Waarom je geen 8K-televisie moet kopen

Door: Justin Doornekamp | 14 februari 2019 17:48

Samsung 8K QLED
Blog

Elektronicafabrikanten zijn continu bezig om de bestaande schermtechnologieën te verbeteren. En de ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. De 4K-televisies liggen nog geen vijf jaar in de winkels en nu al maken 8K-toestellen hun opwachting. Moet je je ‘oude’ tv nu inwisselen voor het nieuwste van het nieuwste? We raden het niet aan.

Extra brede monitoren, opvouwbare of oprolbare schermen: elektronicafabrikanten zitten niet stil. Langzaam doen ook 8K-schermen hun intrede.

Dit is 8K

Kort door de bocht kunnen 8K-toestellen nog eens vier keer meer pixels op het scherm toveren dan 4K-toestellen en zelfs zestien keer meer dan de ‘gewone’ High Definition-beelden. De tv’s hebben een resolutie van 7680x4320 pixels, wat een beeld oplevert dat enorm scherp is. Ter vergelijking, Full HD heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Een scherper beeld, een scherpere prijs? Helaas niet. Integendeel: voor een 8K-televisie betaal je al snel tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro en dat is fors duurder dan veel 4K-schermen, die in de afgelopen jaren al flink in prijs zijn gedaald. Voor nog geen 500 euro heb je al een 4K-televisie in je woon- of slaapkamer staan. Het aanbod 8K-televisies is bovendien nog beperkt. In Nederland heeft Samsung de eerste lichting toestellen gelanceerd.

Samsung 8K QLED
8K-televisies zijn vooralsnog een overbodige luxe.

Geen content

Is de hogere prijs het waard? Op dit moment is het antwoord daarop kort, maar krachtig ‘nee’. Er bestaat nog geen content voor 8K-televisies. Dit was in het begin met 4K wellicht ook zo, maar deskundigen verwachten dat het veel langer zal duren voordat 8K een brede adoptie krijgt.

Een van de problemen waar televisiefabrikanten tegenaan lopen, is het feit dat er echt een goede internetverbinding nodig zal zijn om bijvoorbeeld via Netflix films en series te streamen. De beelden nemen namelijk enorm veel data in beslag. Voor een 8K-film van een uur is al enkele terabytes aan geheugen nodig. Dit kunnen zelfs de snelste internetverbindingen nog niet aan.

Voor videocamera’s is de hoeveelheid data ook een probleem. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat je binnenkort met je smartphone 8K-beelden kunt filmen, omdat daar gewoonweg geavanceerde technologie voor nodig is.

Vooralsnog is het dus verstandig om het te houden bij je 4K-televisie. Met schermmaten van 55- tot 65-inch zal 4K ruim volstaan.

Geen nut?

Los van de data die nodig is voor het streamen en de opslag is er nog een ander vraagstuk rondom 8K: zie je het verschil wel? Op het kleine scherm van je smartphone zul je het verschil niet zien, daar is 4K eigenlijk al hoger dan nodig. Wil je echt wat hebben aan de haarscherpe beelden van 8K dan zul je ook wel een enorm groot televisiescherm van minstens 65 inch in doorsnee nodig hebben.

0 Reactie(s) op: Waarom je geen 8K-televisie moet kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.