Wat is de beste slimme thermostaat?

Door: Jeroen Boer | 29 januari 2016 12:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Netatmo Thermostaat

De Netatmo Thermostaat is ontworpen door de bekende ontwerper Philippe Starck. Het vierkante plexiglas blokje heeft een doorzichtige rand die je middels bijgeleverde stickers een zelfgekozen kleur kunt geven. Als enige thermostaat in deze test kun je hem vanuit de verpakking zowel gebruiken voor muurmontage als op een tafelstandaard.

Muurmontage is eenvoudig, er gaat een draad direct vanaf de thermostaat naar de ketel en een losse internetgateway maakt via wifi verbinding met internet. Grappig is dat je de thermostaat zowel horizontaal als verticaal kunt monteren. Bij gebruik van de tafelstandaard is de aansluiting lastiger omdat je de wifi-gateway dan als ketelinterface aansluit. De thermostaat ondersteunt enkel de aan/uit-regeling.

Het schermpje van de Netatmo Thermostaat maakt gebruik van E Ink en is hierdoor erg goed af te lezen. Op de thermostaat zelf wordt de huidige en ingestelde tijd getoond. Door op de boven- of onderkant (of zijkanten, afhankelijk van hoe je hem ophangt) te drukken verander je de temperatuur. Je kunt de Netatmo bedienen en het klokprogramma instellen via de app of webinterface. Hier vind je een schuifje om aan te geven dat je niet thuis bent zodat de temperatuur direct verlaagd wordt. Een handmatige temperatuur kun je eenvoudig vastzetten tot een bepaalde tijd, handig als je onverwacht een dag thuis bent. De tafelstandaard is niet zo'n succes. Het blokje plexiglas mist gewicht, waardoor je het geheel op moet pakken om hem te bedienen. De bevestiging is daarbij niet heel stevig. Als je even te hard knijpt, zie je dat de bevestiging deels loskomt.

Netatmo Thermostaat

Oordeel

3,5 sterren

Prijs

€ 179,-

Pluspunten

Muurbevestiging en tafelstandaard

Duidelijke app

Eenvoudig instellen

IFTTT-ondersteuning

Minpunten

Geen OpenTherm

Tafelstandaard gammel

[box]

Zelf installeren?

Het installeren van een thermostaat is niet heel moeilijk. In de basis moet je in je ketel een draadje op de juiste contacten aansluiten (aan/uit of OpenTherm) en die vervolgens met de thermostaat of ketelinterface verbinden. De Honeywell Round Connected Modulation, Netatmo Thermostat en Itho Daalderop spIDer worden direct met een draadje op de ketel aangesloten.

Zit dat draadje al op de goede contacten aangesloten, dan hoef je alleen de oude thermostaat van de muur te schroeven en vervolgens de nieuwe te monteren. Bij de Nest, Toon en ThermoSmart moet je bij je ketel een kastje installeren dat je aansluit op de verwarmingsketel en de draad die naar de thermostaat in de woonkamer loopt. Dit kastje schakelt de verwarmingsketel en voorziet de thermostaat van elektriciteit. ThermoSmart raadt je aan om de draad van je ketel naar de thermostaat in de huiskamer door te knippen en hier de ketelinterface tussen te monteren. Wij raden je echter aan om een nieuw stuk draad op je verwarmingsketel te monteren. Zo kun je bij bijvoorbeeld verhuizing de bestaande situatie netjes herstellen zonder dat je de draad moet repareren. Bij de Honeywell evohome sluit je een ontvanger aan op je verwarmingsketel die draadloos communiceert met de evohome. Vind je de installatie eng omdat je bijvoorbeeld de verwarmingsketel moet openmaken, dan kun je gebruikmaken van een installateur. Dit kost je zo'n 70 tot 80 euro. Bij Toon zit installatie overigens standaard inbegrepen in de verkoopprijs.

Bij sommige thermostaten zoals de Nest monteer je een ketelinterface tussen de thermostaat en de verwarmingsketel, die thermostaat va energie voorziet.
[/box]

ThermoSmart

ThermoSmart heeft zijn witte thermostaat zo onopvallend mogelijk ontworpen. Wel wordt in oranje cijfers groot de temperatuur getoond, dit kun je eventueel uitschakelen. Je sluit de ThermoSmart aan via een ketelinterface die ook als voeding dient. Via wifi maakt de ThermoSmart direct contact met internet. Aanvankelijk lukte het ons niet om de ThermoSmart te verbinden met ons wifi-netwerk. Het blijkt dat ThermoSmart niet om kan gaan met een netwerk dat exclusief op 802.11n is ingesteld. Ook de oudere 802.11b/g-standaarden moeten ondersteund worden, dit is wat ons betreft een zwaar minpunt.

Wel is de ThermoSmart qua programmeren met het slepen van tijdsblokken de handigste van de geteste thermostaten. Interessant is dat je in het klokprogramma per schakelblok kunt instellen of je een voorraad tapwater wilt warmhouden (de Toon heeft kan dit alleen als algemene instelling en dus niet per schakelblok). Naast het normale weekprogramma is er ook een aparte agenda waarin je per kalenderdag het standaardprogramma kunt aanpassen. De agenda is handig als je op vakantie gaat of een dagje thuiswerkt. Via de smartphoneapp kun je in deze agenda voor die dag wijzigingen doorvoeren.

Het algemene klokprogramma is alleen via een tablet of webinterface beschikbaar. Er is een pauzetoets die dienst doet als afwezigheidstoets en het klokprogramma uitschakelt en overschakelt naar een zelfgekozen temperatuur. Over de fysieke thermostaat zijn we wat minder enthousiast. Op zich is de bediening met vier knoppen duidelijk, maar deze aanraakgevoelige knoppen zijn normaal gesproken onzichtbaar. Ze lichten alleen op als je ze aanraakt en je moet precies op een knop drukken.

ThermoSmart

Oordeel

4 sterren

Prijs

€ 249,-

Pluspunten

Handig programmeren

Agenda

Tapwater per schakelblok

IFTTT-ondersteuning

Minpunten

Verbindingsproblemen wifi

Bediening muurthermostaat

Conclusie

We hebben voor dit artikel zeven slimme thermostaten vergeleken. Qua mogelijkheden

steekt Toon echt met kop en schouders boven de rest uit. Toon ondersteunt OpenTherm- en aan/uit-regeling, toont live het energieverbruik, kan allerlei gegevens tonen en integreert perfect met een Philips Hue-systeem. De keerzijde is dat je abonnementskosten moet betalen die - afhankelijk van of je klant bent van Eneco - 3,50 euro tot 4,95 euro per maand bedragen. De enige andere thermostaat die een koppeling met de slimme meter maakt is Itho Daalderops spIDer Connect. De spIDer doet echter beduidend minder met de verbruiksgegevens en voor een thermostaat van 299 euro is het jammer dat zelflerende aanwarming niet ondersteund wordt.

De thermostaat die ons qua programmeren het beste bevalt, is de ThermoSmart. Minder zijn we te spreken over de bediening van de fysieke ThermoSmart zelf en we zijn ook niet blij met het feit dat hij alleen werkt met een verouderde wifi-standaard. Qua bediening op de muur gaat er wat ons betreft niets boven het draaien aan een cirkel, een methode die zowel de Honeywell Round Connect als de Nest Learning Thermostat ondersteunen. Je kunt bijna blind de temperatuur wijzigen, waarna op beide thermostaten het scherm oplicht om te laten zien waar je de temperatuur op instelt. Ondanks het gebrek aan OpenTherm-ondersteuning vinden we de Nest als we kijken naar mogelijkheden en bedieningsgemak de beste thermostaat. Wil je een stuk minder uitgeven, dan heb je aan HoneyWells Round Connect een goede koop. Voor 149 euro heb je een intuïtieve OpenTherm-thermostaat met een app die als grootste minpunt geen zelflerende aanwarming ondersteunt. Overigens is die Honeywell Round in een aan/uit-variant minder interessant omdat deze door een extra ketelmodule 179 euro kost.

15 Reactie(s) op: Wat is de beste slimme thermostaat?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 13:58 Anoniem
  Waarom hebben jullie de Anna thermostaat niet in het verglijk meegenomen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 14:45 Anoniem
  De nieuwste Nest heeft inmiddels toch ook OpenTherm?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:06 Anoniem
  Opvallend afwezig is de Nefit Easy die in andere tests als beste uit bus komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:56 MarkS90
  De enige slimme thermostaat ben jezelf! Thermostaat laag zetten als je weg gaat of naar bed en weer hoger zodra dat werkelijk nodig is.
  De besparing die overal genoemd wordt geldt alleen voor mensen die de kachel de hele dag en nacht op 21 graden laat staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 14:53 Anoniem
  Het "slimme" aan al die zogenaamd "slimme" thermostaten is m.i. de marketing om die dingen aan de man te brengen.
  Het is hoogst irriterend dat iedere keer maar weer naar die bekende "slimme" thermostaten wordt gekeken: er is inmiddels veel meer moois en slimmer op de markt.
  Wij verkopen al jaren juist geen van al die bekendere merken, die m.i., zeer overgewaardeerd zijn.

  Wij maken dagelijks mee dat men zeer snel van de slimme Toon af wil, omdat deze volstrekt niet doet wat men verwacht.

  De grote vraag is momenteel niet zozeer naar een slimme thermostaat die je van overal kunt programmeren en bedienen, maar eerder naar systemen die de verwarming in de woning regelen. Dus zoneregeling en niet zo zeer meer een regeling die centraal bediend wordt (zie www.zoneregeling.nl ) En dan liefst natuurlijk ook via WIFI van overal uit regelbaar. Die systemen zijn al geruime tijd op de markt.

  Zeker als men gebruik maakt van een gas- of houtkachel (zeer populair momenteel !) ervaart men ook bij een "slimme" thermostaat al snel de beperkingen die zo'n ding heeft.
  Er zijn wel thermostaten die een "open haard" functie hebben, maar die doen niets anders dan de temperatuur 3 graden verhogen wanneer gemeten wordt dat de temperatuur in de te meten ruimte sneller stijgt dan normaal. Dan blijft de ketel door branden totdat die paar graden verschil weer zijn gehaald en wordt e het dus weer koud in de hele woning. Geen goede oplossing dus.

  Een goede oplossing bieden bijvoorbeeld wel het Smart Home System (zie www.smarthomesystem.nl ), Neostat (zie www.neostat.nl) of Heatapp! (zie www.heatapp.nu)
  Dat zijn systemen waarmee een zoneregeling tot stand kan worden gebracht en (deels) ook werken met geofencing en andere "slimmigheden" (ik gebruik dat woord liever nooit, want het wordt nu te pas en te onpas overal voor gebruikt, net als "duurzaam")

  Bovenvermelde systemen heb ik nog nergens in een review gezien en zijn ook nooit goed belicht in Computer Totaal of andere bladen.
  Ook deze review rammelt aan alle kanten en geeft nog steeds geen duidelijk beeld van de huidige situatie. Kijk eens wat er nog meer op de markt is en komt a.u.b. niet iedere keer aan met Toon en die "slimme" hele familie. Zolang Toon nog als beste getest wordt, is er echt iets mis met al die reviews!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 15:48 Anoniem
  Nog een kleine aanvulling op hetgeen ik schreef over de "slimme" thermostaat. De meeste slimme thermostaten kunnen niet toegepast worden bij stadsverwarming en een warmtepomp. Dat maakt ze van "slim" juist zo dom……
  Zoneregelingssystemen kunnen dat in de regel wel. zie www.zoneregeling.nl of www.etageregeling.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 20:47 Anoniem
  Ikzelf heb de 13 jaar oude Nefit klok thermostaat geprogrammeerd op ons leefpatroon en dat gaat perfect. Mijn streven is juist om noooooit te hoeven omkijken naar instellingen enz. Boeit me totaal niet om via zo'n app iets in of uit te schakelen, pure verkoop praatjes van veel te dure onnodige apparaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 21:21 Anoniem
  Raar dat de Nefit Easy er niet bij staat. Niet omdat wij die hebben en tevreden zijn, maar omdat hij elders als beste getest is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 18:49 hvdhoeven
  IK heb zelf de Tado Thermostaat aangeschaft. Dat is een mooi product, werkt met GPS fencing. Via je mobieltjes wordt als de laatste vertrokken is door Tado gedetecteerd dat de temperatuur omlaag kan en wanneer de eerste weer richting huis gaat, stookt Tado het huis alvast op. Daarnaast een kinderlijk eenvoudige installatie, gebaseerd op de thermostaat en de ketel die je nu thuis al hebt. Stap voor stap wordt de leek door het installatieproces gevoerd. Echt een aanrader. Werkt ook prima met de app (Android en iOs).
  Ik snap niet dat CT deze Tado niet heeft meegenomen in de test…
  Voor de zekerheid: ik heb geen enkele binding met Tado, behalve dat ik voor thuis een exemplaar heb aangeschaft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 21:55 Anoniem
  Waarom geen Nefit Easy getest
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 11:12 Anoniem
  Wat een gemiste kansen in deze review.
  -De Nest 3rd gen is vanaf half november te verkrijgen met OpenTherm ondersteuning…
  -Nefit Easy had niet mogen ontbreken in deze lijst…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 13:59 Anoniem
  Bestaat er nou echt niks anders in jullie ogen dan NEST en Toon? (en trouwens ook die Nefit Easy: m.i. ook niet echt de doorbraak, laat staan de TADO)
  Allen stuk voor stuk veel te duur (gehouden) op de markt en maar zeer beperkt inzetbaar. Zodra je met een houtkachel of gashaard gaat werken zijn die dingen stuk voor stuk waardeloos en moet je aan een zonregeling. Daarover zie ik in Computer Totaal nooit iets.
  Er is inmiddels wel meer dan de EVO Home van Honeywell die ook niet overal zo prima werkt en dit jaar in een compleet nieuw ontworpen versie op de markt gaat komen. Graag eens wat kritischer reviews dan alleen maar naar de mond praten van de leveranciers van te dure thermostaten met te beperkte mogelijkheden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 11:03 Anoniem
  Goede test, jammer alleen dat mensen met stadsverwarming niet even op weg worden geholpen hoe zij deze apparaten kunnen gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2016 12:33 Anoniem
  Nest 3rd gen praat wel Opentherm, maar kan alleen nog maar "aan" of "uit" zeggen, dat heeft dus geen zin bij een modulerende ketel. In de VS zijn bijna alle ketels niet-modulerend, vandaar dat Google met de EU wensen geen rekening houdt… ;(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2016 20:52 Anoniem
  alle medewerkers van Nefit gaan helemaal los hier in de reacties
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.