Wahoo Elemnt Bolt - Klein, handig en compleet

© PXimport

Wahoo Elemnt Bolt - Klein, handig en compleet

Geplaatst: 24 mei 2018 - 04:43

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Erwin Visser

Voor de fanatieke amateur is er op dit moment genoeg te kiezen, misschien zelfs té veel. Deze groep fanaten is gevoelig voor mooi en goed materiaal. Logisch, want tijdens een lange rit is niets zo vervelend als een fietscomputer die niet optimaal werkt. Voor deze groep heeft Wahoo wellicht een oplossing: de Elemnt Bolt.

Bij het openvouwen van het doosje valt meteen op dat er nagedacht is over de vormgeving. Door de glimmende letters en de manier waarop de fietscomputer gepresenteerd wordt - als ware het een gloednieuwe fiets in de etalage van je favoriete winkel - is de eerste indruk ronduit goed.

Bevestiging

In de doos vinden we de computer, ‘front’-mount, usb-kabel, quickstart guide en tiewraps. Ja, je leest het goed: tiewraps. Naast de frontmount levert Wahoo ook een houder voor op je stuurpen. Deze moet je bevestigen met de tiewraps, iets waar ik zelf niet zo snel voor zou kiezen. De Bolt ziet er degelijk uit. Het is een kwestie van smaak of je het apparaat zelf ook echt mooi vindt.

Media has no description

© PXimport

Ik vind het niet de mooiste op de markt, maar wat mij betreft gaat de functionaliteit boven het uiterlijk. Wahoo heeft ook hier veel tijd gestoken in de vormgeving en pretendeert de snelste klok op de markt te hebben. Een leuk ‘weetje’, maar voor de gebruiker zal dit het verschil in snelheid niet zijn. Hoe dan ook: het ziet er wel erg aerodynamisch uit – wanneer je de Bolt in de frontmount klikt, vallen Bolt en mount helemaal samen. Klaar om (persoonlijke) records te breken.

Vooral smart met smartphone

Wat gemak betreft is de Elemnt Bolt je beste vriend – als je tenminste een smartphone hebt. Maar laten we eerlijk zijn, wie heeft dat tegenwoordig niet. Mocht je de Bolt toch willen aanschaffen zonder een smartphone: zonde van de investering. Voor veel functies en instellingen heb je echt een mobiel nodig.

Alles begint al met de installatie. Geen eindeloze instructieboekjes, gewoon de Elemnt App installeren, de QR-code scannen en fietsen maar. Ook de digibeten krijgen dit apparaat aan de praat. Wanneer je kiest voor het hele pakket inclusief cadans- en hartslagmeter heb je deze zo gekoppeld. Via de app kun je gemakkelijk sensoren toevoegen. Houd de sensoren dichtbij de Bolt en klaar is Kees.

Tijdens het rijden is alles overzichtelijk. In de basis heeft de Bolt 3 schermen en er passen in totaal 9 goed leesbare gegevensvelden in het scherm. Wahoo geeft de volledige regie uit handen als het gaat om de indeling van de schermen. Doordat alles vanuit de app wordt geregeld, kun je het apparaat makkelijk en sneller instellen dan wanneer je dit met de knopjes op het apparaat zelf moet doen. Wanneer je iets minder handig bent met apps op telefoons, kost het wellicht iets meer tijd.

Het nadeel van de samenwerking met je telefoon is wel dat je in sommige gevallen afhankelijk bent van je telefoon. Zonder telefoon kun je bijvoorbeeld geen nieuwe routes toevoegen. Om alles uit de Bolt te halen moet je dus, ook onderweg, zorgen voor een opgeladen telefoon met internetverbinding.

Media has no description

© PXimport

De knoppen op de Bolt zelf zijn goed te bedienen. In de voorbereiding heb je deze weinig nodig, maar tijdens het fietsen natuurlijk wel. Wahoo heeft er voor gekozen niet te werken met een touchscreen. Wat mij betreft een prima keuze. Met regen, handschoenen of met het zweet in je handen: je kunt de knoppen altijd prima bedienen.

Onderweg zonder zorgen

Wanneer je op de fiets stapt, wil je je niet druk hoeven maken over allerlei randzaken. Alles moet werken. Je zet je fietscomputer aan en alles wordt zichtbaar in het scherm. Snelheid, hartslag, cadans, wat je maar wil. Mocht je zonder sensoren fietsen, dan heb je deze gegevens natuurlijk niet. Toch geeft de Bolt ook zonder sensor een betrouwbare snelheid aan op basis van de GPS en geeft hij je nog voldoende informatie. Wanneer je in ons vlakke landschap de dijk op sprint geeft de Bolt aan met welk stijgingspercentage je te maken hebt en ook in het Limburgse landschap geeft de Bolt betrouwbare informatie. Op de Keutenberg liepen mijn benen vol met zuur, maar de Bolt stelde mij gerust: het was er inderdaad steil! De stijging wordt in percentages weergegeven en in de vorm van een grafiekje (wat de lucht inschiet zodra ik omhoog fiets).

Mocht je de Bolt willen gebruiken als navigatiemiddel, dan kun je prima op weg. Je kunt hier weer handig gebruik maken van je smartphone, door bijvoorbeeld Strava of Ride with GPS te koppelen aan de Elemnt App. Wanneer je een route maakt in één van deze programma’s wordt deze automatisch in de app gezet. Voordat je gaat fietsen moet je deze dan wel even koppelen met het apparaat. De kaart ziet er niet heel ‘sexy’ uit, maar is wel duidelijk. De route is mooi zichtbaar en de Bolt geeft goed aan waar ik heen moet. Met mijn zonnebril op heb ik echter wel moeite met het lezen van de instructies. Gelukkig geven de LED-lampjes aan of ik naar rechts of naar links moet en maakt de Bolt geluid als er iets moet gebeuren. Zodra je van de route afwijkt, laat hij je dat duidelijk weten. Jammer is wel dat hij je geen alternatief geeft. Dan moet je toch echt even zelf zoeken.

Media has no description

© PXimport

De LED-lampjes bovenaan het apparaat vormen een leuke toevoeging. Zo geven ze aan of je onder of boven je gemiddelde rijdt, in welke hartslagzone je rijdt of ze helpen je, zoals ik al eerder aangaf, met navigeren. Of dit ook echt nodig is? Waarschijnlijk niet, maar het is wel leuk. Een rit van meer dan negen uur inclusief navigatie kan de Bolt overigens prima aan. Na een rit van bijna negen uur had ik nog 39% batterij over. Een prima score, zeker voor de duurfietsers onder ons.

Live track

Wil je dat het thuisfront je verrichtingen volgt? Dat kan. Wahoo biedt namelijk, via de app, een livetrackfunctie aan. Hierbij kun je mensen uitnodigen en toevoegen aan je account, ook via social media. De livetrackfunctie werkt overigens alleen wanneer je telefoon is gekoppeld. Belangrijk om te weten: zelf heb ik gemerkt ik dat bij een langere pauze (15 minuten of langer) de livetrack stopt en niet meer verder gaat. Hopelijk komt er in de toekomst een livetrackfunctie vanuit de Bolt zelf en niet vanuit de app.

Conclusie

De Wahoo Elemnt Bolt is een klein, handig en compleet apparaat voor de fanatieke wielrenner. Je kunt er je trainingen mee rijden, in onbekend gebied navigeren of gewoon ontspannen mee fietsen. De samenwerking met de smartphone werkt zeer prettig en is goed te volgen. Voor de beginnende fietser is het een zeer uitgebreid apparaat met wellicht meer mogelijkheden dan nodig. Wanneer je een goed idee hebt van wat je uit je fiets wil en kan halen, is de Bolt een prima optie. De Wahoo Elemnt Bolt is dan misschien niet de meest sexy computer, maar hij werkt wel ontzettend goed.

9,0

Ons oordeel

Wahoo Elemnt Bolt

Pluspunten

Eenvoudig in gebruik

Goede ondersteuning app

Toont alles wat je nodig hebt

Minpunten

Je hebt altijd een smartphone nodig

Berekent niet automatisch een nieuwe route

Conclusie

**Prijs:** 239 euro **Display:** 2,2-inch **Batterijduur:** 15 uur **Connectiviteit:** Micro-USB, ANT+, WiFI, bluetooth **Overig:** Waterbestendig, snelheidsmeter met GPS of sensor, hartslagmeter met band, cadansmeter met extra sensor, navigatie **Website:** [wahoofitness.com](https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-computers/gps-elemnt-bolt)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000