Wat is de beste IP-camera?

Door: redactie-computertotaal | 05 februari 2016 13:12

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Traditionele IP-camera

Er is op dit moment zeker nog wel markt voor traditionele IP-camera's, al was het maar omdat er haast lijkt te zijn afgesproken dat de prijs voor een cloudcamera 199 euro is, nog exclusief eventuele extra abonnementskosten. Daar zit dus nog de nodige ruimte onder, ruimte waar fabrikanten zoals D-Link, Eminent en Foscam gretig gebruik van maken. Het aanbod van dit type camera's is inmiddels zeer uitgebreid en divers, ook in de wat lagere prijsklasse. Houd je graag de volledige controle over wat je camera's opnemen, dan zijn dit soort camera's een stuk geschikter dan cloud-gebaseerde modellen. Vaak is er voorzien in een geïntegreerde microSD-kaartaansluiting, waar je bestanden naar weg kunt schrijven.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de bestanden ergens in je thuisnetwerk op te slaan, bijvoorbeeld op een NAS. Native ondersteuning wordt in de regel niet geboden voor camera's in dit segment door NAS'en van bijvoorbeeld Synology of QNAP, maar via het universele Onvif-protocol kan er wel degelijk een koppeling gemaakt worden tussen camera en NAS. Opnemen op een NAS is dan in ieder geval mogelijk, al kun je vanuit de NAS vaak niet veel 'doen' met de camera.

Dit type camera is vanaf buiten het eigen netwerk niet zo eenvoudig te benaderen als een cloudcamera. Om dit wel te kunnen moet je zelf de nodige zaken instellen. Denk hierbij aan het openzetten van poorten in je router of het instellen van de cloudservice van je NAS, zodat je vanaf buiten je netwerk kunt zien welke opnames zijn gemaakt. Bij de Foscam-camera's is het mogelijk om een P2P-verbinding op te zetten tussen camera en het apparaat waarmee je verbinding wilt maken met de camera in kwestie. Dan omzeil je in ieder geval het gedoe met poorten openzetten, omdat P2P-poorten door routers in de regel automatisch opengezet worden op het moment dat er een verzoek komt.

Kiezen: cloudcamera of traditionele IP-camera?

Of jij beter kunt kiezen voor een cloudcamera of een traditionele IP-camera, zal voor een belangrijk deel afhangen van hoe belangrijk je het vindt waar de bestanden opgeslagen worden. Qua mogelijkheden ontlopen ze elkaar zoals gezegd niet noemenswaardig. Wil je de beelden per se lokaal hebben en wil je niet iedere dag al je bestanden handmatig van de cloudservers downloaden naar je thuisnetwerk, dan is een traditionele IP-camera de beste keuze. Houd er dan wel rekening mee dat je wat verstand moet hebben van hoe dit soort apparaten werken om ze optimaal in te regelen. Maak je het jezelf het liefst zo gemakkelijk mogelijk en maakt het je niet uit waar de bestanden staan, dan is een cloudcamera de beste optie. Houd er hierbij wel rekening mee dat niet alleen de aanschafprijs relatief hoog is, maar dat je de opnames niet oneindig kunt bewaren. Je zult dan de interessante beelden alsnog zelf moeten downloaden. Je hebt echter helemaal geen kennis van netwerken nodig om cloudcamera's te installeren en te gebruiken.

Uitgebreide test

We hebben enkele tientallen IP-camera's getest. De mogelijkheden van deze camera's zijn voor het grootste gedeelte nagenoeg identiek, waardoor het niet enorm zinvol is om alle apparaten afzonderlijk te bespreken. We behandelen dus alleen enkele modellen die er op de een of andere manier uitspringen. Op de onderste rijen van de tabel vind je overigens wel nog een cijfer voor de prestaties van alle camera's bij dag en bij nacht, omdat dit een belangrijk selectiecriterium kan zijn.

1 Reactie(s) op: Wat is de beste IP-camera?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 november 2017 10:26 mj1997nl
  Heb thuis camerasysteem met 2 buitencamera's laten installeren door Camerainstallatie.nl. Ze Hebben op verschillende plaatsen in muren geboord wat niet nodig was. Daar nemen ze geen verantwoordelijkheid voor. Vervolgens werkt het systeem na 1 week niet meer en moet ik uurloon plus voorrijkosten betalen. Ik waarschuw daarom voor Camerainstallatie.nl Ga niet met die oplichters in zee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.