Waarop moet je letten bij de aanschaf van een drone?

Door: dennis-gandasoebrata | 13 oktober 2019 11:54

drone regels 2019
How To

Drones zijn mateloos populair. Toch is het belangrijk beslagen ten ijs te komen, als je aan de slag gaat met een drone. Dat begint al bij de aankoop en gaat door tot en met het eigenlijke vliegen. Waarop moet je letten bij de aanschaf van een drone en hoe ga je er vervolgens mee om voor maximaal vliegplezier? Wij praten je in één keer bij.

Tip 01: Categorieën

Oriënteer je je op een nieuwe drone, dan krijg je te maken met een groot aanbod. Toch zijn alle drones in een categorie onder te verdelen. Drones voor beginners zijn relatief eenvoudig te besturen en kunnen bovendien tegen een stootje. Daarbij zijn deze drones relatief betaalbaar. De tweede categorie bestaat uit de hobbydrones. Deze zijn op het gebied van functies iets uitgebreider, onder meer op het gebied van camera’s en vliegbereik. Ben je een professionele vlieger, dan kom je uit bij de professionele (camera)drones. Deze drones hebben een hoger prijsniveau, maar hebben ook betere specificaties, vooral op het gebied van de camera en de prestaties van de accu. Ben je op zoek naar een drone om mee te ‘racen’, dan kom je uit bij racedrones. Uiteraard blinkt deze categorie uit in het halen van hoge vliegsnelheden.

Tip 01 Drones zijn er in verschillende soorten en maten, afgestemd op je doel en budget.
Let op dat de accu niet zwaarder is dan het maximale gewicht waarmee de drone kan opstijgen

Tip 02: Accu

De accu vormt een belangrijk onderdeel van een drone. Deze bepaalt immers hoelang je drone in de lucht kan blijven en hoeveel vliegminuten je kunt maken. Hoe langer, hoe beter. Controleer daarbij ook de prijs van extra accu’s: het is handig om direct een of meer extra accu’s aan te schaffen, zodat je deze tijdens je vliegavonturen kunt verwisselen en hiermee je vliegtijd kunt uitbreiden.

De prestatie van een drone worden bepaald door de ‘discharge-rating’. Hoe hoger de rating, hoe beter. Bij accu’s wordt in de productkenmerken vaak vermeld hoe de discharge-capaciteiten van de accu zijn.

De capaciteit van een accu bepaalt hoelang deze het volhoudt. De capaciteit wordt aangeduid met een mAh-rating (een afkorting van het Engelse ‘milliampere hour’). Het geeft aan hoeveel milliampère de accu voor een uur kan leveren. Kies een accu met de hoogste capaciteit, maar let altijd op de grootte (en daarmee het gewicht) van de accu. Het gewicht mag niet hoger zijn dan het maximale gewicht waarmee de drone kan opstijgen. Neem in deze berekening ook de andere onderdelen en hun gewicht mee.

Tip 02 De capaciteit van een accu wordt vaak aangeduid met de mAh-rating.

Tip 03: Reserveonderdelen

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Loopt je drone schade op, dan ben je afhankelijk van een reparatie of het zelf aanschaffen van reserveonderdelen. Onderzoek voordat je een drone aanschaft of er voldoende reserveonderdelen voor het model beschikbaar zijn. Bekijk ook hoe duur de reserveonderdelen zijn. Je voorkomt hiermee dat je je laat verleiden tot de aankoop van een relatief goedkope drone, maar vervolgens met hoge kosten te maken krijgt in geval van schade. Ditzelfde geldt voor de reparatiekosten: hoe staat het met de ondersteuning en het beschikbare reparatienetwerk van de fabrikant? Deze factoren en de uitkomst hiervan kan betekenen dat een iets duurdere drone een slimmere keuze is, zodat je zeker bent van goede ondersteuning.

Tip 03 Hoe staat het met de reserveonderdelen en reparatiemogelijkheden?
Onderzoek altijd hoe het staat met de beschikbaarheid van reserveonderdelen

Tip 04: Bereik

Bij de keuze van een geschikte drone let je op het maximale bereik van de drone. Met andere woorden: wat is het maximale bereik tussen de zender van de drone en de drone zelf? Per drone verschilt het bereik en hierbij geldt: hoe groter, hoe beter. Vergeet echter niet dat je ook te maken hebt met de visuele regels bij het gebruik van een drone. De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter en je moet de drone continu kunnen volgen met je ogen (zie ook tip 9). Reikt het technische bereik van de drone veel verder, dan heb je hier als consument in de praktijk weinig aan.

Tip 04 Wat is het bereik van je drone?

Tip 05: Camera

De camera van de drone bepaalt uiteraard de kwaliteit van de foto’s en video’s die je met je drone opneemt. In de praktijk vormt de camera een groot onderdeel van de prijs van de drone. Weeg af of je een vaste camera of juist een verwisselbare camera kiest. Dat laatste biedt meer flexibiliteit, bijvoorbeeld als je op een later moment besluit om de camera naar een beter model op te waarderen.

Ga je voor stabiele beelden, kies dan voor een gimbal. Een gimbal is een mechanisme waaraan de camera wordt bevestigd en dat ervoor zorgt dat de camerabewegingen vloeiend verlopen, ongeacht de bewegingen van de drone. Het resultaat hiervan zijn strakke beelden en flink minder zichtbare last van trillingen in het beeld. Een stabilisatiehulpje dus.

Tip 05 Een gimbal stabiliseert de camera tijdens de vlucht en zorgt voor rustige beelden.

Fotootje!

Even filmen of een foto maken? Houd dan rekening met de privacy van anderen. Zonder toestemming van de gebruiker mag je in elk geval niet filmen of fotograferen in particuliere ruimten. Bijvoorbeeld: het is niet toegestaan over een vakantiehuisje vliegen dat door een gezin wordt gehuurd, terwijl zij daar aan het zonnen zijn in de tuin. Tenzij je het ze vraagt en ze hebben er geen problemen mee. Met een portie gezond verstand kom je overigens een heel eind: bedenk telkens voordat je de camera activeert of dit op prijs wordt gesteld.

Tip 06: Vervoeren

Bescherm je kostbare investering en zorg altijd voor een goede tas waarin je je drone vervoert. Gelukkig zijn er inmiddels flink wat aanbieders die kwalitatieve tassen aanbieden voor je drones en andere accessoires, zoals extra accu’s. Fabrikanten zoals PolarPro en Lowepro maken sterke tassen voor je drone. Ben je van plan de drone mee te nemen naar wat ruigere gebieden, dan kun je ook kiezen voor een draagkoffer, waarmee je drone nóg beter beschermd is. Stel je meer prijs op flexibiliteit, dan kies je voor een speciale rugzak waarin je je drone opbergt. Veel dronefabrikanten bieden inmiddels ook eigen beschermende tassen en koffers. Probeer van een combinatiedeal gebruik te maken, waarbij je de tas tegelijk aanschaft met je drone.

Tip 06 Bespaar niet op een goede tas of koffer voor het vervoeren van je drone.
Bespaar nooit op een degelijke tas of koffer voor het vervoer van je drone

Tip 07: Extra’s

Drones kunnen functies hebben die het vliegen eenvoudiger maken. Probeer sowieso te voorkomen dat je drone het signaal verliest als het buiten bereik van de zender raakt. Maar sommige drones hebben een handige ‘return to home’-functie. Valt het signaal onverhoopt weg, dan kan de drone automatisch terugvliegen naar het startpunt. Ook kan de drone terugkeren naar een punt dat je vooraf hebt ingesteld.

Een andere, waardevolle functie is de ‘headless-modus’. Deze optie helpt je – als beginnende dronepiloot – bij het besturen van de drone. Als een drone van je af vliegt, dan kun je deze relatief makkelijk besturen: je duwt de stick van de zender naar voren en je drone vliegt naar voren. Duw je de stick naar links, dan vliegt de drone naar links. Vliegt de drone echter niet van je af, maar juist naar je toe? Dan is alle besturing omgekeerd. De stick naar rechts bewegen terwijl de drone op je af vliegt, zorgt ervoor dat de drone naar links beweegt. Dankzij de headless-modus hoef je je hierover geen zorgen meer te maken. Als de neus van de drone van richting verandert, wordt dit automatisch gecompenseerd door het systeem. Je hoeft de oriëntatie van de drone dus niet meer zelf in de gaten te houden. De headless-modus wordt ook wel CF-modus genoemd. CF is de afkorting van Care Free (zorgeloos). Zo voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde richting stuurt. De headless-modus is voor beginnende vliegers een uitkomst.

Tip 08: Opslag

Ga je serieus met een drone aan de slag om foto’s en video’s te maken, zorg dan ook voor voldoende opslagmogelijkheden. Sommige drones hebben een intern geheugen. Het later vergroten van deze capaciteit is vaak niet mogelijk. Bedenk dus van te voren goed wat een bruikbare opslagcapaciteit voor je is. Als er gebruik wordt gemaakt van geheugenkaarten (meestal micro-sd-kaarten), schaf dan een aantal extra kaarten aan. In het veld kun je de geheugenkaarten dan relatief eenvoudig omwisselen als de ene kaart gevuld is. Wil je nog meer gemak, dan kies je voor een drone waarmee je de opgenomen foto’s en video’s draadloos naar je telefoon of tablet kunt versturen.

Denk bovendien aan een back-upschijf voor je beeldmateriaal. Een externe schijf of ssd geeft je de mogelijkheid om de beelden veilig op te slaan en te archiveren. Goed voorbeeld hiervan is de Samsung Portable SSD T5, die in verschillende formaten beschikbaar is. Om de beelden van de drone naar de schijf te kopiëren, heb je wel een laptop nodig waarop je de geheugenkaart inleest of waar je de drone direct via usb aan koppelt.

Wil je niet afhankelijk zijn van een laptop en maakt de drone gebruik van een geheugenkaart? Met een externe harde schijf met ingebouwde kaartlezer (zoals de Store ‘n’ Go USB 3.0 van Verbatim) verplaats je bestanden zonder tussenkomst van een laptop. Controleer altijd of het type geheugenkaart door de externe schijf wordt ondersteund.

Tip 08 Een extra, externe harde schijf voor de opslag van je beelden is een verstandige keuze.

Tip 09: Regels

Als je een drone bestuurt, heb je te maken met regels. Onderschat deze niet: eventuele boetes bij overtredingen kunnen in de papieren lopen en belangrijker: bij verkeerd gebruik van je drone ontstaan er gevaarlijke situaties. De afgelopen jaren zijn de regels flink aangescherpt. Als hobbypiloot van een drone val je in elk geval onder de regels van het modelvliegen. Dat betekent dat je tijdens een dronevlucht de drone voortdurend in het zicht hebt. Je vliegt je drone alleen tijdens daglicht en zorgt ervoor dat de drone niet hoger dan 120 meter vliegt. In de praktijk is het verstandig om de drone niet verder dan 500 meter (horizontaal) bij je vandaan te laten vliegen. Je weet dan zeker dat je de drone onder controle houdt. Ook bij de keuze waar je vliegt, heb je te maken met regels. Je mag niet vliegen boven mensenmassa’s, wegen en spoorwegen en gebouwen. Als je de regels tot op de letter volgt, betekent dit dat je alleen boven open vlakten mag vliegen. Houd daarbij een minimale afstand van 50 meter tot obstakels aan.

Let ook goed op de no-flyzones als je in de buurt van bijvoorbeeld een vliegveld bent. Je moet minimaal drie kilometer verwijderd blijven van zulke gebieden. Gelukkig bestaat er een online kaart waarop de verboden gebieden zijn aangegeven. De kaart geeft verschillende regio’s aan: verboden, beperkt toegestaan en natuurgebieden. Realiseer je ook dat drones altijd voorrang moeten verlenen aan de andere gebruikers van het luchtruim: denk aan helikopters en luchtballonnen.

Kijk op de online informatiekaart voor een actueel overzicht van de vlieggebieden.

Over de grens!

Je nieuwe drone gaat uiteraard mee op de eerstvolgende vakantie. Loop geen risico en ga voorbereid op reis. Ook in het buitenland is het vliegen met een drone aan regels gebonden. Deze regels verschillen per land en zijn ook lang niet altijd gelijk aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Zo mag je in België alleen vliegen boven privéterreinen en mag je niet hoger stijgen dan 10 meter. Het gewicht van de drone mag maximaal 1 kilo zijn. Controleer ook de dekking van je verzekering, voordat je je reis begint.

Tip 10: Verzekeren

Voordat je met een drone de lucht in gaat, controleer je of je goed bent verzekerd. Tot nu toe is het nog niet verplicht om een speciale verzekering voor een drone af te sluiten, zolang je geen commerciële dronepiloot bent. Zorg ervoor dat je aansprakelijkheidsverzekering goed is geregeld en controleer de voorwaarden. Niet altijd vallen alle schades die door een drone zijn toegebracht, onder een polis. Wees op de hoogte van eventuele uitzonderingen, zodat je op alles bent voorbereid.

Ook kun je overwegen om de drone zelf te verzekeren tegen schade. Dat blijkt in de praktijk geen overbodige luxe. Welke mogelijkheden je hebt, is afhankelijk van de leverancier van de drone. Goed voorbeeld hiervan is fabrikant DJI, die het programma Care Refresh aanbiedt. Bij schade aan de drone geeft dit programma recht op een vervangende drone, nadat je een kleine meerprijs hebt betaald. Daaraan is wel een limiet gekoppeld: maximaal tweemaal per jaar kun je een schadegeval aanmelden. Diefstal wordt niet vergoed. Hoeveel je voor de premie betaalt, is afhankelijk van de gebruikte drone.

Tip 08 Ben je goed verzekerd met je drone?

Tip 11: Oefenen

Het besturen van een drone leer je het snelst door veel vlieguren te maken. Daarnaast kun je gebruikmaken van een flightsimulator, die door fabrikant DJI wordt aangeboden. Met de simulator – voor piloten van vliegtuigen is het principe al langer bekend – kun je verschillende situaties nabootsen en hiermee je vliegvaardigheden verbeteren. Je vindt de nieuwste versie van de vliegsimulator hier. Er zijn verschillende uitvoeringen van de simulator beschikbaar, maar wij kunnen prima uit de voeten met de gratis variant. Hiermee kun je consumentendrones besturen.

Tip 11 Zonder risico je vliegvaardigheid verbeteren met een flightsimulator.

Kooptips

Drones zijn er in verschillende categorieën en er is altijd wel een drone die bij je wensen en budget past. Het aantal drones breidt gestaag uit en daarmee ook de onderlinge prijsverschillen per winkel. Voordat je tot daadwerkelijke aanschaf overgaat, vergelijk je online de prijzen, bijvoorbeeld via www.kieskeurig.nl/drone.

Soort: Beginner

Ryze Tello

Prijs: € 89,-

Ben je nieuw op het gebied van drones en wil je niet te veel geld uitgeven? De Ryze Tello is een prettige en compacte drone met eenvoudige vliegeigenschappen. Je betaalt er minder dan honderd euro voor. De drone is uitgerust met een ingebouwde camera die op 720p uitzendt. De drone heeft een bereik van 100 meter en je kunt er per acculading zo’n 13 minuten mee vliegen.

De Ryzo Tello is compact en relatief eenvoudig in de besturing.

Soort: Hobby

Parrot Anafi

Prijs: 700,-

Fabrikant Parrot timmert hart aan de weg met drones voor consumenten. De Anafi is daarvan een goed voorbeeld. De drone heeft een 4K-camera aan boord, wat ervoor zorgt dat je thuiskomt met scherpe beelden, die je ook nog goed kunt nabewerken zonder veel kwaliteitsverlies. Opvallend is dat de camera 180 graden kan draaien. Bovendien kan de drone je volgen terwijl je beweegt. Het apparaat blijft ongeveer 25 minuten in de lucht.

Soort: Gevorderd

DJI Mavic Pro

Prijs: 900,-

Deze drone is geschikt voor de veeleisende gebruiker. De drone is uitgerust met sensoren die het apparaat tijdens de vlucht laten uitwijken voor obstakels. Aan het einde van een vlucht kan het apparaat zelf terugkeren naar het beginpunt. Dat is wel zo prettig, omdat je kostbare investering hiermee wordt beschermd. Je kunt de drone bovendien eenvoudig vervoeren, dankzij het ontwerp met inklapbare armen. De accu biedt 27 minuten vliegtijd, dus je kunt er even mee vooruit.

0 Reactie(s) op: Waarop moet je letten bij de aanschaf van een drone?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.