Wat is een grafeenbatterij?

Door: Justin Doornekamp | 04 september 2019 17:09

batterij accu stapel
Blog

Lithium-ion-batterijen worden al jaren gebruikt in smartphones, maar als het aan Samsung ligt zal dat binnenkort veranderen. Het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf werkt al een tijd aan een zogenoemde grafeenbatterij en volgens de laatste berichten is de ontwikkeling ervan in een vergevorderd stadium. Wat kunnen we verwachten van een grafeenbatterij?

De batterijen in smartphones worden vandaag de dag een stuk meer belast dan jaren geleden, mede door de opkomst van draadloze koptelefoons en speakers die via Bluetooth flink wat batterijduur afsnoepen. Veel telefoons moeten hierdoor na een dag of zelfs enkele uren alweer opgeladen worden, tot frustratie van veel gebruikers. Door de jaren heen werden apparaten die werken met lithium-ion-batterijen, waaronder laptops en smartphones, verder verbeterd en veel producten gaan daadwerkelijk langer mee. Aan de technologie van de batterijen veranderde evenwel weinig.

Samsung bekijkt al jaren de mogelijkheden om de accuduur van zijn apparaten op te rekken en zet in op de ontwikkeling van een grafeenbatterij als antwoord op de lithium-ion-batterij. Volgens de bekende tech-twitteraar Evan Blass kan er al snel een grafeenbatterij komen van Samsung, mogelijk in één van de nieuwe telefoons die Samsung volgend jaar of in het jaar erna uitbrengt.

“Samsung hoopt volgend jaar of in 2021 minstens één telefoon uit te brengen met een grafeenbatterij”, aldus Blass. Volgens hem zijn de batterijen in staat om zich volledig op te laden in minder dan een half uur, hetgeen suggereert dat Samsung de capaciteit van de huidige batterijen flink heeft opgevoerd. Een bijkomend voordeel, is dat grafeenbatterijen waarschijnlijk niet zwaarder zullen zijn dan de reguliere lithium-ion-tegenhangers.

Er zijn wel zorgen over de hoge kosten van grafeenbatterijen, die mogelijk worden doorberekend aan de consument.

Minder optimistisch

Samsung lijkt wel wat minder optimistisch te zijn geworden over de oplaadcapaciteit van de batterij. Eind vorig jaar verwachtte het bedrijf nog dat de batterijen in 12 minuten volledig opgeladen zijn, nu wordt er dus gesproken over “minder dan een half uur”. Dit duidt erop dat er nog veel onduidelijkheid is over de exacte mogelijkheden van de nieuwe technologie. Wetenschappers in Hong Kong zeggen een op grafeen gebaseerde batterij te hebben ontwikkeld die omgevingsenergie kan opvangen en omzetten in elektriciteit, waardoor de batterij zichzelf op kan laden.

Waartoe de batterij van Samsung in staat is, blijft nog de vraag, maar dat de ontwikkelingen nu snel gaan lijkt een feit.

0 Reactie(s) op: Wat is een grafeenbatterij?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.