Wat is de beste IP-camera?

Door: redactie-computertotaal | 05 februari 2016 13:12

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Nest Cam

De voet van de Nest Cam is magnetisch.
De Nest Cam is de enige 1080p-camera uit de test en dus zeker het apart vermelden waard. Het is een cloudcamera en hij kan worden geïntegreerd met de andere producten van Nest: de thermostaat en het rookalarm. Hij werkt ook samen met Philips Hue, waarbij de bewegingsdetectie van de camera aan de lampen wordt gekoppeld, iets wat in onze ervaring zeker nog niet foutloos werkt.

Groot nadeel is dat je heel erg weinig met de camera kan als je geen abonnement op de Aware-dienst neemt. De beeldkwaliteit is met name bij daglicht werkelijk uitstekend. Dankzij de Full-HD-resolutie is er op de scherpte niets aan te merken en de kleurweergave is eveneens uitstekend. De infrarood-leds die worden gebruikt voor het nachtzicht zijn echter niet krachtig genoeg, dus je kunt niet echt ver kijken in het donker.

Logi Circle

De Circle is het tweede product van Logi, de quasi-populaire naam die Logitech heeft bedacht voor een deel van zijn producten. Het is wel meteen een erg goede camera. De beeldkwaliteit is overdag goed en scherp, al valt op dat hij wat last heeft met heldere lichtbronnen, bijvoorbeeld invallend licht door het raam of een felle lamp. Dat zorgt voor overbelichting in delen van de weergave. Het nachtzicht van de Circle is heel erg goed. Verder valt op dat de camera een zeer gevoelige microfoon heeft. Die kan letterlijk een speld horen vallen. De geïntegreerde accu maakt het mogelijk om de camera van zijn voet af te halen en er maximaal drie uur continu mee te streamen. Qua software valt de Day Brief op, een samenvatting van de dag in één minuut. Jammer genoeg kun je de tijd die het fragment duurt niet zelf aanpassen, dus je moet het hiermee doen. Qua mogelijkheden is het in het algemeen beperkt gehouden door Logi.

Met de Circle zet Logi meteen een uitstekende camera in de markt. Op dit moment is hij alleen nog wat beperkt qua functionaliteit.

Netgear Arlo

De noodzaak voor een basisstation maakt de Netgear Arlo een vrij prijzig product bij aanschaf.
Het Arlo-systeem van Netgear verdient speciale aandacht hier, omdat het volledig draadloos is. Deze camera's werken op batterijen. Die gaan volgens Netgear zo'n zes maanden mee voor ze vervangen moeten worden. Het zijn overigens wel vrij prijzige batterijen. Voor een setje ben je toch al snel meerdere tientjes kwijt.

De camera maakt niet rechtstreeks verbinding met je eigen wifi, maar met z'n eigen basisstation. Dat laatste zou binnenkort moeten gaan veranderen, als er een versie van de R7000 Nighthawk-router op de markt komt die dit basisstation ingebouwd heeft. Hoe dan ook maakt de noodzaak van een basisstation de aanschaf van dit systeem vrij prijzig. De beeldkwaliteit van deze camera's is goed, zowel bij dag als nacht. Audio ontbreekt echter jammer genoeg, omdat dit te veel stroom verbruikt volgens Netgear. De camera neemt uiteraard niet continu op, omdat dit de batterijen zo leeg zou trekken. Netgear biedt standaard een ruime zeven dagen gratis opslag aan, met een limiet van 1 GB.

Foscam C1 en FI9826P

Foscam is samen met D-Link zonder twijfel de grootste naam in de markt voor betaalbare IP-camera's. Dat is niet alleen te danken aan de relatief lage prijs voor de producten, ze zijn ook gewoon goed. Dat bewijst het merk ook met de C1 en FI9826P. Qua beeldkwaliteit zijn ze nagenoeg identiek, met uitstekende prestaties bij daglicht en eveneens zeer goed nachtzicht. Bij het nachtzicht is het enige puntje van kritiek de mate van processing die is toegepast, waardoor er hier en daar vegen op de weergave zitten. De mogelijkheden van de webinterface zijn ook nagenoeg identiek en voor apparaten in deze prijsklasse erg uitgebreid. De FI9826P valt verder op doordat hij op afstand horizontaal en verticaal bediend kan worden, het zogeheten pannen en tilten. Daarnaast beschikt hij over 3x optische zoom, waarmee je het beeld dichterbij kunt halen zonder dat je resolutie en scherpte verliest.

Foscam laat met de C1 zien dat een goede IP-camera niet duur hoeft te zijn.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een betaalbare IP-camera, dan heb je de keuze uit een cloud-gebaseerd model of eentje die lokaal beheerd wordt. In dit artikel hebben we de voor- en nadelen besproken van beide soorten. In de tabel vind je een overzicht van de specificaties van alle geteste modellen.

De Nest Cam en de Logi Circle strijden wat ons betreft om de titel Best Getest bij de cloudcamera's. Kijkend naar de prestaties en de mogelijkheden die je hebt zonder dat je extra investeert, gaat de Logi Circle er wat ons betreft met deze titel vandoor. Bij de lokale camera's kun je niet om Foscam heen. De FI9826P biedt vrijwel alles wat je nodig kan hebben als je een IP-camera in huis wilt plaatsen, en koppelt dit aan een uitstekende beeldkwaliteit. Hij gaat er vandoor met het predicaat Best Getest in deze categorie. Ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan kom je eveneens bij Foscam uit, en wel bij de C1. Dat is dus de Redactietip. Deze onderscheiding reiken we niet uit voor de cloudcamera's, simpelweg omdat daar geen betaalbaar alternatief voorhanden is.

Camera als beveiliging

Eén van de gebruiksdoelen van een IP-camera is uiteraard beveiliging. Toch is het goed om je te realiseren dat een camera alleen niet voldoende is om van een gedegen beveiliging te kunnen spreken. Daarvoor zijn zaken zoals sensoren op deuren en ramen, een sirene en rookmelders ook van belang. Het is het samenspel van al deze onderdelen dat ervoor zorgt dat je kunt spreken van een beveiligingssysteem. Met alleen een camera ben je bijvoorbeeld altijd te laat als er ingebroken wordt, terwijl sensoren gekoppeld aan een sirene preventief kunnen werken.

1 Reactie(s) op: Wat is de beste IP-camera?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 november 2017 10:26 mj1997nl
  Heb thuis camerasysteem met 2 buitencamera's laten installeren door Camerainstallatie.nl. Ze Hebben op verschillende plaatsen in muren geboord wat niet nodig was. Daar nemen ze geen verantwoordelijkheid voor. Vervolgens werkt het systeem na 1 week niet meer en moet ik uurloon plus voorrijkosten betalen. Ik waarschuw daarom voor Camerainstallatie.nl Ga niet met die oplichters in zee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.