma’s hebben een opknapbeurt gekregen. Relatief veel verbeteringen vinden we in Photo Gallery. De makers hebben hier duidelijk de reeds ingezette lijn bij Wave 3 voortgezet. Het programma is bedoeld voor het sorteren en bewerken van foto’s. Voor het sorteergedeelte is nu gezichtsherkenning geïntroduceerd: nadat u een gezicht van een label hebt voorzien (een ‘tag’ hebt gegeven), zoekt Photo Gallery zelf naar identieke gezichten in de rest van de fotomappen. Het programma stelt vervolgens voor of deze foto’s ook direct van een tag moeten worden voorzien. Zoals te verwachten viel, is er nog steeds veel aandacht voor het delen van de foto’s via sociale netwerken. U kunt zelf koppelingen toevoegen met andere netwerken.

© PXimport

Gezichtsherkenning in Windows Live Photo Gallery.

Windows Mail

Ook Windows Live Mail is onder handen genomen. De eerdergenoemde conversatieweergave is ook in Mail aanwezig. Daarnaast is het welbekende lint (‘ribbon’) ook in Mail aanwezig. Het programma kijkt bovendien mee welke content in een e-mailbericht wordt opgenomen. Voegt u foto’s in, dan zal Mail deze automatisch opslaan op de SkyDrive. De foto’s hoeven hierdoor niet langer te worden gestuurd aan de ontvanger. De ontvanger ziet de foto’s bovendien in een aparte fotoweergave, waarbij de foto’s als diavoorstelling, maar ook in de hoge resolutie kunnen worden bekeken. Bij het instellen van uw e-mailaccount, kunt u vaak volstaan met het invullen van uw gebruikersnaam en wachtwoord. Mail probeert vervolgens eigenhandig de gegevens als servernaam en -instellingen te achterhalen.

© PXimport

Het lint is voortaan ook beschikbaar in Windows Live Mail.

Live Sync

Verder treffen we Windows Live Sync aan. Deze service zorgt ervoor dat de inhoud van aangewezen mappen automatisch met elkaar wordt gesynchroniseerd. Daarnaast kan het bepaalde instellingen van Office en Internet Explorer tussen verschillende computers synchroniseren (zoals e-mailhandtekeningen en favoriete websites).

© PXimport

U kunt de inhoud van mappen met elkaar synchroniseren.

Beschikbaarheid

Hoewel de Wave 4-producten op het moment van schrijven nog niet beschikbaar zijn, wordt verwacht dat ze eind juni als bèta voor het grote publiek beschikbaar komen. De definitieve versies van Windows Live worden naar alle waarschijnlijkheid in het derde kwartaal van 2010 geïntroduceerd.

Conclusie

De ‘Wave 4’ van Windows Live-producten heeft een sterke focus op de populariteit van sociale netwerken en het delen van content en updates binnen uw vriendengroep. Tegelijkertijd hebben de makers duidelijk voortgebouwd op de weg die met Wave 3 is ingezet. De functionaliteit en uitstraling van de producten onderling groeit steeds meer naar elkaar toe.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten