7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam van 2014?

Door: jeroen-horlings | 13 augustus 2014 10:15

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Nilox F-60

De merknaam Nilox is onderdeel van het Italiaanse Gruppo Esprinet, dat ook sport- en fitaccessoires op de markt brengt. De F-60 is het topmodel uit de Foolish-actiecamera-reeks. De camera oogt een beetje goedkoop met een behuizing van plastic in zilverkleur. Toch zit de camera degelijk in elkaar en zijn de specificaties heel netjes. De beeldhoek is met 175 graden het grootst, al zien wij geen duidelijk verschil met de 170 graden van beide GoPro's. De F-60 wordt standaard geleverd met een kleurenscherm dat losgekoppeld kan worden van de body.

De kwaliteit van het scherm is niet heel goed, maar het heeft zeker meerwaarde. Waar de F-60 zich vooral mee onderscheidt, is de zeer complete uitrusting. Naast een onderwaterhuis wordt er, net als bij de camera van het merk Isaw (zie verderop in dit artikel), een extra omhulsel meegeleverd voor gebruik boven water. Opvallend is ook dat Nilox een extra accu meelevert, die je net als het scherm aan de achterzijde kunt klikken. Deze heeft ook nog een fractie meer capaciteit (1100 mAh). Maar je moet dan dus wel kiezen of je voor het lcd-scherm gaat of voor de accu met meer capaciteit. Net als bij de veel duurdere GoPro Hero 3+ wordt er standaard een (waterdichte) afstandsbediening meegeleverd, die je met een clip op je kleding kunt bevestigen. Handig is dat de camera zonder behuizing over een statiefaansluiting beschikt, wat erg van pas kan komen.

Een ietwat vreemde zet van Nilox is dat men op het oog dezelfde accessoire-aansluiting als GoPro lijkt te gebruiken, maar de aansluiting is ongeveer een millimeter dikker waardoor het net niet past. Mogelijk is dit gedaan om juridische claims van GoPro te voorkomen. Waar de F-60 mee uit de toon valt (als enige van de geteste actiecamera's), is de afwezigheid van wifi. Het is dus niet mogelijk om met een app de camera te bedienen of om instellingen te wijzigen. Dit wordt enigszins gecompenseerd door de meegeleverde afstandsbediening en het lcd-scherm, maar toch is het niet helemaal meer van deze tijd. De beeldkwaliteit is goed, maar die van de duurdere modellen is wel wat beter - vooral onder slechte lichtomstandigheden. Als je de onderwaterbehuizing gebruikt, klinkt het geluid wat hol en zacht. Ondanks de genoemde minpunten biedt de Nilox F-60 voor de prijs de meest complete uitrusting en is daardoor onze redactietip.

Nilox F-60

Oordeel : 4 / 5

Pluspunten

+ Kleurenscherm meegeleverd

+ Audio-in-aansluiting

+ Afstandsbediening

+ Statiefaansluiting

Minpunten

- Geen wifi

- Lijkt compatibel met GoPro, maar is het niet

- Matige geluidskwaliteit in behuizing

- Geen beeldstabilisatie

Specificaties

Prijs: € 330,-

Website: www.actionpro.nl

Garmin VIRB Elite

Navigatiefabrikant Garmin heeft zich ook op markt van actiecamera's gestort, maar met de afwijkende vormgeving en specificaties is het beslist geen 'me too'-product. Wij testten de Elite-versie, die beschikt over wifi, een gps en hoogte- en versnellingsmeter. De gps wordt slim benut met een speciale ski-modus waarbij de camera alleen filmt als je daalt en dus niet wanneer je in de skilift zit. De camera zelf is waterdicht tot één meter waardoor je geen onderwaterhuis nodig hebt, tenzij je wilt duiken (in dat geval moet je de behuizing wel los aanschaffen, in tegenstelling tot de meeste concurrenten). De accu is zeer groot en gaat ruim drie uur mee.

De MicroSD-kaart is onder de accu geplaatst in een soort simslot, wat een beetje onhandige locatie is. De VIRB bevat een energiezuinig kleurenscherm zonder achtergrondverlichting, maar die is daardoor soms slecht te bekijken en vrij kleurloos. De camera bedienen is eenvoudig: met een grote schuifknop start en stop je de opname. De beelden zijn helder, scherp en kleurrijk. Wel is het jammer dat er geen onderwaterhuis is meegeleverd, zeker omdat de prijs aan de hoge kant is. Wie geen wifi- en gps nodig heeft, kan ook naar de goedkopere versie uitkijken.

Garmin VIRB Elite

Oordeel : 3 / 5

Pluspunten

+ Goede beeldkwaliteit

+ Waterdicht tot 1m diepte

+ Beeldstabilisatie

+ Gps

Minpunten

- Prijzig

- Relatief groot en zwaar

- Geen onderwaterbehuizing meegeleverd

- Kleurenscherm zonder verlichting

Specificaties

Prijs: € 399,-

Website: www.garmin.nl

5 Reactie(s) op: 7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam van 2014?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2014 11:31 Anoniem
  Mooi stukje over de diverse actioncams. Wel erg jammer dat een ander elementair element niet getest is namelijk het uithoudingsvermogen van de bijgeleverde accu. Dit is erg belangrijk als je wat langer sport.
  Wat mij betreft een groot gemis en zeker iets wat in de beslissing meegenomen moet worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2014 20:33 Anoniem
  Jammer dat de Drift Ghost S niet meegenomen in deze test terwijl bij de top hoort.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2015 11:56 Roh4000
  Bij de Sony HDR-AS100V zit een nauwsluitende waterdichte omhulsel. Prima onderwater te gebruiken dus. Beetje flauw om dit als minpunt te vermelden.
  Voor de rest zou ik willen verwijzen naar diverse vergelijkingsfilmpjes op het internet, zodat een ieder voor zichzelf kan uitmaken welke actioncam voor hem of haar de beste kwaliteit levert.
  De GoPro heeft bijvoorbeeld geen beeldstabilisatie waarmee je als actioncam dus nooit goede beelden kan leveren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juli 2015 19:30 Anoniem
  Liquid Image EGO 727.. hele goede kwaliteit en hele vriendelijke prijs

  https://youtu.be/91ytniyHamg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2015 16:41 Anoniem
  Dit is geen revieuw maar gewoon wat klets, jvc heeft matige beeldkwaliteit en je kunt het scherm niet uitzetten zegt mij genoeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.