Review Wahoo ELEMNT - In zijn element

© PXimport

Review Wahoo ELEMNT - In zijn element

Geplaatst: 15 september 2018 - 10:35

Aangepast: 15 september 2023 - 08:35

Redactie ID.nl

Wahoo heeft drie fietscomputers op de markt gebracht. De ELEMNT, de ELEMNT Bolt en de ELEMNT Mini. De ELEMNT is het ‘vlaggenschip’. Althans, het is de duurste en de grootste van de drie. Maar is hij de prijs waard?

8,0

Ons oordeel

Wahoo ELEMNT

Pluspunten

Betrouwbare GPS connectiviteit

Duidelijk scherm met veel gegevensvelden

Goede connectie en eenvoudig in gebruik met de app

Minpunten

Je kunt geen gebruik maken van trainingsprogramma’s

Zonder vooraf geselecteerde route kun je niet navigeren

Erg groot

Conclusie

Prijs: 299 euro Display: 2,7 inch Batterijduur: 17 uur Snelheidsfuncties: Huidige snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid Afstandsfuncties: Gereden afstand, totale afstand, nog te rijden afstand Overig: Rittijd, totale bewegingstijd, klok, hoogtemeting, hartslag, vermogen, cadans Website: [wahoofitness.com](https://eu.wahoofitness.com/devices/bike-computers/gps-bike-computer-elemnt)...
Lees meer

Bij het openklappen van de doos schrik je wellicht van de omvang. De behuizing oogt erg groot. Dit komt doordat Wahoo ervoor heeft gekozen de ELEMNT aan zowel de bovenzijde als de linkerzijde te voorzien van LED lampjes. Door deze keuze valt het scherm een beetje weg en lijkt het klein, terwijl het scherm met 2,7 inch voor een fietscomputer toch behoorlijk groot is.

Op de ELEMNT zelf zijn vijf fysieke knoppen te vinden. Tijdens het rijden is het niet eenvoudig alle knoppen te bedienen. Zeker de knoppen aan de zijkant laten zich moeilijk indrukken. Met de knoppen op de voorzijde kun je door de verschillende schermen wandelen of je kunt de rit starten/stoppen.

Met de knop aan de linkerzijde kom je in een menu waar je instellingen kunt wijzigen. Voor de uitgebreide instellingen of voor het aanpassen van de pagina’s dient er gebruik te worden gemaakt van de telefoon (hier later meer over). Met de knoppen aan de rechterzijde kun je inzoomen op het scherm, zo kun je meer of minder gegevensvelden in beeld toveren of even inzoomen op de kaart als je aan het navigeren bent.

Media has no description

© PXimport

Wahoo heeft ervoor gekozen gebruik te maken van een zwart/wit scherm, dit heeft als voordeel dat het contrast erg sterk is. In de volle zon is alles goed leesbaar, ook met een zonnebril op kun je het scherm nog steeds prima lezen.

Het nadeel van een zwart/wit scherm zie je met name tijdens de navigatie. Met kleuren kun je beter de verschillende wegen aflezen, door bijvoorbeeld een andere kleur voor je route ten opzichte van de overige wegen te zien, waardoor het navigeren makkelijker wordt. Toch is dit niet echt een groot probleem, omdat het scherm groot genoeg is en je alsnog een duidelijk overzicht houdt.

Installatie

Voor uitgebreide instellingen dien je de app van Wahoo te installeren op je telefoon. Het installeren van de app en het instellen van de ELEMNT gaat allemaal vrij logisch, ook wanneer je weinig verstand of ervaring hebt is alles eenvoudig in te stellen. Nadat de fietscomputer gekoppeld is kun je alle schermen naar eigen wens inrichten.

Wahoo levert bij deze Elemnt een zogenaamde ‘front mount’ waarmee je de fietscomputer voor je stuur plaatst en een simpele mount om de computer op je stuur te bevestigen. Daarnaast is er nog een speciale ‘mount’ voor aan een tijdritstuur. Gezien de omvang van het apparaat (en daarmee het gewicht) is het de vraag of je dit überhaupt wilt in een gevecht tegen de tijd waarin ieder grammetje telt.

Data, data en nog eens data

Een groot voordeel van de ELEMNT is dat je maar liefst elf gegevensvelden tegelijkertijd in beeld kunt krijgen. Welke informatie je wilt zien in deze gegevensvelden kun je helemaal zelf bepalen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, zeker als je ook in het bezit bent van extra sensoren zoals een cadansmeter, een hartslagmeter en een vermogensmeter. Deze sensoren worden overigens niet standaard meegeleverd.

Media has no description

© PXimport

De ELEMNT laat nog meer data zien middels de LED lampjes links én boven het scherm. Een leuke toevoeging voor wanneer je aan het navigeren bent, maar toch informatie wil blijven ontvangen over bijvoorbeeld je hartslag of je gemiddelde snelheid. Je kunt namelijk zelf bepalen wat de lampjes aangeven. De lampjes veranderen van kleur en in aantal.

Wanneer je onder je gemiddelde snelheid fietst worden de lampjes geel en nemen ze af in aantal, zodra je erboven fietst worden ze blauw en zullen het er meer worden. Ditzelfde principe wordt ook gebruikt bij de hartslag en zelfs bij het meten van het vermogen. De led’s zijn een leuke toevoeging en een goede stimulans maar niet onmisbaar.

Nooit meer zoeken

Bij het navigeren komt het grote scherm echt tot zijn recht. Met het sterke contrast en de eenvoudige weergave is de weg goed te zien. Zelfs de aanwijzingen die in beeld komen zodra er een afslag aankomt zijn goed leesbaar. Tijdens het navigeren kunnen de led’s je ook ondersteunen, ze werken als een soort knipperlicht zodra je een bocht nadert. De kaarten, die standaard in het apparaat staan opgeslagen, zijn erg gedetailleerd. De kleinere straatjes worden duidelijk afgebeeld en onverharde wegen zijn goed te onderscheiden van de verharde wegen.

Via programma’s als Strava of RouteWithGps kun je routes tekenen en opslaan als GPX-bestand. Wanneer je deze programma’s koppelt met de app van Wahoo worden de routes automatisch geupload. Als je een route gaat rijden is het een kwestie van je route selecteren en op ‘ok’ klikken. Een leuke mogelijkheid is het omgekeerd kunnen rijden van je route. Makkelijk wanneer je bijvoorbeeld naar een vriend fietst en aan het einde van de dag terug wil navigeren zonder daarvoor een aparte route te maken.

Media has no description

© PXimport

Tijdens het fietsen wordt de route aangegeven met kleine pijltjes op de kaart, het wordt moeilijk de weg nu nog kwijt te raken. Mocht dit toch gebeuren, dan gaan de led lampjes rood knipperen en geeft hij een waarschuwingssignaal.

Het is wel jammer dat de ELEMNT je vervolgens een beetje aan je lot overlaat. Hij geeft je geen alternatieve route of een manier om zo snel mogelijk terug op de route te komen. Mocht je vervolgens een adres in willen voeren om op die manier je route weer te vervolgen, dan heb je ook een probleem. Het is namelijk niet mogelijk om adres gestuurd te navigeren zoals je dat kent van navigatiesystemen in de auto.

Een leuke functie is de livetrack. Met deze functie kunnen anderen jou volgentijdens het fietsen. Via de mail kun je mensen hiervoor uitnodigen, tijdens je rit zien ze dan een actuele locatie op de kaart. Ook heeft Wahoo een optie om andere Wahoo gebruikers te volgen. Dit kan erg leuk zijn wanneer je met vrienden, die ook gebruik maken van een Wahoo fietscomputer, in de bergen aan het fietsen bent en wilt weten hoever je voor of achter je beste maat zit.

Trainingsmaatje

Fanatieke fietsers willen vaak graag een trainingsmaatje om bij in het wiel te rijden of om mee te concurreren. Het is prettig wanneer de fietscomputer als partner kan fungeren zodra je fietsmaat het af laat weten of ter ondersteuning. De ELEMNT heeft helaas wat minder mogelijkheden als het gaat over trainen. Zo is het niet mogelijk je eigen work-outs op de ELEMNT te zetten of een virtuele partner in te stellen. Een gemiste kans op een fietscomputer met zoveel mogelijkheden.

Conclusie

De Wahoo ELEMNT is een fietscomputer voor de fanatieke fietser, voor de echte trainingsbeesten is hij wellicht minder geschikt door het ontbreken van directe trainingsmogelijkheden. Wanneer je niet in het bezit bent van een smartphone heeft het aanschaffen niet zoveel zin maar samen vormen ze een compleet product waarvan het gebruiksgemak meer dan uitstekend is te noemen.

Voor het mooie is de ELEMNT iets te groot, dit is echter een kwestie van smaak. Het scherm is door het schermformaat wel goed leesbaar en het navigeren werkt daardoor erg prettig. Voor €299,00 krijg je een mooi product en letterlijk veel ‘waar’ voor je geld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten