Waarom huismerk-cartridges niet meer werken op HP-printers

Door: Justin Doornekamp | 10 mei 2019 18:21

beste all-in-one printers
Blog

Diverse gebruikers laten weten dat zij betaalbare alternatieve cartridges niet meer kunnen gebruiken in hun printer van HP. Een rel onstond, maar wat is er precies aan de hand?

De website 123inkt.nl ontving afgelopen maand een reeks klachten dat goedkopere inktpatronen van huismerkleveranciers niet meer bruikbaar zijn voor verschillende printermodellen van HP. Het zou om 25 HP Officejet-modellen gaan. De oorzaak lijkt een firmware-update te zijn die HP zelf heeft uitgerold.

Klanten ontvangen, zodra zij de cartridge vervangen door een nieuwe huismerkcartridge, de foutmelding: ‘Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges.’

Marketingdirecteur Ferry Korten van 123inkt.nl stelt dat de foutmelding niet correct is en dat er niets mis is met de huismerkcartridges.

Wat er wel aan de hand is

Het is niet de eerste keer dat HP met een update komt, waardoor bepaalde cartridges niet meer werken. Drie jaar geleden deed de printerfabrikant dit ook al.

Volgens Korten worden dergelijke updates bewust door HP uitgerold met als doel huismerkcartridges te weren en de gebruikers te doen geloven dat deze van een slechtere kwaliteit zijn. “Zo wordt, over de rug van de consument, de strijd aangegaan met verkopers van huismerkcartridges”, aldus Korten.

De timing is opvallend. De update werd uitgerold na uitspraak in een rechtszaak tussen 123inkt en HP. HP claimt dat imitatie-cartridges voor hun printers niet mogen, terwijl 123inkt.nl van mening is dat de printer eigendom is van de consument en dat deze zelf moet kunnen bepalen welke cartridges hij in zijn printer stopt. De rechter veegde de claims van HP van tafel en stelde 123inkt in het gelijk: huismerk-cartridges zijn gewoon toegestaan.

Direct na de uitspraak van de rechter rolde HP de dubieuze printer-update uit. HP zegt in een reactie vanuit beveiligingsmotieven alleen printbenodigdheden met een originele HP-chip toe te laten. Dit zou de kwaliteit van de klantervaring en intellectuele eigendommen beschermen, maar ook de namaak van HP-printbenodigdheden en garantierisico’s verminderen. “Andere cartridges werken [hierdoor] mogelijk niet meer”, aldus HP. Wat de redenen voor HP ook zijn, de printermaker lijkt met het uitrollen van de update op een slechte verliezer.

cartridges

5 Reactie(s) op: Waarom huismerk-cartridges niet meer werken op HP-printers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 mei 2019 23:38 Hans_Hekkenbouwer
  Ze naaien ons allemaal. Het is schandalig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2019 07:41 bussie_it
  Het zijn gewoon boeven bij HP.

  Jaren geleden voor mij reden geweest om Canon printer te kopen en nooit meer HP te nemen.
  Vrienden en kennissen enz raad ik ook altijd HP af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2019 10:16 IT-Home-Service
  Wij raden onze klanten (o.a door het beleid van HP) al jaren Brother printers aan die wel huismerk cartridges ondersteunen. Klanten zijn uitermate tevreden omdat deze printers makkelijk te bedienen zijn en vele malen minder en goedkopere inkt gebruiken dan HP printers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2019 12:55 jelcin66
  123inkt.nl heeft dit super netjes opgeloste voor klanten waarvan de bij hun gekochte cartridges niet meer werken. Deze kunnen kosteloos worden omgeruild voor nieuwe cartridges met nieuwe chip die wel geschikt is voor de nieuwe hp update.
  Tevens heeft 123inkt.nl in uitgebreide mails de klanten uitgelegd en geadviseerd om de instelling van de printer te wijzigen. De 'automatische update functie' staat standaard op 'aan'.
  Deze moet je op 'uit' zetten om dit soort grappen in de toekomst te voorkomen.
  Na enkele dagen heb ik nieuwe xl cartridges twv €30 ontvangen, kosteloos en alles werkt weer als vanouds.
  Dikke pluim voor 123inkt.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2019 23:51 Meits
  Ik snap HP wel. Het is waarom ze de printers zelf onder de kostprijs kunnen verkopen. Als andere partijen dan (vaak inferieure) cartridges gaan produceren hebben ze twee opties: printer prijs omhoog of hun gepatenteerde chip op de cartridge vereisen. Beide staan ze vrij in.

  Los van het feit dat ze een uitstekende garantieafhandeling hebben (voor retailer in ieder geval, want als particulier hoef ik hun spullen niet), verkoop ik ook liever een Brother, maar dan vooral de laserprinters. Inkjet is pure zelfkastijding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.