Waarom Windows Blue de voorbode van het einde van het bureaublad is

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 16 april 2013 11:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Trouwe PC-liefhebbers, zet je schrap. Wat ik nu ga zeggen zal niet in goede aarde vallen. Ik ben zelfs een beetje bang om het zwart op wit te zetten, maar het moet nu eenmaal gezegd worden. De kans is groot dat Microsoft in Windows 9 het bureaublad op zal heffen. Geen Task Manager meer. Geen File Explorer. Geen legacy compatibiliteit. Het gaat 100 procent Live Tiles worden, heel modern en 100 procent van deze tijd.

De dag waarop dat gebeurt ligt nog in de verre toekomst, maar het is onvermijdelijk. Sterker nog, Windows Blue, de onlangs gelekte update voor Windows 8, laat zien dat Microsoft bereid is minder nadruk te leggen op bureaubladfunctionaliteit, om plaats te maken voor de moderne gebruikersinterface.

Een vingervriendelijk Windows

Iedereen weet inmiddels dat Windows 8 (en zijn eenvoudige neefje Windows RT) Microsoft’s antwoord is op het enorme succes van smartphones en tablets. Een touch-interface! Een app store! Bing Maps! Zelfs een vliegtuigmodus!

De introductie van het moderne Start-scherm alleen al was een slecht voorteken voor diehard fans van het bureaublad, het wordt allemaal nog erger als je bedenkt hoeveel kernfunctionaliteit van Windows al uit de traditionele bureaubladinterface aan het verdwijnen is.

Windows Media Player uitgezonderd heeft het bureaublad geen enkel belangrijk inheems Windows programma meer, terwijl zelfs Windows Media Player in zekere mate is vervangen door de Music en Video applicaties. Calendar, Internet Explorer, Mail, Messaging, People, en zelfs de Windows PDF-reader staan allemaal op het moderne Start-scherm, waar ze vergezeld worden door aanvullende apps zoals Finance, News, Travel en Weather. Windows 8 is zo ontworpen dat je het bureaublad eigenlijk nooit hoeft te gebruiken, tenzij je een specifiek legacy programma wilt draaien of de geavanceerdere instellingen die in het Control Panel beschikbaar zijn wilt veranderen.

Op het hakblok

Maar zelfs dit lagere niveau van betrokkenheid bij het bureaublad lijkt op het hakblok te liggen. Hoewel je in Windows 8 het bureaublad nodig hebt om basisfuncties zoals de klok of de beeldschermresolutie in te stellen, worden in de veelbesproken Windows Blue update de moderne stijl PC-instellingen herzien, waarbij veel traditionele Control Panel functies in de touch-interface worden geïntegreerd.

En laten we vooral niet vergeten hoe de populaire Start-knop in Windows 8 geschrapt werd, en vervangen door het vrijwel identieke (en in sommige opzichten betere) moderne All Apps scherm. We moeten ook niet vergeten dat het in Windows 8 onmogelijk is om direct op te starten naar je bureaublad zonder toevlucht tot apps van derden of allerlei technische trucjes te hoeven nemen. Je kunt het nu al zien aankomen.

Maar waarom?

Er valt voor Microsoft veel winst te halen door op een louter moderne stijl Windows over te stappen. In de eerste plaats is de PC-verkoop tot stilstand gekomen of zijn de leveringen ronduit gedaald in de afgelopen twee jaar, met een verkoop van ongeveer 350 miljoen in 2012. Dat is een flinke hoeveelheid, maar er worden al meer smartphones dan PC’s verkocht – bijna 208 miljoen, alleen al in het vierde kwartaal van 2012 – en IDC (waarvan het moederbedrijf ook eigenaar is van PCWorld) verwacht dat de verkoop van tablets tegen 2017 zal groeien tot 350 miljoen.

De moderne interface van Windows 8 schittert op mobiele apparaten – totdat je zonder pardon om één of andere reden op het bureaublad terechtkomt. De afschaffing van het bureaublad zou Windows veel beter verteerbaar maken voor de sterk groeiende marktsegmenten, en het zou het bedrijf in staat stellen om haar bronnen op één enkele, geïntegreerde interface te concentreren.

De eenvoudigste manier om klachten over de schizofrene interfaces van Windows 8 de kop in te drukken is om er eentje te dumpen. Weet je hoeveel Microsoft in de moderne gebruikersinterface geïnvesteerd heeft? Precies. In een universum met slechts één enkele interface wordt het bureaublad het buitenbeentje.

Ten slotte, als Microsoft het bureaublad dumpt zal de meeste (zo niet alle) Windows software via de Windows Store worden gedistribueerd. Dat zou het bedrijf niet alleen in staat stellen om strengere beveiliging te handhaven – gevaarlijke apps komen uiterst zelden voor in de iOS App Store – het betekent ook dat Microsoft een aandeel van 30 procent in alle Windows software krijgt. Gesloten platforms hebben zo hun zakelijke voordelen.

Lees op de volgende pagina verder over de jaarlijkse updates voor Windows Blue...

0 Reactie(s) op: Waarom Windows Blue de voorbode van het einde van het bureaublad is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.