Wat is de beste slimme thermostaat?

Door: Jeroen Boer | 29 januari 2016 12:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

In navolging van andere slimme apparaten gaat ook de thermostaat met zijn tijd mee. Een moderne thermostaat kun je dankzij een internetverbinding en een app overal bedienen. Het voordeel? Je hoeft nooit meer in een koud huis thuis te komen. Wij hebben zeven 'slimme' thermostaten voor je getest.

Een thermostaat die je met een app overal buitenshuis kunt bedienen, is een interessante upgrade van je huis. Je hoeft nooit meer in een koud huis thuis te komen én je kunt altijd controleren of je niet vergeten bent de verwarming uit te zetten. In de praktijk noemen we een thermostaat met app al snel een slimme thermostaat. Dat wekt verwachtingen, want waarom zijn ze slim? Het slimme zit hem vooral in de verbinding met internet. Hierdoor kun je de thermostaat ook overal via een app of soms ook een webinterface bedienen. Lees ook: 8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren.

Daarnaast functioneert iedere thermostaat in dit artikel ook als klokthermostaat. Je kunt hem dus programmeren om op gewenste tijden automatisch het huis te verwarmen. Het slimme van een slimme thermostaat ten opzichte van een normale klokthermostaat is dat het programmeren via de app of webinterface veel eenvoudiger is. Maar wat kan een slimme thermostaat niet? Ondanks dat je de thermostaat overal en dus ook vanaf iedere ruimte in huis kunt bedienen, is het geen oplossing voor het problemen als een slaapkamer die niet meer opwarmt omdat het in het hoofdvertrek warm is. Hier is zoneregeling voor nodig, en de geteste thermostaten houden - net als een traditionele thermostaat - één plek in huis (doorgaans de huiskamer) in de gaten. De in dit artikel geteste HoneyWell EvoHome is overigens op een eenvoudige manier (zonder vergrijpende aanpassingen aan het cv-systeem) in te zetten voor zoneregeling door middel van speciale radiografische radiatorknoppen.

Energie besparen?

Alle geteste thermostaten kun je met je smartphone bedienen. Zo kun je de verwarming een halfuurtje voordat je thuiskomt alvast aanzetten. Dat maakt wat ons betreft ook direct het belangrijkste aankoopargument van een slimme thermostaat duidelijk: comfort.

Fabrikanten schermen doorgaans met energiebesparing als belangrijkste argument. Dat geldt vooral voor mensen die met een verkeerd geprogrammeerde klokthermostaat werken, die ze door de ingewikkelde bediening niet juist instellen. Verlaag je de temperatuur wel netjes als je niet huis bent en als gaat slapen, dan zul je met een slimme thermostaat geen energie besparen. De Nest probeert wel energie te besparen door te achterhalen of je thuis bent en als dit niet het geval is, zelf de verwarming uit te zetten. Andere thermostaten kunnen dit niet. Je kunt bij een aantal wel via IFTTT geofencing instellen.

Een slimme thermostaat bespaart vooral energie in vergelijking met een lastig in te stellen klokthermostaat die niet goed geprogrammeerd is.

Aan/uit of modulerend

Er zijn twee manieren om een verwarmingsketel aan te sturen: aan/uit-regeling of modulerende regeling. Bij een aan/uit-regeling wordt simpelweg de brander voluit in- of uitgeschakeld. Bij modulerende regeling kan de brander op verschillende intensiteiten worden aangestuurd, waardoor er met verschillende watertemperaturen gewerkt kan worden. Hierdoor is in potentie de temperatuur constanter en is er een lager gasverbruik mogelijk, doordat er voor een lagere watertemperatuur gekozen kan worden. Voor modulerende aansturing wordt meestal het OpenTherm-protocol gebruikt. Het OpenTherm-protocol maakt het ook mogelijk om via de thermostaat in te stellen of de verwarmingsketel warm tapwater op voorraad moet houden, dit kost uiteraard energie en kan ook op de ketel zelf worden ingesteld.

In theorie verbruikt modulerende aansturing minder gas dan een aan/uit-regeling, maar dat is niet altijd zo. Bovendien kunnen de meeste moderne verwarmingsketels ook in combinatie met een aan/uit-thermostaat zelf moduleren op basis van watertemperatuur. Toch verdient modulerende aansturing de voorkeur als je verwarmingsketel dit ondersteunt. Iedere modulerende verwarmingsketel kan ook omgaan met een aan/uit-thermostaat.

Slimme aanwarming

Sommige thermostaten hebben zelflerende aanwarming. Dit betekent dat de thermostaat leert en uitrekent hoelang het duurt om je huis op te warmen. Hierdoor is bij gebruik van het klokprogramma je huis warm op de tijd die je hebt ingesteld in het klokprogramma. Als je bijvoorbeeld om zes uur 's ochtends een warm huis wilt hebben, dan stel je het klokprogramma op zes uur in. Bij thermostaten zonder zelflerende aanwarming begint de thermostaat pas op het ingestelde tijdstip met verwarmen en zul je zelf het klokprogramma bijvoorbeeld twintig minuten eerder moeten laten beginnen om het op de gewenste tijd warm te hebben. Zelflerende aanwarming is overigens geen nieuwe mogelijkheid van slimme thermostaten, ook de betere (klok)thermostaten ondersteunen dit.

15 Reactie(s) op: Wat is de beste slimme thermostaat?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 13:58 Anoniem
  Waarom hebben jullie de Anna thermostaat niet in het verglijk meegenomen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 14:45 Anoniem
  De nieuwste Nest heeft inmiddels toch ook OpenTherm?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:06 Anoniem
  Opvallend afwezig is de Nefit Easy die in andere tests als beste uit bus komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:56 MarkS90
  De enige slimme thermostaat ben jezelf! Thermostaat laag zetten als je weg gaat of naar bed en weer hoger zodra dat werkelijk nodig is.
  De besparing die overal genoemd wordt geldt alleen voor mensen die de kachel de hele dag en nacht op 21 graden laat staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 14:53 Anoniem
  Het "slimme" aan al die zogenaamd "slimme" thermostaten is m.i. de marketing om die dingen aan de man te brengen.
  Het is hoogst irriterend dat iedere keer maar weer naar die bekende "slimme" thermostaten wordt gekeken: er is inmiddels veel meer moois en slimmer op de markt.
  Wij verkopen al jaren juist geen van al die bekendere merken, die m.i., zeer overgewaardeerd zijn.

  Wij maken dagelijks mee dat men zeer snel van de slimme Toon af wil, omdat deze volstrekt niet doet wat men verwacht.

  De grote vraag is momenteel niet zozeer naar een slimme thermostaat die je van overal kunt programmeren en bedienen, maar eerder naar systemen die de verwarming in de woning regelen. Dus zoneregeling en niet zo zeer meer een regeling die centraal bediend wordt (zie www.zoneregeling.nl ) En dan liefst natuurlijk ook via WIFI van overal uit regelbaar. Die systemen zijn al geruime tijd op de markt.

  Zeker als men gebruik maakt van een gas- of houtkachel (zeer populair momenteel !) ervaart men ook bij een "slimme" thermostaat al snel de beperkingen die zo'n ding heeft.
  Er zijn wel thermostaten die een "open haard" functie hebben, maar die doen niets anders dan de temperatuur 3 graden verhogen wanneer gemeten wordt dat de temperatuur in de te meten ruimte sneller stijgt dan normaal. Dan blijft de ketel door branden totdat die paar graden verschil weer zijn gehaald en wordt e het dus weer koud in de hele woning. Geen goede oplossing dus.

  Een goede oplossing bieden bijvoorbeeld wel het Smart Home System (zie www.smarthomesystem.nl ), Neostat (zie www.neostat.nl) of Heatapp! (zie www.heatapp.nu)
  Dat zijn systemen waarmee een zoneregeling tot stand kan worden gebracht en (deels) ook werken met geofencing en andere "slimmigheden" (ik gebruik dat woord liever nooit, want het wordt nu te pas en te onpas overal voor gebruikt, net als "duurzaam")

  Bovenvermelde systemen heb ik nog nergens in een review gezien en zijn ook nooit goed belicht in Computer Totaal of andere bladen.
  Ook deze review rammelt aan alle kanten en geeft nog steeds geen duidelijk beeld van de huidige situatie. Kijk eens wat er nog meer op de markt is en komt a.u.b. niet iedere keer aan met Toon en die "slimme" hele familie. Zolang Toon nog als beste getest wordt, is er echt iets mis met al die reviews!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 15:48 Anoniem
  Nog een kleine aanvulling op hetgeen ik schreef over de "slimme" thermostaat. De meeste slimme thermostaten kunnen niet toegepast worden bij stadsverwarming en een warmtepomp. Dat maakt ze van "slim" juist zo dom……
  Zoneregelingssystemen kunnen dat in de regel wel. zie www.zoneregeling.nl of www.etageregeling.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 20:47 Anoniem
  Ikzelf heb de 13 jaar oude Nefit klok thermostaat geprogrammeerd op ons leefpatroon en dat gaat perfect. Mijn streven is juist om noooooit te hoeven omkijken naar instellingen enz. Boeit me totaal niet om via zo'n app iets in of uit te schakelen, pure verkoop praatjes van veel te dure onnodige apparaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 21:21 Anoniem
  Raar dat de Nefit Easy er niet bij staat. Niet omdat wij die hebben en tevreden zijn, maar omdat hij elders als beste getest is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 18:49 hvdhoeven
  IK heb zelf de Tado Thermostaat aangeschaft. Dat is een mooi product, werkt met GPS fencing. Via je mobieltjes wordt als de laatste vertrokken is door Tado gedetecteerd dat de temperatuur omlaag kan en wanneer de eerste weer richting huis gaat, stookt Tado het huis alvast op. Daarnaast een kinderlijk eenvoudige installatie, gebaseerd op de thermostaat en de ketel die je nu thuis al hebt. Stap voor stap wordt de leek door het installatieproces gevoerd. Echt een aanrader. Werkt ook prima met de app (Android en iOs).
  Ik snap niet dat CT deze Tado niet heeft meegenomen in de test…
  Voor de zekerheid: ik heb geen enkele binding met Tado, behalve dat ik voor thuis een exemplaar heb aangeschaft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 21:55 Anoniem
  Waarom geen Nefit Easy getest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 11:12 Anoniem
  Wat een gemiste kansen in deze review.
  -De Nest 3rd gen is vanaf half november te verkrijgen met OpenTherm ondersteuning…
  -Nefit Easy had niet mogen ontbreken in deze lijst…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:59 Anoniem
  Bestaat er nou echt niks anders in jullie ogen dan NEST en Toon? (en trouwens ook die Nefit Easy: m.i. ook niet echt de doorbraak, laat staan de TADO)
  Allen stuk voor stuk veel te duur (gehouden) op de markt en maar zeer beperkt inzetbaar. Zodra je met een houtkachel of gashaard gaat werken zijn die dingen stuk voor stuk waardeloos en moet je aan een zonregeling. Daarover zie ik in Computer Totaal nooit iets.
  Er is inmiddels wel meer dan de EVO Home van Honeywell die ook niet overal zo prima werkt en dit jaar in een compleet nieuw ontworpen versie op de markt gaat komen. Graag eens wat kritischer reviews dan alleen maar naar de mond praten van de leveranciers van te dure thermostaten met te beperkte mogelijkheden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 11:03 Anoniem
  Goede test, jammer alleen dat mensen met stadsverwarming niet even op weg worden geholpen hoe zij deze apparaten kunnen gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 12:33 Anoniem
  Nest 3rd gen praat wel Opentherm, maar kan alleen nog maar "aan" of "uit" zeggen, dat heeft dus geen zin bij een modulerende ketel. In de VS zijn bijna alle ketels niet-modulerend, vandaar dat Google met de EU wensen geen rekening houdt… ;(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2016 20:52 Anoniem
  alle medewerkers van Nefit gaan helemaal los hier in de reacties
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.