Wacom Inkling

Door: richard-veenstra | 18 april 2012 13:36

Artweaver
Review

Het maken van schetsen doet u waarschijnlijk het liefst op papier. U kunt dan natuurlijk schetsen en krabbels inscannen en vervolgens bewerken in Photoshop of Illustrator. Wacom heeft een beter idee: u tekent met de Inkling op echt papier en naderhand worden u al uw creaties automatisch naar de computer gekopieerd.

De Inkling bestaat uit een digitale pen en een ontvanger. De ontvanger moet u via een usb-kabel aansluiten op uw computer om de interne batterij van de ontvanger op te laden, dit duurt ongeveer drie uur. Zodra het lampje op de ontvanger groen is, kunt u de ontvanger loskoppelen. De ontvanger klemt u aan de bovenkant van een schetsboek of een stapel papier vast en wanneer u wilt beginnen met tekenen, drukt u op de aan-knop op de ontvanger. Door tijdens het schetsen op de rechterknop op de ontvanger te drukken, maakt de Inkling een nieuwe laag aan. Deze lagen worden automatisch herkend door Adobe Photoshop of Illustrator.

Met de Inkling maakt u echte schetsen die u niet meer hoeft in te scannen voor gebruik in uw computer.

De Inkling werkt als een gewone pen en er worden vijf stiften meegeleverd. Dit zijn normale balpen-stiften, u kunt dus gewoon extra stiften in de winkel kopen als ze leeg zijn. Tijdens het schetsen registreert de ontvanger alle bewegingen en worden deze opgeslagen. Er is 2 gigabyte ruimte beschikbaar op de ontvanger. Dit is meer dan genoeg, aangezien één schets niet meer dan een paar megabyte inneemt. De Inkling wordt geleverd met een mooi etui waar alle onderdelen in passen. Dit etui stopt u gemakkelijk in uw tas en weegt bijna niks. Als u de ontvanger aan uw computer hebt bevestigd, kunt u de Inkling zelfs als stylus gebruiken. Uiteraard werkt dit niet zo goed als met een echt tekentablet van Wacom, maar het is een aardige bonus van de makers.

Het etui van de Inkling is goed doordacht.

Schetsen op de pc

Om uw zojuist getekende schets naar uw computer over te dragen, installeert u de software die meegeleverd wordt op de ontvanger. De ontvanger wordt als verwisselbaar station weergegeven onder Windows of Mac OS X. In de Inkling Sketch Manager ziet u al uw schetsen. U kunt ze inzien door erop te dubbelklikken. Bovenin vindt u logo's voor Adobe Photoshop en Illustrator als u deze programma's op uw systeem hebt. Drukt u op één van de logo's, dan wordt direct het desbetreffende programma geopend, inclusief uw schets. Wij hebben Photoshop en Illustrator gebruikt tijdens het testen en dit werkt heel soepel. Ook de programma's Autodesk SketchBook Pro en SketchBook Designer worden ondersteund. Hebt u geen van deze programma's, dan kunt u uw schets opslaan in de formaten psd, jpg, tiff, bmp, svg of png. Wat wel opvalt, is dat de Inkling niet alle getekende lijnen heel precies weergeeft. Sommige op het papier rechte lijnen, verschijnen in Illustrator met lichte krommingen. In de software kunt u onder Voorkeuren overigens wel wat zaken wijzigen zodat de pen uw schetsen beter herkent. De software werkt naar behoren, maar is qua vormgeving wel heel basaal.

De meegeleverde software werkt niet heel intuïtief.

Conclusie

De Wacom Inkling doet wat hij belooft en zet schetsen over naar de pc. Handig is dat hierbij ook lagen gebruikt kunnen worden en dat Adobe Photoshop en Illustrator goed ondersteund worden. De software is helaas wel matig en niet alle lijnen worden even nauwkeurig weergegeven. De Inkling is een interessant product en heeft het in zich om een hit te worden. De prijs is stevig, maar niet te duur.

Wacom Inkling

Prijs € 169,90

Gewicht pen 21 gram

Afmetingen pen 153 x 17 mm (l x b)

Batterijduur Pen maximaal 15 uur, ontvanger maximaal 8 uur

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.4.11 of hoger

Afmeting papier A7- tot A4-formaat

Meegeleverd Etui, usb-kabel, vijf penpunten (waarvan één in de pen)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Lagen direct op te nemen

Integratie met Photoshop en Illustrator

Goede resultaten

Minpunten

Niet alle lijnen worden even nauwkeurig weergegeven

Software is matig

1 Reactie(s) op: Wacom Inkling

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 4 mei 2016 15:15 tien
    Worden de VERSCHILLENDE LAGEN (schetsen Inkling) ook geëxporteerd naar Autodesk Sketchbook Pro? … en Gimp?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.