Wat is Bluetooth Auracast en wat heb je eraan?

© PXimport

Wat is Bluetooth Auracast en wat heb je eraan?

Geplaatst: 18 augustus 2022 - 09:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:44

Wesley Akkerman

Bluetooth Auracast is een nieuwe naam voor een serie reeds bestaande mogelijkheden waar we tot nu toe nog niet veel over gehoord hebben. Wat is dit precies voor standaard en wat heb je er aan? In dit artikel werpen we een blik op de nieuwe technologie.

De volgende generatie van bluetooth neemt eindelijk vlucht, nadat eerder uitgerolde functies een langzame start kenden. De organisatie achter de bluetoothstandaard, SIG, wil dat punt kracht bijzetten door een naamsverandering door te voeren voor die verzameling opties die eerder dus niet zo populair bleken: Bluetooth Auracast. De iets langere naam van wat voorheen ‘Bluetooth Audio Sharing’ was, is ‘Auracast broadcast audio’. Maar wat heb je eraan?

 

© PXimport

Reden van naamswijziging Bluetooth Auracast

Er zit een simpele reden achter de naamswijziging van Bluetooth Auracast. De SIG-organisatie legt uit dat de oude naamgeving niet zo effectief was. Het was voor veel mensen niet meteen duidelijk wat precies de usecase was voor de technologie. Ook was niet duidelijk dat er dit keer eindgebruikers zijn die een specifieke ervaring hebben wanneer ze audio via Bluetooth Auracast ontvangen. Met Auracast is het mogelijk op grote schaal audio te delen met ontvangende apparaten.

Dat is één van de belangrijkste functies binnen het nieuwe Bluetooth LE-formaat (LE staat in dit geval voor low energy, als in: de standaard verbruikt weinig energie). Eén enkele bluetoothuitzender kan een onbeperkt aantal bluetoothontvangers bereiken, tegelijkertijd. Dit kan handig zijn in stadions, auditoria en andere gigantische locaties. Zo hoeft een organisaties slechts voor één signaal en uitzender te zorgen, terwijl iedereen dat enige signaal kan ontvangen en beluisteren.

Bluetooth Auracast is op verschillende manieren te gebruiken, zoals op gigantische locaties waarbij audio een rol speelt of waar het ten gehore brengen van belangrijke meldingen belangrijk is, maar je kunt ook een bluetoothstream delen met een onbeperkt aantal vrienden om je heen. 

De technologie heeft dus niet alleen een professioneel aspect, maar is dus ook te gebruiken in persoonlijke sferen. Je moet dan wel over hardware beschikken die Auracast ondersteunt.

 

© PXimport

Andere, handige dingen

Bluetooth Auracast biedt daarnaast nog wat andere, handige dingen aan. Denk dan aan de nieuwe audiocodec L3, die betere kwaliteit levert dan sbc (een standaardcodec voor veel smartphones en oordopjes). De audiokwaliteit is beter, terwijl de stream niet meer bandbreedte gebruikt. Daarnaast is er ondersteuning voor multistreaming

Dat betekent dat je allebei je oordopjes aan je smartphone kunt koppelen. Nu is het zo dat je één oortje koppelt, en dat oortje verbinding legt met het andere oortje. Maar met multistream leg je dus vanaf je smartphone een directe verbinding aan.

De nieuwe standaard werd al in 2020 aangekondigd, maar geniet momenteel dus nog maar weinig populariteit. Dat betekent niet dat we nooit kennis gaan maken met Bluetooth Auracast, want de support is onderweg. 

Zo troffen we ondersteuning voor de standaard aan in een bèta voor Android 13, waardoor de kans dus aannemelijk is dat dat besturingssysteem in elk geval support ingebakken krijgt. Ook moeten we nog wachten op de eerste Auracast-oordoppen en -koptelefoons.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten