Wacom Bamboo Pen & Touch

Door: Elmar Rekers | 14 maart 2012 13:40

Review

Wacom timmert de laatste jaren hard aan de weg om van hun Bamboo de 'must have' pentablet te maken. En niet geheel onverdienstelijk. De nieuwste Pen & Touch (CTH470) is namelijk preciezer en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger, en eindelijk draadloos.

Voor iedereen die niet bekend is met de Bamboo-tablets, even een korte introductie: pc-gebruikers die om welke reden dan ook niet met een traditionele muis wensen te werken, hebben de keuze uit een handjevol alternatieven. Zo zijn daar bijvoorbeeld de trackball-muizen, touchpads en zelfs virtuele muizen.

De Bamboo-besturing van Wacom valt in de categorie pentablets, waarbij we de acties op het scherm aansturen middels een tablet-achtige plaat en een bijgeleverde stylus. Een besturing die zeker enige tijd vergt om te wennen, want hebt u uw pc nog nooit aangestuurd met een pennetje, dan zullen de eerste uren ronduit frustrerend verlopen. Heb echter geduld. Is de tablet eenmaal in uw dagelijkse werkzaamheden opgenomen, dan kan het best moeilijk zijn weer terug te vallen op de beperkingen van een klassieke muis.

Zure appel

Als u de pen bij het werkblad van de tablet brengt, zal u zien dat de cursor op uw scherm al beweegt voordat de pen daadwerkelijk het oppervlak raakt. Dit doet in het begin onnatuurlijk aan, maar het is enkel een zure appel waar u even doorheen moet bijten. Niet alleen krijgt u hierdoor (uiteindelijk) een veel realistischere cursorbesturing, ook is hierdoor bij het maken van notities goed zichtbaar waar u gaat beginnen met schrijven.

Het grote werkblad geeft enorm veel vrijheid bij het navigeren.

Zodra u met de drukgevoelige punt het oppervlak van de tablet raakt, zal bijvoorbeeld een link worden aangeklikt of begint de digitale inkt op het scherm te verschijnen. Hoe harder u drukt, hoe dikker de lijn. Iets dat vooral voor de tekenaars onder ons een uitkomst zal zijn.

Limegroen

Qua uiterlijk doet deze derde generatie Bamboo Pen & Touch sterk denken aan zijn voorganger. Al is hij met zijn elf millimeter wel iets dunner en ziet het geheel er wat stijlvoller uit door de minimale aanwezigheid van voegen en lijnen. Jammer is wel dat het ding wederom volledig uit plastic bestaat, wat een beetje goedkoop en breekbaar aanvoelt. Het blauwe led-lampje geeft aan of de bluetooth-verbinding actief is. De zwarte kleur van de behuizing samen met de limegroene details zorgen in ieder geval dat de Pen & Touch op weinig bureaus zal misstaan.

De tablet beschikt naast een groot aanraakgebied voor de pen (147 mm x 92 mm) over vier aanpasbare ExpressKeys die het navigeren op de pc zeker ten goede komen. Nog wat extra programmeerbare knoppen was echter niet overbodig geweest. De meegeleverde pen blijkt vooral een uitkomst te zijn voor taken waarbij precisie een must is. Tekenen, fotobewerking, notities maken, het verloopt allemaal soepeler en sneller dan met een traditionele muis.

Pennetje

Fabrikant Wacom heeft enkele kleine verbeteringen doorgevoerd op de bedieningspen, die overigens weg te stoppen is in een nylon penhoudertje. De stylus ligt nu lekkerder in de hand door de 'soft touch grip' en heeft stevigere knoppen. De pen beschikt nog steeds over 1024 drukniveaus, een nauwkeurigheid die tot op heden moeilijk te evenaren is op de pc. Maar hoewel het maken van geschreven notities hiermee prima te doen is, werkt dit nog lang niet zo intuïtief als op bijvoorbeeld de Galaxy Note van Samsung.

Een leuk extraatje is de implementatie van multitouch. De functie was ook al in de vorige versie beschikbaar, maar het ontbrak destijds behoorlijk aan nauwkeurigheid. Deze is gelukkig flink verbeterd. Hierdoor kunt u met uw vingers eenvoudig door websites scrollen of door fotoalbums bladeren. Daarbij biedt Wacoms eigen applicatiewinkel ook nog eens een handjevol leuke apps voor het gebruik van de tablet. Aanrader is bijvoorbeeld Bamboo Paper, waarmee u uw eigen notitieblokken kunt maken voor kleine notities of schetsen.

Door de 'soft touch grip' ligt de nieuwe stylus lekker in de hand.

We hebben de Pen & Touch uitvoerig getest op systemen met Windows 7, Vista en XP, en de bediening verliep overal even vlekkeloos. Ook op een OS X-systeem levert het apparaat geen problemen op. De tablet is op de pc aan te sluiten middels een usb-kabeltje, maar wilt u zo min mogelijk snoeren over uw bureau hebben lopen dan kan deze ook gewoon worden losgekoppeld. Als u de pc hebt aangesloten op uw televisie dan is het met de tablet ook zeer goed draadloos navigeren vanaf te bank.

Conclusie

De derde generatie Pen & Touch van Wacom is niet alleen een enorme verbetering ten opzichte van zijn voorganger, ook is de besturing beter geschikt voor een allround gebruik. Waar vooral het maken van geschreven notities, tekenen en fotobewerking baat hebben bij de stylus-aansturing, maakt de aangepaste multitouch ondersteuning deze Pen & Touch ook een aanrader voor iedereen die de beperking van een traditionele muis zat is. Jammer alleen van het lange leerproces (hoewel onvermijdelijk) en de wat goedkoop aandoende plastic behuizing.

Bamboo Pen & Touch (CTH470)

Prijs € 89,90

Fabrikant Wacom

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer nauwkeurig

Leuke optionele software

Betaalbaar

Stijlvol design

Minpunten

Tablet en pen voelen goedkoop aan

Te weinig hardwareknoppen

0 Reactie(s) op: Wacom Bamboo Pen & Touch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.