Wat is de beste slimme thermostaat?

Door: Jeroen Boer | 29 januari 2016 12:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Eneco Toon

Eneco's Toon is met zijn 7inch-aanraakscherm de grootste thermostaat in de test. Een ander opvallend punt zijn de maandelijkse abonnementskosten van 3,50 euro voor Eneco-klanten en 4,95 euro voor niet-klanten. De installatie met een ketelmodule die als voeding dient, is vergelijkbaar met de Nest en ThermoSmart. Daarnaast plaats je in de meterkast een kastje dat je aansluit op je slimme meter of via plaksensoren op normale energiemeters. Wij hebben Toon getest met softwareversie 3.1 die aanzienlijk sneller is dan 2.9, maar nog niet naar iedere Toon is uitgerold. Over de snelheid hebben we met versie 3.1 niets te klagen.

Het klokprogramma kun je op de Toon zelf en via de tabletapp instellen. Via de smartphoneapp of de webinterface kun je het klokprogramma niet aanpassen. Met de smartphoneapp kun je de temperatuur veranderen en vastzetten, het klokprogramma in- of uitschakelen en de verbruiksgegevens inzien. Op de Toon zelf zijn die verbruiksgegevens wat ons betreft dé grote kracht. Je ziet live het elektriciteitsverbruik en bijna live het gasverbruik. Daarnaast kun je het verbruik op allerlei manieren in grafieken terugkijken en vergelijken met vergelijkbare huishoudens. Toon kan verder het weerbericht en file-informatie tonen. Je kunt alle informatie die Toon beschikbaar heeft naar eigen inzicht een plekje geven op het scherm. Daarnaast is Toon erg goed geïntegreerd met Philips Hue, waarbij je verlichting kun in- en uitschakelen en vier scenes kunt programmeren. Ook kun je slimme stekkers en rookmelders van Fibaro Z-Wave koppelen voor het creëren van een klein domoticasysteem.

Eneco Toon

Oordeel

4/5

Prijs

€ 275,-

Pluspunten

Live-verbuik

Vergelijken en terugkijken verbruik

Koppeling met slimme stekker en rookmelder

Bediening van Philips Hue

Scherm zelf indelen

Minpunten

Abonnement noodzakelijk

Niet programmeren via smartphoneapp

Niet programmeren via webinterface

Itho Daalderop spIDer Connect

De spIDer Connect (let op de toevoeging Connect, er is ook een niet slimme spIDer) van Itho Daalderop is geschikt voor OpenTherm-verwarmingsketels en wordt direct op de ketel aangesloten. Communicatie met internet verloopt via een gateway in de meterkast die je ook kunt aansluiten op je slimme meter. Een beetje vreemd en griezelig als je het niet direct doorhebt, is dat de gateway af en toe een gesproken Engelstalige melding geeft. Via de webinterface van de gateway (waar je verder nooit op in hoeft te loggen) zijn deze meldingen uit te schakelen.

De muurthermostaat heeft een zwart scherm totdat je het logo aanraakt. Dan zie je duidelijk de temperatuur die je handmatig kunt wijzigen. Ook kun je het klokprogramma pauzeren. Het klokprogramma zelf programmeer je via de webinterface op een handige manier door middel van het slepen van blokken. Via de app kun je voor de huidige dag aanpassingen maken, handig als je een dagje thuiswerkt. De spIDer heeft geen zelflerende aanwarming, een belangrijk minpunt gezien de hoge prijs van het product. Via de slimme meter wordt in de app en webinterface het totale elektriciteits- en gasverbruik van de afgelopen 24 uur getoond. Ons account was daarnaast aangesloten op een testomgeving waardoor we ook gedetailleerde grafieken van het elektriciteits- en gasverbruik konden inzien. Inzage in het live-verbruik is jammer genoeg niet voorhanden. Optioneel kun je een slimme stekker toevoegen die je 59 euro kost. Hiermee kun je een elektrisch apparaat schakelen en het energieverbruik ervan zien. Je bedient de slimme stekker vanuit de app of de webinterface. Via de webinterface kun je de schakeltijden van de stekker ook programmeren via een weekprogramma en dat is erg handig.

Itho Daalderop spIDer Connect

Oordeel

3 sterren

Prijs

€ 299,-

Pluspunten

Inzicht in energieverbruik

Klokprogramma eenvoudig aan te passen

Mogelijkheid slimme stekker

Minpunten

Niet programmeren via app

Geen zelflerende aanwarming

Heb je een ventilatiesysteem van Itho Daalderop, dan kun je dit ook met spIDer bedienen.

Honeywell evohome Wi-Fi

Honeywells evohome Wi-Fi valt op door zijn 4,3inch-aanraakscherm waarop veel informatie past. Ook opvallend is dat de evohome wordt verkocht met een tafelstandaard, je kunt de evohome uit de standaard halen en hem gebruiken als een soort tablet om hem te programmeren. Met een optionele muurbevestiging (ca. 42 euro) hang je hem alsnog aan de muur, helaas is de muurbevestiging van de vorige evohome niet geschikt. Ten opzichte van de vorige evohome valt op dat er geen losse internetgateway nodig is. De evohome maakt nu direct contact met je draadloze netwerk. Op de verwarmingsketel sluit je een draadloze OpenTherm- of aan/uit-module aan.

Je kunt het klokprogramma van de evohome zowel via het scherm als via de smartphoneapp programmeren, een webinterface is er niet. Handig is verder dat je kunt kiezen voor afwezig, vrije dag of speciale dag. Zo kun je als je thuiswerkt direct kiezen voor een dag waarop de verwarming de hele dag aanstaat, terwijl je als je weggaat snel de temperatuur kunt verlagen. Opvallend voor het grote scherm is dat er geen extraatjes als het weerbericht worden getoond, in de app wordt dit wél gedaan. Met de Honeywell evohome Wi-Fi heb je de mogelijkheid tot zoneregeling. Hiervoor plaats je op iedere radiator (inclusief de ruimte waar de evohome hangt) een speciale kraan die 79 euro per stuk kost.

Honeywell evohome Wi-Fi

Oordeel

4 sterren

Prijs

€ 299,-

Pluspunten

Duidelijk aanraakscherm

Uit te breiden tot zoneregeling

IFTTT-ondersteuning

Vrije of speciale dag

Minpunten

Geen webinterface

Geen extra's op scherm

Muurbevestiging los aanschaffen

De Honeywell evohome Wi-Fi wordt verkocht in combinatie met een tafelstandaard.

15 Reactie(s) op: Wat is de beste slimme thermostaat?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 13:58 Anoniem
  Waarom hebben jullie de Anna thermostaat niet in het verglijk meegenomen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 14:45 Anoniem
  De nieuwste Nest heeft inmiddels toch ook OpenTherm?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:06 Anoniem
  Opvallend afwezig is de Nefit Easy die in andere tests als beste uit bus komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:56 MarkS90
  De enige slimme thermostaat ben jezelf! Thermostaat laag zetten als je weg gaat of naar bed en weer hoger zodra dat werkelijk nodig is.
  De besparing die overal genoemd wordt geldt alleen voor mensen die de kachel de hele dag en nacht op 21 graden laat staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 14:53 Anoniem
  Het "slimme" aan al die zogenaamd "slimme" thermostaten is m.i. de marketing om die dingen aan de man te brengen.
  Het is hoogst irriterend dat iedere keer maar weer naar die bekende "slimme" thermostaten wordt gekeken: er is inmiddels veel meer moois en slimmer op de markt.
  Wij verkopen al jaren juist geen van al die bekendere merken, die m.i., zeer overgewaardeerd zijn.

  Wij maken dagelijks mee dat men zeer snel van de slimme Toon af wil, omdat deze volstrekt niet doet wat men verwacht.

  De grote vraag is momenteel niet zozeer naar een slimme thermostaat die je van overal kunt programmeren en bedienen, maar eerder naar systemen die de verwarming in de woning regelen. Dus zoneregeling en niet zo zeer meer een regeling die centraal bediend wordt (zie www.zoneregeling.nl ) En dan liefst natuurlijk ook via WIFI van overal uit regelbaar. Die systemen zijn al geruime tijd op de markt.

  Zeker als men gebruik maakt van een gas- of houtkachel (zeer populair momenteel !) ervaart men ook bij een "slimme" thermostaat al snel de beperkingen die zo'n ding heeft.
  Er zijn wel thermostaten die een "open haard" functie hebben, maar die doen niets anders dan de temperatuur 3 graden verhogen wanneer gemeten wordt dat de temperatuur in de te meten ruimte sneller stijgt dan normaal. Dan blijft de ketel door branden totdat die paar graden verschil weer zijn gehaald en wordt e het dus weer koud in de hele woning. Geen goede oplossing dus.

  Een goede oplossing bieden bijvoorbeeld wel het Smart Home System (zie www.smarthomesystem.nl ), Neostat (zie www.neostat.nl) of Heatapp! (zie www.heatapp.nu)
  Dat zijn systemen waarmee een zoneregeling tot stand kan worden gebracht en (deels) ook werken met geofencing en andere "slimmigheden" (ik gebruik dat woord liever nooit, want het wordt nu te pas en te onpas overal voor gebruikt, net als "duurzaam")

  Bovenvermelde systemen heb ik nog nergens in een review gezien en zijn ook nooit goed belicht in Computer Totaal of andere bladen.
  Ook deze review rammelt aan alle kanten en geeft nog steeds geen duidelijk beeld van de huidige situatie. Kijk eens wat er nog meer op de markt is en komt a.u.b. niet iedere keer aan met Toon en die "slimme" hele familie. Zolang Toon nog als beste getest wordt, is er echt iets mis met al die reviews!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 15:48 Anoniem
  Nog een kleine aanvulling op hetgeen ik schreef over de "slimme" thermostaat. De meeste slimme thermostaten kunnen niet toegepast worden bij stadsverwarming en een warmtepomp. Dat maakt ze van "slim" juist zo dom……
  Zoneregelingssystemen kunnen dat in de regel wel. zie www.zoneregeling.nl of www.etageregeling.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 20:47 Anoniem
  Ikzelf heb de 13 jaar oude Nefit klok thermostaat geprogrammeerd op ons leefpatroon en dat gaat perfect. Mijn streven is juist om noooooit te hoeven omkijken naar instellingen enz. Boeit me totaal niet om via zo'n app iets in of uit te schakelen, pure verkoop praatjes van veel te dure onnodige apparaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 21:21 Anoniem
  Raar dat de Nefit Easy er niet bij staat. Niet omdat wij die hebben en tevreden zijn, maar omdat hij elders als beste getest is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 18:49 hvdhoeven
  IK heb zelf de Tado Thermostaat aangeschaft. Dat is een mooi product, werkt met GPS fencing. Via je mobieltjes wordt als de laatste vertrokken is door Tado gedetecteerd dat de temperatuur omlaag kan en wanneer de eerste weer richting huis gaat, stookt Tado het huis alvast op. Daarnaast een kinderlijk eenvoudige installatie, gebaseerd op de thermostaat en de ketel die je nu thuis al hebt. Stap voor stap wordt de leek door het installatieproces gevoerd. Echt een aanrader. Werkt ook prima met de app (Android en iOs).
  Ik snap niet dat CT deze Tado niet heeft meegenomen in de test…
  Voor de zekerheid: ik heb geen enkele binding met Tado, behalve dat ik voor thuis een exemplaar heb aangeschaft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 21:55 Anoniem
  Waarom geen Nefit Easy getest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 11:12 Anoniem
  Wat een gemiste kansen in deze review.
  -De Nest 3rd gen is vanaf half november te verkrijgen met OpenTherm ondersteuning…
  -Nefit Easy had niet mogen ontbreken in deze lijst…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:59 Anoniem
  Bestaat er nou echt niks anders in jullie ogen dan NEST en Toon? (en trouwens ook die Nefit Easy: m.i. ook niet echt de doorbraak, laat staan de TADO)
  Allen stuk voor stuk veel te duur (gehouden) op de markt en maar zeer beperkt inzetbaar. Zodra je met een houtkachel of gashaard gaat werken zijn die dingen stuk voor stuk waardeloos en moet je aan een zonregeling. Daarover zie ik in Computer Totaal nooit iets.
  Er is inmiddels wel meer dan de EVO Home van Honeywell die ook niet overal zo prima werkt en dit jaar in een compleet nieuw ontworpen versie op de markt gaat komen. Graag eens wat kritischer reviews dan alleen maar naar de mond praten van de leveranciers van te dure thermostaten met te beperkte mogelijkheden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 11:03 Anoniem
  Goede test, jammer alleen dat mensen met stadsverwarming niet even op weg worden geholpen hoe zij deze apparaten kunnen gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 12:33 Anoniem
  Nest 3rd gen praat wel Opentherm, maar kan alleen nog maar "aan" of "uit" zeggen, dat heeft dus geen zin bij een modulerende ketel. In de VS zijn bijna alle ketels niet-modulerend, vandaar dat Google met de EU wensen geen rekening houdt… ;(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2016 20:52 Anoniem
  alle medewerkers van Nefit gaan helemaal los hier in de reacties
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.