© PXimport

Wat is een smart display?

Geplaatst: 17 juni 2019 - 06:34

Aangepast: 24 november 2022 - 13:39

Wesley Akkerman

Hoewel we in Nederland nog niet allemaal een slimme speaker thuis hebben staan, staat het volgende product al wel op ons te wachten in de vorm van een smart display (een slim scherm). Maar wat is dat voor product?

In de basis is een smart display als het ware een slimme speaker met een scherm aan boord. Maar je zou hem ook kunnen omschrijven als een tablet met een goede speaker. Je kunt het scherm ontwaken door een commando te gebruiken, zoals bijvoorbeeld “Hey Google”, waarna je je vraag of opdracht kunt geven. Zo kun je het scherm gebruiken in je smarthome en je lampen, thermostaat, televisie en meer mee bedienen. Ook kun je je agenda-items ermee opvragen, bijvoorbeeld.

Slimme speakers met touchscreens

De smart displays zijn dus voorzien van een scherm: een touchscreen. Daardoor kun je ze ook bedienen met je vingers. De laatste tijd komen daar steeds meer opties voor beschikbaar, waardoor het apparaat dus als bedieningspaneel voor je slimme huis kan fungeren. Bovendien kun je er ook video’s op bekijken en mee videobellen, mits daar ondersteuning voor is ingebouwd. Derhalve hebben smart displays niet alleen speakers, maar ook microfoons aan boord, zodat ze je horen.

De schermgroottes van de smart displays lopen momenteel uiteen van 7- tot 10-inch. Ze kunnen dus niet je tv vervangen. Bovendien worden er ook geen traditionele (Android-)apps voor gemaakt, waardoor ze tablets niet geheel vervangen. Dit jaar zorgt Google er wel voor dat de slimme scherm ‘applicatie-achtige software’ krijgen, waardoor de functies op het scherm gepresenteerd kunnen worden als apps. Daardoor kan zo’n smart display dus een aardig hulpmiddel zijn in huis.

Smart dispay

© PXimport

Nadruk ligt op stemcommando’s

Hoewel smart displays dus zijn voorzien van schermen, ligt de nadruk nog altijd op stemcommando’s. Zo zijn er bijvoorbeeld heel vaak geen browsers beschikbaar – alleen de Amazon Echo Show heeft op moment van schrijven browserondersteuning in de vorm van Firefox en Silk. Uiteindelijk zijn smart displays bedoeld voor simpele interacties met slimme apparaten in huis, maar we zien ondertussen ook al tekenen dat dit gaat veranderen met de verandering in de software-ondersteuning.

De vraag is echter of je zo’n smart display nodig hebt in huis. Heb je al een slimme speaker? Dan lijkt de toevoeging van zo’n slim scherm een beetje overbodig. De toegevoegde waarde ervan is miniem zolang er geen uitgebreide software-ondersteuning is. Heb je de slimme speaker overgeslagen om je de mogelijkheden te beperk vindt? Dan kun je dit product nog wel eens overwegen. Zo brengt Google onder meer de Google Nest Hub naar Nederland.

Smart dispay

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten