7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam van 2014?

Door: jeroen-horlings | 13 augustus 2014 10:15

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Wat is er leuker dan jezelf filmen terwijl je iets bijzonders doet? Denk aan een parachutesprong, skiën of mountainbiken. Dankzij de extreem wijde hoek en de compacte, waterbestendige behuizing van actiecamera's zijn ze ideaal om alles vast te leggen. We testen zeven modellen.

Actiecamera's bestaan al bijna tien jaar, maar hebben de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Op het eerste gezicht is dat vreemd, want veel kun je er niet mee. Je kunt niet inzoomen, ze hebben alleen een groothoekstand en slechts een paar knopjes. Waarom zijn deze kleine videocamera's dan zo populair? Vooral omdat ze dankzij de extreme groothoekstand vrijwel alles om je heen kunnen vastleggen.

Als je zo'n camera op of naast je hoofd bevestigd, is het perspectief bijna gelijk aan wat je met je ogen ziet. De beeldhoek is doorgaans 170 graden, dat bijna net zoveel is als het blikveld dat je hebt als je je armen aan de zijkant uitstrekt, waarbij je dan nog net je vingers kunt zien in je periferisch zicht. Doordat de camera bij de positie van je ogen zit, beleef je alles weer opnieuw als je de videobeelden terugkijkt. En dat is bijzonder, vooral wanneer je iets onderneemt dat niet alledaags is, zoals parachutespringen, skiën, wildwaterkanoën, mountainbiken of snorkelen. Op YouTube staan duizenden voorbeelden van sporters die van een berg afspringen, waarbij actiecamera's alles tot in detail vastleggen. Die video's kun je overigens ook downloaden.

De beleving is zo echt dat je er hoogtevrees van kunt krijgen. Doordat een actiecamera veel kleiner en lichter is dan een normale videocamera, kun je hem makkelijk op kleding, een helm of bijvoorbeeld een surfplank bevestigen. Dat kan zowel met een stevige plakstrip die zich op ieder oppervlak kan nestelen, als met behulp van tientallen accessoires.

Mogelijkheden

De actiecamera is bedacht door het merk GoPro dat in 2005 zijn eerste waterdichte polscamera introduceerde. Het is daarom niet verwonderlijk dat GoPro marktleider is, maar de concurrentie is de afgelopen jaren flink toegenomen. Naast bekende videomerken als Sony, JVC en Panasonic (dat voor deze test helaas geen model kon aanleveren), zijn ook diverse 'onbekende' merken opgestaan die zich proberen te onderscheiden op het gebied van prijs, accessoires of specificaties.

Los van de grote hoek zijn veel actiecamera's ook geschikt om veel beelden per seconde vast te leggen, variërend van 60 beelden per seconde in de 1080p-stand tot 120 beelden per seconde in 720p (en nog meer beelden per seconde in lagere resoluties). Omdat we normaal filmen met 24 tot 30 beelden per seconde kun je die extra beelden gebruiken om actievideo's vloeiend vertraagd af te spelen. Sommige actiecamera's worden (optioneel) geleverd met een kleurenscherm waarop je de beelden live kunt zien (en terugkijken). Als je de camera op je hoofd draagt, is dat niet noodzakelijk, vandaar dat zo'n scherm niet altijd standaard wordt meegeleverd. Meestal kun je ook je smartphone of tablet gebruiken om beelden live te bekijken of instellingen te wijzigen, dankzij wifi-functionaliteit. Niet onbelangrijk: in tegenstelling tot normale camera's zijn actiecamera's (spat)waterdicht. Weet je nog niet welke camera bij jou past? Lees dan dit artikel eens.

GoPro Hero 3+ Black

De GoPro Hero 3+ Black is het topmodel van marktleider GoPro. In vergelijking met zijn voorloper, de Hero 3 Black, is bij de huidige uitvoering de meegeleverde behuizing twintig procent kleiner en gaat de accu dertig procent langer mee. Naast filmen in 720p en 1080p kan de camera ook filmen in 4K. Dat kan wel slechts 15 beelden per seconde wat eigenlijk te weinig is voor snel bewegende beelden.

Er is ook nog een 2,7K-stand die niet aansluit bij een bepaald beeldformaat, maar die wel gebruikt kan worden als bronmateriaal voor 1080p-beelden. Dankzij de hogere resolutie kan dan achteraf een uitsnede worden gemaakt en kan het overtollige beeld gebruikt worden voor digitale beeldstabilisatie. Want beeldstabilisatie ontbreekt vreemd genoeg bij de producten van de marktleider. Wat helemaal nieuw is aan de Hero 3+ Black is de zogenaamde SuperView-stand in 1080p en 720p. In plaats van alleen het middelste deel van de sensor te gebruiken voor 16:9-video, wordt de gehele 4:3-sensor gebruikt, waarbij het beeld op een slimme manier wordt teruggerekend naar 16:9 met beduidend meer groothoek als positief gevolg. Het verschil is duidelijk zichtbaar en hoe meer groothoek des te meer van de omgeving wordt vastgelegd.

De Hero 3+ Black kan 30 foto's in één seconde produceren, waarmee hij de concurrentie ver achter zich laat. Iets waar de actiecamera flink mee scoort, is de omvang en het gewicht. Zonder het meegeleverde onderwaterhuis weegt hij slechts 74 gram en is hij met afstand de meest compacte actiecamera. Als je een camera op je motor, helm of surfplank bevestigt, moet die zo klein en licht mogelijk zijn en daarvoor heeft GoPro dus de beste papieren. Daar staat tegenover dat de camera niet is uitgerust met een lcd-scherm, in tegenstelling tot de meeste concurrenten in deze test. Een aanraakgevoelig lcd-scherm is optioneel leverbaar en daar is ook een grotere behuizing voor beschikbaar. Een algemeen pluspunt dat voor alle GoPro-producten geldt, is het enorme aanbod aan accessoires.

Hoewel de camera met wat basisbevestigingsmateriaal geleverd wordt, is er via winkels voor ieder doel wel een accessoire, variërend van kleding met bevestigingspunten tot en met een autostatief dat je op het raam (of het metaal) kunt plakken. De beeldkwaliteit van de Hero 3+ Black is op alle fronten uitstekend en ook zichtbaar beter dan van de goedkopere Silver-editie. Hij is alleen behoorlijk prijzig en er is veel goedkopere concurrentie.

GoPro Hero 3+ Black

Oordeel 4,5 / 5

Pluspunten

+ Uitstekende beeldkwaliteit

+ Zeer licht en compact

+ Inclusief afstandsbediening

+ Zeer veel accessoires beschikbaar

Minpunten

- Prijzig

- Geen beeldstabilisatie

- Geen lcd-scherm meegeleverd

Specificaties

Prijs: € 449,-

Website: www.gopro.com

5 Reactie(s) op: 7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam van 2014?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2014 11:31 Anoniem
  Mooi stukje over de diverse actioncams. Wel erg jammer dat een ander elementair element niet getest is namelijk het uithoudingsvermogen van de bijgeleverde accu. Dit is erg belangrijk als je wat langer sport.
  Wat mij betreft een groot gemis en zeker iets wat in de beslissing meegenomen moet worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2014 20:33 Anoniem
  Jammer dat de Drift Ghost S niet meegenomen in deze test terwijl bij de top hoort.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 11:56 Roh4000
  Bij de Sony HDR-AS100V zit een nauwsluitende waterdichte omhulsel. Prima onderwater te gebruiken dus. Beetje flauw om dit als minpunt te vermelden.
  Voor de rest zou ik willen verwijzen naar diverse vergelijkingsfilmpjes op het internet, zodat een ieder voor zichzelf kan uitmaken welke actioncam voor hem of haar de beste kwaliteit levert.
  De GoPro heeft bijvoorbeeld geen beeldstabilisatie waarmee je als actioncam dus nooit goede beelden kan leveren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juli 2015 19:30 Anoniem
  Liquid Image EGO 727.. hele goede kwaliteit en hele vriendelijke prijs

  https://youtu.be/91ytniyHamg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2015 16:41 Anoniem
  Dit is geen revieuw maar gewoon wat klets, jvc heeft matige beeldkwaliteit en je kunt het scherm niet uitzetten zegt mij genoeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.