Waarom het Sonos recycle-programma niet heilig is

Door: Laura Kempenaar | 21 mei 2020 09:33

How To

Sonos heeft het aangekondigd en nu gaat het gebeuren. Vanaf deze maand worden verschillende producten van Sonos niet lang ondersteund of slechts beperkt. Je kunt ervoor kiezen om die verouderde producten in te wisselen in het recycle-programma van Sonos, maar daar zitten wel haken en ogen aan.

De originele Zone-spelers, Connect, Connect:Amp, de eerste generatie Play:5, CR200 en Bridge krijgen vanaf nu geen updates meer, of slechts beperkt. Het zijn producten van meer dan 10 jaar oud. Sonos is er enerzijds trots op dat 92 procent van de Sonos-producten vandaag de dag nog steeds worden gebruikt, maar het moet het bedrijf ook dwarszitten.

Immers betekent het dat mensen niet zo snel iets nieuws bij Sonos kopen, hoe zeer ze er ook fan van zijn. Tenzij het bedrijf meer innoveert, en daar is het nu druk mee doende. Binnenkort stopt Sonos met de verkoop van Playbar en Playbase-soundbars, omdat de nieuwe Arc-soundbar eraan komt. Hoe lang die soundbars nog worden ondersteund is onbekend, maar de opvolger is er alvast.

Het kan zijn dat je hierdoor wil overstappen op nieuwere apparatuur. Als je overweegt nieuwe Sonos-apparaten te kopen, dan kun je mogelijk gebruikmaken van het recycle-programma van Sonos. Een programma dat een nogal hobbelige weg heeft moeten afleggen tot waar het nu staat.

Sonos' recycle-programma

Het idee van het recycle-programma klinkt goed: je kunt je oude Sonos-apparatuur inwisselen en je ontvangt 30 procent korting op de nieuwste producten. Dit programma, dat Trade Up heet, is eind vorig jaar geïntroduceerd. Natuurlijk is korting op een nieuwe Sonos mooi, maar het betekende ook dat je het ‘ingeruilde’ apparaat 21 dagen nadat je het inschreef voor Trade Up zou stoppen te werken. Iets dat niet kon worden teruggedraaid.

Dat schoot in het verkeerde keelgat, want waarom zou een apparaat dat in principe nog goed functioneert ‘onklaar’ moeten worden gemaakt? Dat is niet bepaald vriendelijk voor het milieu. Sonos besloot uiteindelijk de ‘Recycle Mode’ uit het programma te verwijderen. Een goede keuze, want die modus betekende juist dat het onmogelijk werd om een oud product bijvoorbeeld bij een winkel in te leveren voor een tweede leven.

Kortom, de oudere apparatuur blijft bruikbaar, naast uiteraard de met korting gekochte nieuwe apparaten. Je hoeft bij het aanvragen van de recycle-korting alleen nog je serienummer door te geven, om aan te tonen dat je in aanmerking komt voor het voordeel. Je kunt je oude apparaat dus gewoon blijven gebruiken, al moet je wel opletten dat het apparaat al dan niet ondersteund blijft. Op een gegeven moment stopt Sonos met updates, omdat de oude technologie niet genoeg in huis heeft om de moderne Sonos-ervaring te kunnen geven. Zelf geeft het aan ‘zo lang mogelijk’ met tenminste de beveiligingsupdates te komen, maar dat betekent alsnog dat er ooit geen updates meer volgen.

Trade In

Het blijft een vreemde naam: Trade In. Immers ruil je uiteindelijk het oude artikel niet in, en is het alleen een kortingsactie waardoor Sonos weer meer apparaten kan verkopen. Wat er vervolgens met de oude apparaten gebeurt, daar lijkt Sonos zich nu niet meer mee bezig te houden. Gevaarlijk, want de oude producten krijgen steeds minder ondersteuning en wanneer beveiligingsupdates stoppen, dan hebben hackers vrij spel. Aan de andere kant is in ieder geval het verwijderen van de regel om oude apparatuur onklaar te maken zeer verstandig.

Sommige mensen upgraden hun Sonos-apparatuur al naar het nieuwste terwijl het nog niet zo oud is. Zo kunnen de systemen worden hergebruikt, of dat nu is bij die persoon thuis of via verkoop via de winkel. En voor verouderde apparatuur zou Sonos de handen uit de mouwen kunnen steken. Door klanten er niet alleen op te wijzen producten die echt aan het einde van hun latijn zijn naar de milieustraat te brengen (na uiteraard de belangrijke fabrieksreset).Het zou goed zijn om mensen beter te waarschuwen wanneer bepaalde apparaten echt verouderd zijn en daardoor geen updates meer krijgen.

0 Reactie(s) op: Waarom het Sonos recycle-programma niet heilig is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.