Wat is een Raspberry Pi en wat kun je ermee?

Door: Joris Peterse | 09 juli 2021 12:18

How To

Waarschijnlijk ben je de naam Raspberry Pi meermaals tegengekomen, vooral op techsites zoals deze zie je allerlei knutselprojecten tegenkomen met deze mini-computer. Maar wat is een Raspberry Pi? En wat kun je ermee?

Wat is een Raspberry Pi?

De populariteit van de Raspberry Pi kwam in 2012 op, met de komst van de Raspberry Pi Model B. Eigenlijk is een Raspberry Pi een volwaardige computer, op een klein soldeerbordje. Eigenlijk hoef je hier alleen maar randapparatuur zoals een monitor, muis en toetsenbord op aan te sluiten en je kunt de Raspberry Pi als een soort mini-pc gebruiken.

Voordat je dit kunt doen heb je echter nog twee zaken nodig: voeding (hiervoor kun je gewoon je smartphonelader gebruiker) en een geheugenkaartje met een besturingssysteem. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. In de meeste gevallen is het niet meer dan het geheugenkaartje aan een pc koppelen, een paar bestanden kopiëren en klaar.

De Raspberry Pi beschikt over meerdere aansluitingen, afhankelijk van het model. De nieuwste uitvoering (de Raspberry Pi 4) heeft een usb-c-poort en vier gewone usb-poorten (twee maal usb 2.0 en twee usb 3.0-aansluitingen). Ook zijn er twee micro-hdmi-poorten op het minicomputertje aanwezig waar je je beeldscherm(en) op aansluit. Eventueel kun je de pinaansluiting gebruiken om extra apparatuur aan te sluiten.

De Raspberry Pi kun je als volwaardige pc gebruiken.

De Raspberry Pi is oorspronkelijk ontwikkeld voor educatieve doeleinden. Het is een toegankelijk chipbordje met open hardware waar je vanalles mee kunt leren, van programmeren tot solderen. Voor jong en oud. Huidige Raspberry Pi’s zijn krachtig genoeg om door te kunnen als 4K-mediaspeler of volwaardige mini-pc. Daarmee zijn ze hun rol een beetje ontgroeid en ook interessant voor andere doeleinden dan educatieve.

De besturingssystemen die je op het geheugenkaartje zet zijn doorgaans verschillende varianten van Linux, afhankelijk van het doeleind waar je de Raspberry Pi voor gebruikt. Geen Windows of MacOS dus, omdat deze besturingssystemen niet open en gratis toegankelijk zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken, want er zijn zeer toegankelijke Linuxvarianten beschikbaar, die misschien zelfs makkelijker te begrijpen zijn dan Windows of MacOS.

Wat kun je met een Raspberry Pi?

Omdat een Raspberry Pi zo klein is, heb je het voordeel van veel rekenkracht op een formaat dat je overal kwijt kunt. Als mini-mediaspelertje bij de televisie. Buiten als weerstation. Als zelfgebouwde NAS. Gekoppeld aan een camera als ip-cam voor de beveiliging... Er is veel mogelijk, zonder dat je bij iedere opstelling overigens een muis, toetsenbord en monitor hoeft te koppelen.

Een Raspberry Pi beschikt over een ethernetpoort en een wifi-chip. Dus je kunt hem op afstand benaderen met een andere pc bijvoorbeeld, of via (een app op je) smartphone en tablet. Zo kun je de minicomputer zijn werk laten doen en besturen, zonder dat je daar een muis, toetsenbord en monitor voor aan hoeft te sluiten.

De Raspberry Pi stuurt in dit voorbeeld een digitaal fotolijstje aan.

Raspberry Pi kopen: welk model?

Sinds de Raspberry Pi dankzij Model B in 2012 aan zijn populariteits-opmars begon zijn er meerdere modellen verschenen, met verschillende specificaties en formaten. Toch bleef de B-serie het toegankelijkst en bekendst. Intussen is dit de reguliere Raspberry Pi-uitvoering geworden, waarvan de Raspberry Pi 4 de recentste is.

De Raspberry Pi 4 is verkrijgbaar in verschillende werkgeheugen-uitvoeringen: 2GB, 4GB of 8GB. Hoeveel werkgeheugen je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Het beste kies je voor de 8GB-uitvoering, zodat je je Raspberry Pi ook voor andere projecten wilt gebruiken. De Raspberry Pi 4-uitvoering met 2GB werkgeheugen kost zo’n veertig euro. De uitvoering met 4GB heeft een prijskaartje van zestig euro en de 8GB Raspberry Pi zo’n tachtig euro.

De prijs en verkrijgbaarheid wil echter wel eens schommelen. Dat komt omdat de vraag naar de Raspberry Pi 4 erg hoog is.

Welke accessoires voor een Raspberry Pi heb ik nodig?

Wanneer je een Raspberry Pi 4 koopt, krijg je alleen het computerbordje. Daar kun je nog niks mee. Je hebt een geheugenkaart nodig voor het besturingssysteem (micro-sd). Ga hierbij uit van minstens 128GB opslaggeheugen. Ook heb je een adapter en usb-c-kabel nodig om de Raspberry Pi van stroom te voorzien.

Een muis, toetsenbord en monitor is handig om bij de hand te hebben om de Raspberry Pi in te stellen.

Tenslotte is het handig om na te denken over een behuizing. Het bordje is kwetsbaar en bovendien kun je een schok krijgen als je het bordje aanraakt wanneer deze op netspanning is aangesloten. Zo’n behuizing kun je bij allerlei webshops vinden.

Ben je liever in één klap klaar, dan kun je ook voor Raspberry Pi kits kiezen. Deze bieden vaak alle randapparatuur en kabels die je nodig hebt en een geheugenkaartje die je direct in de Raspberry Pi kunt steken en vanaf kunt opstarten.

Dankzij een behuizing is je Raspberry Pi beschermd en veilig te gebruiken.

Knutselen met de Raspberry Pi

Ben je enthousiast geraakt om ook met de Raspberry Pi aan de slag te gaan? Dan biedt de Tech Academy een cursus ‘Knutselen met de Raspberry Pi’ aan. In deze cursus zie je niet alleen interessante projecten, ook heb je alles bij de hand om te starten met de Raspberry Pi.

De cursus van de Tech Academy helpt je op weg met de Raspberry Pi.

2 Reactie(s) op: Wat is een Raspberry Pi en wat kun je ermee?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juli 2021 19:34 Kasander1
  Een echte aanrader voor in de huiskamer? Een RPi met Noobs. Activeer LibreElec (Kodi) en Raspberry pi OS (Raspbian). Bij het opstarten heb je dan de keus tussen een eersteklas mediaspeler en een volwaardig besturingssysteem (beetje vergelijkbaar met Windows XP). Daarbij een mini keyboard met een ingebouwd touchpad en je bent helemaal klaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2021 13:50 Kasander1
  Oh ja, een verbinding naar je versterker is tevens goed voor het geluid! Vooral als je een surroudset hebt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.