Waarom laden sommige websites trager dan andere?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 25 juni 2013 16:05

Nieuws

Een collega vroeg me onlangs waarom de ene webpagina meteen verschijnt, terwijl het heel lang duurt om een andere pagina te laden. De kans is groot dat er meer mensen met deze vraag rondlopen, tijd dus voor uitleg!

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Je kunt er geen peil op trekken; je internetsnelheid. Er zijn namelijk een heleboel factoren die de ene pagina sneller maken dan de andere. En een heleboel andere factoren zorgen er weer voor dat dezelfde pagina de ene dag sneller laadt dan de andere. Over de meeste van deze variabelen heb je totaal geen controle. Maar het is toch de moeite waard om ze te begrijpen.

Allereerst heb je de pagina zelf. Het duurt logischerwijs langer om afbeeldingen te downloaden dan tekst, en grote afbeeldingen kosten weer meer tijd dan kleine. De manier waarop de website werkt speelt ook een rol: een goed geschreven pagina – en dan heb ik het over de code, niet de tekst – laadt sneller dan een slecht geschreven pagina.

De server

En dan is er nog de server. Die webpagina staat ergens op een of andere computer – een server – ergens op het internet. Hoe snel is die server? En hoeveel andere pagina’s is hij tegelijkertijd naar andere mensen aan het versturen? Je computer wordt trager wanneer je teveel apps tegelijk draait. Hetzelfde geldt voor een server.

Bovendien bestond de webpagina waarschijnlijk niet eens op de server totdat je er om vroeg. De meeste pagina’s op het web worden namelijk aangemaakt door een database query. De query snelheid is een ander potentieel knelpunt, vooral wanneer je met een trage of overbelaste server te maken hebt.

Dan moet de pagina nog van die server bij jou terechtkomen. Daarvoor gaat hij door verschillende extra servers en de kabels die ze met elkaar verbinden. Deze onderdelen kunnen allemaal overbelast zijn of in een slechte staat verkeren.

Buiten je macht

En wat kun je er dan zelf aan doen? Niet veel. Als de meeste pagina’s die je bezoekt snel laden, zal het verbeteren van je eigen Internetverbinding weinig voordeel bieden. Wat je wel kunt doen, is het laden van een heel trage pagina’s annuleren en het opnieuw proberen. Als dat niet lukt, probeer het dan een uur later nog eens.

0 Reactie(s) op: Waarom laden sommige websites trager dan andere?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.