Wat is de beste slimme thermostaat?

Door: Jeroen Boer | 29 januari 2016 12:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Nest Learning Thermostat

De Nest Learning Thermostat valt op door zijn fraaie ontwerp dat met de roestvrijstalen ring erg degelijk aanvoelt. De basisbediening is net zo simpel als de bekende Honeywell Round: je draait om de temperatuur te wijzigen. Verdere opties krijg je door op de thermostaat te drukken, waarbij je direct de luchtvochtigheid en het weerbericht ziet. Het schermpje is normaal gesproken zwart, alleen als je in de buurt komt verschijnt de temperatuur. De Nest is direct verbonden met je wifi-netwerk.

Wel is er een ketelinterface nodig die de Nest tevens van elektriciteit voorziet. Het grootste nadeel van de Nest is dat hij niet om kan gaan met OpenTherm-aansturing. Wil je de thermostaat liever los dan aan de muur, dan kan dit met een optioneel voetje van 35 euro.

De Nest werkt goed, het was bij ons qua comfort in ieder geval in orde. Uniek is dat de Nest het klokprogramma zelf kan samenstellen op basis van je gedrag. De Nest heeft bewegingsdetectie en ziet dus of je thuis bent. Heb je ook Nest-rookmelders, dan worden die ook als bewegingssensoren gebruikt. De Nest zet de verwarming uit als je niet thuis bent en als dit regelmatig op hetzelfde tijdstip is, dan neemt hij dit op in het klokprogramma. Dit werkt niet altijd goed, gelukkig kun je het zelflerende klokprogramma en de aanwezigheidsdetectie ook uitschakelen. Via de app en de webinterface kun je het klokprogramma zelf instellen. Dit kan ook via de interface op de thermostaat zelf, maar dit werkt wat omslachtig. Handig is dat je kunt aangeven dat je afwezig bent, waarna de temperatuur automatisch daalt. Inmiddels heeft Nest de derde generatie Nest Thermostat aangekondigd. Deze heeft een groter scherm én ondersteuning voor OpenTherm, maar deze hebben we nog niet kunnen testen.

Nest Learning Thermostat

Oordeel

4 sterren

Prijs

€ 219,-

Pluspunten

Ontwerp

Eenvoudige bediening

IFTTT-ondersteuning

Aanwezigheidsdetectie

Minpunten

Geen OpenTherm

De Nest Learning Thermostat toont als enige de luchtvochtigheid in je huis.

Honeywell Round Connected OpenTherm

Honeywells Round is vanouds onze favoriete thermostaat. Er is niets intuïtiever dan draaien aan een ring om de temperatuur te verhogen of verlagen. Nest bracht deze vorm van bedienen naar de slimme thermostaat en in de vorm van de Round Connected maakt Honeywell zijn vertrouwde rondje slim door hem te koppelen met een internetgateway.

Op het scherm zie je constant de huidige kamertemperatuur. Door aan de ring te draaien licht het scherm blauw op en stel je de gewenste temperatuur in.

In tegenstelling tot de evohome Wi-Fi (die dezelfde app gebruikt) ondersteunt de Round Connected geen zelflerende aanwarming. De Round zal dus pas beginnen met verwarmen op het tijdstip dat jij in het klokprogramma instelt. De app is, zoals gezegd, precies hetzelfde als die van de evohome. Je kunt de temperatuur wijzigen, snelle acties uitvoeren en een klokprogramma instellen. Ten opzichte van de evohome heeft de app wel minder snelle acties. Zo ontbreken de speciale programma's voor de vrije of speciale dag. Vreemd is dat je de waarde van de sneltoets 'afwezigheidstemperatuur' niet zelf kunt kiezen bij gebruik van de Round Connected. De afwezigheidstemperatuur via deze sneltoets is altijd 15 graden. Op de evohome kun je dit wel instellen via het aanraakscherm van de thermostaat. De lage prijs maakt echter veel goed.

Honeywell Round Connected OpenTherm

Oordeel

3 sterren

Prijs

€ 149,-

Pluspunten

Intuïtief

IFTTT-ondersteuning

Prijs

Minpunten

Geen webinterface

Vaste afwezigheidstemperatuur

De Round Connected toont altijd de huidige temperatuur die je kunt wijzigen door aan de ring te draaien.

15 Reactie(s) op: Wat is de beste slimme thermostaat?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 13:58 Anoniem
  Waarom hebben jullie de Anna thermostaat niet in het verglijk meegenomen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 14:45 Anoniem
  De nieuwste Nest heeft inmiddels toch ook OpenTherm?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:06 Anoniem
  Opvallend afwezig is de Nefit Easy die in andere tests als beste uit bus komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:56 MarkS90
  De enige slimme thermostaat ben jezelf! Thermostaat laag zetten als je weg gaat of naar bed en weer hoger zodra dat werkelijk nodig is.
  De besparing die overal genoemd wordt geldt alleen voor mensen die de kachel de hele dag en nacht op 21 graden laat staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 14:53 Anoniem
  Het "slimme" aan al die zogenaamd "slimme" thermostaten is m.i. de marketing om die dingen aan de man te brengen.
  Het is hoogst irriterend dat iedere keer maar weer naar die bekende "slimme" thermostaten wordt gekeken: er is inmiddels veel meer moois en slimmer op de markt.
  Wij verkopen al jaren juist geen van al die bekendere merken, die m.i., zeer overgewaardeerd zijn.

  Wij maken dagelijks mee dat men zeer snel van de slimme Toon af wil, omdat deze volstrekt niet doet wat men verwacht.

  De grote vraag is momenteel niet zozeer naar een slimme thermostaat die je van overal kunt programmeren en bedienen, maar eerder naar systemen die de verwarming in de woning regelen. Dus zoneregeling en niet zo zeer meer een regeling die centraal bediend wordt (zie www.zoneregeling.nl ) En dan liefst natuurlijk ook via WIFI van overal uit regelbaar. Die systemen zijn al geruime tijd op de markt.

  Zeker als men gebruik maakt van een gas- of houtkachel (zeer populair momenteel !) ervaart men ook bij een "slimme" thermostaat al snel de beperkingen die zo'n ding heeft.
  Er zijn wel thermostaten die een "open haard" functie hebben, maar die doen niets anders dan de temperatuur 3 graden verhogen wanneer gemeten wordt dat de temperatuur in de te meten ruimte sneller stijgt dan normaal. Dan blijft de ketel door branden totdat die paar graden verschil weer zijn gehaald en wordt e het dus weer koud in de hele woning. Geen goede oplossing dus.

  Een goede oplossing bieden bijvoorbeeld wel het Smart Home System (zie www.smarthomesystem.nl ), Neostat (zie www.neostat.nl) of Heatapp! (zie www.heatapp.nu)
  Dat zijn systemen waarmee een zoneregeling tot stand kan worden gebracht en (deels) ook werken met geofencing en andere "slimmigheden" (ik gebruik dat woord liever nooit, want het wordt nu te pas en te onpas overal voor gebruikt, net als "duurzaam")

  Bovenvermelde systemen heb ik nog nergens in een review gezien en zijn ook nooit goed belicht in Computer Totaal of andere bladen.
  Ook deze review rammelt aan alle kanten en geeft nog steeds geen duidelijk beeld van de huidige situatie. Kijk eens wat er nog meer op de markt is en komt a.u.b. niet iedere keer aan met Toon en die "slimme" hele familie. Zolang Toon nog als beste getest wordt, is er echt iets mis met al die reviews!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 15:48 Anoniem
  Nog een kleine aanvulling op hetgeen ik schreef over de "slimme" thermostaat. De meeste slimme thermostaten kunnen niet toegepast worden bij stadsverwarming en een warmtepomp. Dat maakt ze van "slim" juist zo dom……
  Zoneregelingssystemen kunnen dat in de regel wel. zie www.zoneregeling.nl of www.etageregeling.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 20:47 Anoniem
  Ikzelf heb de 13 jaar oude Nefit klok thermostaat geprogrammeerd op ons leefpatroon en dat gaat perfect. Mijn streven is juist om noooooit te hoeven omkijken naar instellingen enz. Boeit me totaal niet om via zo'n app iets in of uit te schakelen, pure verkoop praatjes van veel te dure onnodige apparaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 21:21 Anoniem
  Raar dat de Nefit Easy er niet bij staat. Niet omdat wij die hebben en tevreden zijn, maar omdat hij elders als beste getest is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 18:49 hvdhoeven
  IK heb zelf de Tado Thermostaat aangeschaft. Dat is een mooi product, werkt met GPS fencing. Via je mobieltjes wordt als de laatste vertrokken is door Tado gedetecteerd dat de temperatuur omlaag kan en wanneer de eerste weer richting huis gaat, stookt Tado het huis alvast op. Daarnaast een kinderlijk eenvoudige installatie, gebaseerd op de thermostaat en de ketel die je nu thuis al hebt. Stap voor stap wordt de leek door het installatieproces gevoerd. Echt een aanrader. Werkt ook prima met de app (Android en iOs).
  Ik snap niet dat CT deze Tado niet heeft meegenomen in de test…
  Voor de zekerheid: ik heb geen enkele binding met Tado, behalve dat ik voor thuis een exemplaar heb aangeschaft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 21:55 Anoniem
  Waarom geen Nefit Easy getest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 11:12 Anoniem
  Wat een gemiste kansen in deze review.
  -De Nest 3rd gen is vanaf half november te verkrijgen met OpenTherm ondersteuning…
  -Nefit Easy had niet mogen ontbreken in deze lijst…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:59 Anoniem
  Bestaat er nou echt niks anders in jullie ogen dan NEST en Toon? (en trouwens ook die Nefit Easy: m.i. ook niet echt de doorbraak, laat staan de TADO)
  Allen stuk voor stuk veel te duur (gehouden) op de markt en maar zeer beperkt inzetbaar. Zodra je met een houtkachel of gashaard gaat werken zijn die dingen stuk voor stuk waardeloos en moet je aan een zonregeling. Daarover zie ik in Computer Totaal nooit iets.
  Er is inmiddels wel meer dan de EVO Home van Honeywell die ook niet overal zo prima werkt en dit jaar in een compleet nieuw ontworpen versie op de markt gaat komen. Graag eens wat kritischer reviews dan alleen maar naar de mond praten van de leveranciers van te dure thermostaten met te beperkte mogelijkheden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 11:03 Anoniem
  Goede test, jammer alleen dat mensen met stadsverwarming niet even op weg worden geholpen hoe zij deze apparaten kunnen gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 12:33 Anoniem
  Nest 3rd gen praat wel Opentherm, maar kan alleen nog maar "aan" of "uit" zeggen, dat heeft dus geen zin bij een modulerende ketel. In de VS zijn bijna alle ketels niet-modulerend, vandaar dat Google met de EU wensen geen rekening houdt… ;(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2016 20:52 Anoniem
  alle medewerkers van Nefit gaan helemaal los hier in de reacties
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.