Vooruitblik op Windows Live ‘Wave 4’

Door: dennis-gandasoebrata | 04 juni 2010 14:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Microsoft werkt druk aan de nieuwe reeks producten van Windows Live. Zowel de online diensten – zoals Hotmail – als de lokale programma’s – zoals Messenger – worden flink onder handen genomen. Tijd voor een vooruitblik, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1: Hotmail; Messenger;

Pagina 2: Photo Gallery; Windows Mail; Live Sync; conclusie.

Hotmail

Hotmail heeft een paar slimme nieuwigheden, waarbij de Active View in het oog springt. Zodra u een e-mail ontvangt met een verwijzing, zoals een koppeling naar een YouTube-filmpje of een track&trace-nummer van een pakketje, wordt dit automatisch door Hotmail gedetecteerd. De ‘achterliggende’ inhoud wordt vervolgens direct getoond in het e-mailbericht. U kunt dus direct de video afspelen binnen Hotmail of de status van het pakket opvragen.

Direct video’s bekijken binnen Hotmail.

Deze functionaliteit gaat redelijk ver: zo kunt u ook een uitnodiging voor een sociaal netwerk accepteren binnen de Hotmail-omgeving. Navraag leert dat deze functionaliteit wel geschikt moet worden gemaakt voor lokale markten. In de praktijk zal dus niet alle inhoud automatisch worden gedetecteerd.

Het online ‘social dashboard’, met koppeling naar de Hotmail-omgeving.

Daarnaast valt op dat sommige elementen uit clientprogramma’s, zoals Outlook 2010, ook hun opwachting maken in Hotmail. Goed voorbeeld hiervan is de discussieweergave, waarbij conversaties worden gegroepeerd in één weergave. Daarnaast kunt u binnen de Hotmail-omgeving ook externe e-mail uitlezen, bijvoorbeeld van Gmail. In het verlengde hiervan zien we meer opties waardoor de gebruiker de omgeving niet meer hoeft te verlaten. Office-documenten, van bijvoorbeeld Word, PowerPoint of Excel, kunnen direct worden getoond en – tot op zekere hoogte – worden bewerkt in de browser. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Office Web Apps, een online variant van de lokale Office-applicaties.

Documenten bewerken met de Office Web Apps.

Messenger

Messenger heeft een flinke vernieuwing ondergaan. Microsoft ziet in dat chatten inmiddels een van de vele kanalen is om contact met elkaar te houden, en sociale netwerken een steeds prominenter rol krijgen bij het communiceren. Centraal in Messenger staat dan ook een ‘sociaal dashboard’, waarop de updates binnen uw vriendennetwerk zichtbaar zijn. Hierbij kunt u denken aan foto’s en activiteitenupdates. Personen die u hebt opgenomen in het favorietenlijstje, krijgen voorrang in de rangorde van het updateoverzicht.

Het ‘social dashboard’ van Windows Live Messenger.

Het Messenger-venster neemt relatief veel ruimte in, zeker ten opzichte van de vorige versie. Het is dan ook prettig dat de klassieke weergave ook nog beschikbaar is, waarin alleen de contactpersonen zichtbaar zijn. De makers zouden er goed aan doen dit schakelpictogram in de uiteindelijke editie iets prominenter te tonen. Vooral gebruikers die Messenger primair willen blijven gebruiken als chatprogramma en niet actief zijn in sociale netwerken, hebben meer aan de compacte weergave. Een wat ons betreft lang verwachte eigenschap is het per groep kunnen aangeven van de aanwezigheidsstatus. Zo kunt u voor vrienden ‘Afwezig’ zijn, terwijl u voor collega’s ‘Online’ bent.

De ‘klassieke’ compacte weergave van Messenger.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Messenger niet voor Windows XP beschikbaar komen. Hoewel technische beperkingen (vooral op grafisch vlak) hieraan ten grondslag zouden liggen, is dit een gewaagde keuze van Microsoft. Een groot deel van de huidige computers draait nog altijd op Windows XP. Deze gebruikers zijn genoodzaakt de oude versie te blijven gebruiken. Tijdens een conversatie met een gebruiker die de oudere client gebruikt, verdwijnen de nieuwe opties automatisch.

0 Reactie(s) op: Vooruitblik op Windows Live ‘Wave 4’

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.