Waarom de wearables van Fitbit geen hartfilmpjes maken

Door: Justin Doornekamp | 20 maart 2019 18:05

Fitbit brengt vier nieuwe Fitbit smartwatches en trackers uit
Blog

Fitbit heeft eerder deze maand vier nieuwe trackers en smartwatches aangekondigd, maar of ze kunnen tippen aan de laatste smartwatches van Apple valt nog te bezien.

Afgelopen jaar voorzag Apple zijn Apple Watch 4 van enkele interessante upgrades, waardoor het slimme horloge onder meer kan waarnemen wanneer je hart niet voldoende zuurstofrijk bloed naar je hart pompt, of in de VS zelfs hartfilmpjes kan maken. Iets wat in Europa echter nog altijd niet is uitgerold.

Ook Fitbit vindt dit een interessante functie en bevestigde eerder nog dat nieuwe trackers van het bedrijf mogelijk ook hartfilmpjes kunnen maken. CEO James Park is op zijn uitspraken teruggekomen: een dergelijke functie is voorlopig niet te vinden op de slimme horloges van Fitbit.

Twee redenen

Volgens Park zijn daar twee redenen voor. Allereerst moet de technologie nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse waakhond FDA, voordat Fitbit een dergelijke functie in zijn trackers mag verwerken. Hoe lang het duurt voordat het bedrijf hier goedkeuring voor krijgt is vooralsnog onduidelijk. Daar wil Fitbit nu niet op wachten. Verder wil Park ook dat de technologie op een andere manier werkt dan bij Apple. En ook daar is tijd voor nodig.

"Voor ons is het belangrijk dat technologie écht relevant is. Deze moet er niet alleen zijn om mensen te waarschuwen, maar ook om een oplossing aan te dragen", aldus Park tegenover de website Wareable. "Ik ben een groot fan van deze technologieën en de huidige detectiemethoden, maar er is vooralsnog veel kritiek over de accuraatheid van de apparaten", zo stelde de topman, daarbij wijzend op onder meer onnodige waarschuwingen als gebruikers enkel zenuwachtig bleken in plaats van een mogelijke hartritmestoornis. Bovendien zouden sommige smartwatches volgens Park niet werken als gebruikers onder de 65 jaar zijn of nu al een hartritmestoornis hebben.

De Fitbit Ace 2 is speciaal bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar
De laatste nieuwe wearable die Fitbit heeft aangekondigd is de Ace 2, speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar.

Alles op zijn tijd

Hoe Fitbit de beperkingen wil aanpakken, is vooralsnog niet bekend en dat zal ook voorlopig onduidelijk blijven. "We hoeven niet als eerste de laatste functionaliteiten in onze producten te hebben, dus als we door de FDA goedgekeurde opties tegen slaapapneu of hartritmestoornissen willen aanbieden dan zal dat op een andere manier gebeuren als nu bij de concurrenten het geval is." Zelfs wanneer het licht wat betreft de FDA op groen staat, moet Fitbit ook nog Europese autoriteiten zien te overtuigen dat de technologie betrouwbaar is voordat het beschikbaar komt. Iets waar Apple nu tegenaan loopt met de Apple Watch 4.

Verwacht dus geen opties om hartfilmpjes te maken in de smartwatches van Fitbit die in de komende maanden verschijnen, waaronder de Fitbit Versa Lite.

0 Reactie(s) op: Waarom de wearables van Fitbit geen hartfilmpjes maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.