Wat is de beste IP-camera?

Door: redactie-computertotaal | 05 februari 2016 13:12

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De markt voor IP-camera's zit in de lift, dat is wel duidelijk als je kijkt naar de opkomst van de slimme, cloud-gebaseerde camera's zoals de Nest van Google en het Arlo-systeem van Netgear. Wij hebben uitgezocht wat er te koop is in het betaalbare segment en uiteraard ook welke de beste zijn.

Een IP-camera is een handige toevoeging aan je thuisnetwerk als je graag op de hoogte wilt blijven van het wel en wee in huis (of buitenshuis als je een buitencamera hebt). Uiteraard is beveiliging van oudsher een van de belangrijkste gebruiksdoelen van dit type camera's, simpelweg omdat ze daar in het zakelijke segment voor worden gebruikt. Lees ook: Benader je thuisnetwerk vanaf internet.

Lange tijd waren camera's die hier echt geschikt voor waren overigens niet bepaald bereikbaar voor de gemiddelde consument, want ze waren erg duur. Je moest toch al richting de 1000 euro gaan denken om een apparaat te vinden dat een goede beeldkwaliteit leverde. Met name in het betaalbare segment (zo'n 200 euro of minder) was die beeldkwaliteit armzalig. Je kreeg met name bij wat mindere lichtomstandigheden een bak ruis te zien, maar ook bij daglicht was de kwaliteit verre van goed te noemen.

Een tweede gebruiksdoel heeft niet zozeer te maken met het in de gaten houden van je spullen, maar van je huisgenoten, bijvoorbeeld kinderen en huisdieren. Dat levert regelmatig beelden op die het bewaren zeker waard zijn. Dan hebben we het nog niet eens zozeer over 'bewijs' bij eventuele beschuldigingen aan het adres van kinderen of huisdieren, maar ook over het vastleggen van de leuke momenten. Denk hierbij aan een grappige situatie waarin een hond of kat zich bevindt of iets soortgelijks van je kinderen. Ook voor dit gebruik zijn beeldkwaliteit en -scherpte uiteraard van cruciaal belang, iets wat dus lange tijd buiten het bereik van de wat kleinere beurs lag.

Een professionele netwerkvideorecorder kan het beeld van meerdere camera's verwerken en opslaan.

Betaalbaar en eenvoudiger

Betaalbare IP-camera's zijn inmiddels echter doorgebroken. Dat heeft allereerst te maken gehad met de opkomst van wifi als verbindingsmethode. Als je een IP-camera installeert, dan moet je er al rekening mee houden dat je het netsnoer weg moet werken. Daarnaast nog een netwerkkabel wegwerken, is dan vaak net wat te veel gevraagd, zeker ook omdat die kabel uiteraard ook aangesloten moet worden op een router of switch. Als je de camera een eind van de router of switch wilt installeren, moet je dus een kabel trekken, eventueel inclusief boren door muren. We kunnen ons voorstellen dat je dan nog eens goed gaat nadenken of je dit wel echt wilt.

Let wel, een netwerkkabel kan veiliger zijn voor de gegevens die de camera verstuurt: de communicatie blijft dan immers binnen de vier muren van je huis. Dat is met wifi uiteraard niet het geval. Als je zorgt voor goede wachtwoorden voor je thuisnetwerk en je camera's, hoeft wifi echter niet minder veilig te zijn. Als iemand kwaad in de zin heeft en jouw thuisnetwerk op kan dankzij een zwak wachtwoord op de wifi van je router, dan maakt het in ieder geval niet meer uit of je camera bekabeld of draadloos is verbonden.

Wifi is verder ook doorgebroken bij IP-camera's dankzij de overstap van mjpeg naar H.264 als videocodec. Mjpeg staat voor motion jpeg, oftewel een aaneenschakeling van (licht gecomprimeerde) jpegs. Deze manieren van encoderen levert een stream op die veel bandbreedte vereist en dus ook veel opslagcapaciteit. Dat houdt onder andere in dat je eigenlijk niet boven VGA (480p) moet gaan als resolutie als je de communicatie via wifi wilt laten verlopen. Met H.264 is er veel meer compressie mogelijk en behoren 720p en zelfs 1080p tot de mogelijkheden, waarmee in ieder geval veel scherpere plaatjes en filmpjes te schieten zijn. Voor deze extra resolutie en compressie is uiteraard ook meer rekenkracht nodig, maar dat is tegenwoordig geen probleem meer.

Je camera beveiligen

Misschien is het een open deur, maar een IP-camera moet je goed beveiligen! Meestal is zo'n camera voorzien van een simpel standaardwachtwoord, en niet iedereen neemt de moeite om dit aan te passen. Er zijn websites, zoals www.insecam.org, die de streams van onvoldoende beveiligde camera's oppikken en op internet beschikbaar maken. Daar wil jij niet tussen staan! Verander dus altijd de standaard inloggegevens, ook als de camera daar zelf niet om vraagt. Je kunt via Radar een uitzending over dit onderwerp online terugkijken.

In de cloud

Een van de voornaamste veranderingen als het gaat om IP-camera's, is de opkomst van de cloudcamera. Google heeft de Nest Cam, Netgear het Arlo-systeem, Logi(tech) de Circle en dan zijn er ook nog de (in dit segment) minder bekende namen zoals onder andere Spotcam, Netatmo en Withings die cloudcamera's op de markt brengen. Dit type camera wordt gekenmerkt door de continue koppeling met de cloud. Niets wordt lokaal opgeslagen en er wordt in de meeste gevallen continu opgenomen op servers van de fabrikant.

De beschikbare opslagcapaciteit op de servers varieert per camera/merk, maar vooralsnog is ongelimiteerde opslag niet mogelijk. Daarnaast zit er bij vrijwel alle fabrikanten een addertje onder het gras in de vorm van een abonnement dat je af moet sluiten om bij je geschiedenis te kunnen. Bij de Nest Cam is dat het meest rigide doorgevoerd. Daar kun je helemaal niets terugkijken zonder abonnement op Nest Aware. Belkin bewandelt eenzelfde route. Bij Spotcam krijg je een dag gratis, evenals bij de Circle. Die laatste biedt vooralsnog overigens geen langere houdbaarheid aan, bij Spotcam kan dat wel. De maximale retentie die wij zijn tegengekomen bij de apparaten die we hebben getest, is zestig dagen bij de Arlo-camera van Netgear. Die heeft ook de langste retentie van data zonder dat je betaalt, namelijk zeven dagen. Nest en Spotcam houden het op maximaal dertig dagen bij betaling, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot honderden euro's per jaar.

Cloudcamera bedienen

Een cloudcamera bedien je in de regel met behulp van een app en je hebt er een account voor nodig, omdat je moet inloggen op de servers in de cloud waar je bestanden zijn opgeslagen. Bij veel van de apparaten is ook een webinterface beschikbaar. Van de door ons geteste apparaten moet alleen de Logi Circle dit missen. Qua instellingsmogelijkheden hoeft een cloudcamera niet beperkter te zijn dan een traditionele IP-camera overigens, met uitzondering dan uiteraard van de instellingen die te maken hebben met waar je foto's en video's gemaakt met de camera opslaat.

Een cloudcamera is in onze ervaring eenvoudiger te installeren dan een traditioneel model. Daar loop je nog weleens tegen installatieproblemen aan, zoals het niet kunnen vinden van de camera door de app. Het feit dat er maar één plek is waar je beelden op kunt slaan, zorgt ervoor dat je je daar ook niet druk om hoeft te maken. Als we het in tijd moeten uitdrukken, dan ben je met de installatie van een cloudcamera vaak al binnen 1 à 2 minuten klaar, terwijl dat bij een traditioneel model over het algemeen 5 minuten of langer duurt. Voor het benaderen van een cloudcamera en de opgeslagen data maakt het niet uit waar je bent. Dat is natuurlijk het voordeel van de cloud.

Cloudcamera's zoals de Nest Cam brengen niet zelden verborgen kosten met zich mee. In het geval van de Nest kun je er eigenlijk niets bijzonders mee zonder een abonnement af te nemen.

1 Reactie(s) op: Wat is de beste IP-camera?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 november 2017 10:26 mj1997nl
  Heb thuis camerasysteem met 2 buitencamera's laten installeren door Camerainstallatie.nl. Ze Hebben op verschillende plaatsen in muren geboord wat niet nodig was. Daar nemen ze geen verantwoordelijkheid voor. Vervolgens werkt het systeem na 1 week niet meer en moet ik uurloon plus voorrijkosten betalen. Ik waarschuw daarom voor Camerainstallatie.nl Ga niet met die oplichters in zee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.