VS: 'cybercrime grotere dreiging dan terrorisme'

Door: Jasper Bakker | 06 februari 2012 09:55

Nieuws

Het gevaar van cybercrime overstijgt binnenkort dat van terrorisme. Dit voorspelt FBI-directeur Robert Mueller, die online-aanslagen onder cybercrime schaart.

Computermisdaad vormt volgens Mueller in de nabije toekomst een minstens zo grote of zelfs grotere bedreiging voor de Verenigde Staten dan 'gewoon' terrorisme. Hij neemt cyberaanvallen en moedwillige verstoringen van online-diensten mee onder de noemer van cybercrime.

Terroristen, misdadigers en buren

Hij waarschuwt dat cyberterrorisme wordt uitgevoerd door uiteenlopende daders: van terroristische groeperingen tot georganiseerde misdaadbendes tot 'slechts' een buurman verderop in de straat. De FBI-directeur luidt de alarmklok tegenover een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat, meldt ict-blad InformationWeek.

Afgelopen week is al aan het licht gekomen dat certificaatleverancier VeriSign meerdere malen is gehackt. Dat is in 2010 gebeurd. Door wie en wat er is buitgemaakt, blijft schimmig. VeriSign geeft geen details en heeft het eigen topmanagement pas in september vorig jaar ingelicht. De cyberinbraken zijn genoemd in een lijvige rapportage aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Virusaanval op ministerie

Verder is afgelopen week het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken deels lamgelegd door een virus. Werknemers van een werkstimuleringsdepartement het ministerie zijn al zeker tien dagen lang afgesneden van internettoegang terwijl het onderzoek naar deze cyberaanval loopt. De eigen netwerken zijn uit voorzorg geheel losgekoppeld van internet.

Volgens dagblad The Washington Post was het virus gericht ingezet op de systemen van de Economic Development Administration (EDA), die onder meer over bedrijfssubsidies gaat. De website en het mailsysteem van het departement waren zondagavond nog altijd niet beschikbaar, meldde de EDA zelf op een tijdelijke, kale homepage. Eenzelfde procedure is in april vorig jaar gevolgd toen datadieven binnen waren gekomen bij het Amerikaanse kernonderzoekscentrum Oak Ridge National Laboratory.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: VS: 'cybercrime grotere dreiging dan terrorisme'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.